Kultúra

2015.03.04. 17:40

Mesebolt Bábszínház: A hideg szív és a forró élmény

A színházban a közönség közössége is hozzájárul az élményhez, de hogy mi zajlik a nézőben, nehéz pontosan nyomon követni. A Mesebolt Bábszínház most erre tesz kísérletet.

Ölbei Lívia

A Mesebolt legújabb bemutatója, A hideg szív fontos és gyönyörű előadás, amely Hauff meséje alapján, Tasnádi István keze nyomát is magán viselve fontos kérdéseket vet föl. Ahogy a (társ)szerző, Tasnádi István mondja: „Ez a 200 éves történet még bátran beszél a szív fontosságáról. A romantika és a szentimentalizmus az utolsó korszak, amikor az írók még nem szégyellték kimondani, hogy lehetünk akármennyire gazdagok, szépek és okosak, szív nélkül csak szerző, élvező, dölyfös robotok vagyunk.”

Mindehhez az író fontosnak tartja kiemelni a történetnek azt a motívumát, hogy „az érzelmeink elidegeníthetetlen módon hozzánk tartoznak, és nem csak a kellemes fajtájúak, de a félelem, az irigység, a féltékenység, a fájdalom, egyszóval a szenvedés is. Ezeknek identitásképző erejük van (...) Ezért fontos, hogy hagyjuk a gyermekeinket érezni!” Munk Péter, a címszereplő bejárja ezt az utat.

Íme, A hideg szív-csapat a Meseboltból. Elöl: Harangi Mária rendező, Boráros Szilárd tervező. Második sor: Kovács Bálint, Janicsák Péter, Dénes Emőke, Kőmíves Csongor, Guary Szandra, mögötte Takács Dániel. Hátul: Császár Erika, Kristóf Roland mv., Lehőcz Zsuzsa (Fotó: Mesebolt Bábszínház )

Az előadás rendezője Harangozó Mária, tervezője Boráros Szilárd, zeneszerzője Lázár Zsigmond, mozgástervezője Fejes Kitty, dramaturgja Khaled-Abdo Szaida. A társulat pedig nemcsak belakja, hanem teremti is ezt az egyszerűen bonyolult, kompakt és ezerszínű világot. A hideg szív igazi, mély színházi élményt nyújt, tizenéveseknek és felnőtteknek is. De mit szólnak hozzá a kicsik? A Mesebolt ezúttal drámapedagógiai foglalkozásokon készíti föl a gyerekeket az előadásra: Németh Andrea drámapedagógus minden iskolát fölkeres, ahonnan közönség érkezik. (Mi az például, hogy szénégető? Munk Péter, ugye, szénégetők családjába születik.) Az előadás után szintén beszélgetés vezeti le és segíti feldolgozni az élményeket. Legutóbb 1. és 2. osztályos kisiskolások látták az előadást az MMIK színpadán; feszült figyelemmel követték az eseményeket, egészen átadták magukat a történet lüktetésének. Aztán pedig záporoztak (főleg a gyakorlati) kérdések. Hogy például mi az a fehér füst, ami előgomolyog kőszívre fölcserélt emberszíveket tároló hűtőládából? Munk Péter válaszol: szárazjég, amelyre a megfelelő pillanatban forró vizet kell önteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!