Kultúra

2014.09.02. 18:35

Ő lesz a hatalmas színrabló

Szombathely - Szinte a szemünk láttára vált tudatos és egyre érettebb színésszé: Savanyu Gergely anno a celli Soltis színházban kezdett, Kaposváron szerzett színművész diplomát, Szegedre szerződött, most a soproni társulat tagja. Játszik görög mesét és kortárs bolgár szatírát: magányos bohócot és elmeorvost.

Ölbei Lívia

 

Balra: Paris, a magányos, komoly bohóc a Iseum Szabadtéri Játékok Rómeó és Júlia-show-jában, Silló Sándor rendezésében.

Szombathelyre jár haza, és az iseumi próbák idején ő játszotta az idén a karakteresen elrajzolt, mélységeket is fölvillantó Parist a Rómeó és Júlia-show-ban ; szóval valójában a próbák idején értette meg az édesanyja is, hogy milyen is a színész-életforma. Mert ez életforma , mondja Savanyu Gergő, aki a Kaposvári Egyetem után Szegedre szerződött. Megszerette a várost és a város is megszerette őt. Aztán mégis váltania kellett. Most már Sopronban sem tud úgy kiülni egy kávézó teraszára, hogy meg ne szólítaná valaki. Három éve persze még nem gondolta volna, hogy a szegedi színház jót tesz vele , amikor választási kényszer elé állítja. Pedig ez történt. Sopronban épp Pataki Andrást nevezték ki igazgatónak, ő pedig megszervezte a kis ékszerdoboz-színház első önálló társulatát. Gergő örömmel számol be arról, hogy azóta sikerült megkétszerezni a soproni bérletesek számát (most 9500 bérletes van, beleértve a gyerekbérleteket is), ennél pedig nincs is jobb visszaigazolás. Gergő utal arra, hogy a szombathelyi kollégák élhettek át hasonlót , amikor megkezdte működését a város első, állandó társulattal bíró kőszínháza, a Weöres Sándor Színház.

Jobbra: Savanyu Gergely civilben: a tudatos fiatal színész

Aki szót vált vele, gyorsan az a benyomása támad, hogy Gergő jó úton jár. Egyetért. Nem tiltakozik, ha táncos-komikust akarnak csinálni belőle , mert az a tapasztalata, hogy aki a (nem is olyan könnyű) könnyű műfajban sikereket ér el, nagyobb eséllyel képes elfogadtatni magát komoly, drámai szerepekben is a közönséggel. Gergő ebben a szellemben igyekszik építeni a pályáját: Muszáj tudatosnak lenni. Ráadásul a soproni egy kifejezetten kicsi társulat, úgyhogy itt sokszorosan igaz, hogy minden színész sokat és sokfélét játszik: Mazochista vagyok, szeretem a túlterhelést. A bemutatók mellett Sopronban rendszeresek a tréningek is: Amennyire látom, máshol ez nem jellemző. Mindehhez ott van a színház színitanodája, ahol Gergő a fiatalokat, fiatal felnőtteket tanítja ( nem színészeket képezünk elsősorban, hanem színházra nyitott embereket ), meg az ország legkülönbözőbb pontjain fölbukkanó operett-musical-estek, és akkor a nyári filmforgatásról még nem beszéltünk.

Ezekben a hetekben viszont Gergő már Caragiale Az elveszett levél című komédiáját próbálja. Az évadban három főszerep vár rá. Ő lesz például a hatalmas színrabló egy szép görög mesében. És visszatér az életébe a Csárdáskirálynő is, Bóni gróf képében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!