Kultúra

2015.01.19. 10:07

Őrzik a hagyományt Felsőcsatáron: a rozmaringolásról készült film

Szombaton délután sokan gyűltek össze a felsőcsatári kultúrházban. Ezen a napon mutatták be a horvát nyelvű Rozmaringolás című filmet. 400 éves hagyomány elevenedik meg a képkockákon.

Wolf Ferenc

Fotók: Wolf Ferenc

A film szereplői - a felsőcsatáriak - mind ott ültek a nézőtéren. Egytől egyig izgatottan várták, hogy a filmvásznon megjelenjenek az ünneplőbe öltözött legények és újra átélhessék a rozmaringolást: a fiúk és a férfiak vidám énekszóval, tánccal, tambura és tangóharmonika kíséretével közelítették meg a lányos házakat. Ahol tárt kaput találtak, ott megkérdezték: - Szabad-e belépni és rozmaringot szedni? Majd a ház ura behívta őket a lakásba és étellel, itallal kínálta őket. Közben a ház „legszebb virágszála" a legények kalapját virágokkal és rozmaringgal feldíszítette. A számára legkedvesebb fiú kapta a piros virágot és a leghosszabb szárú rozmaringot. A mulatozás után megtáncoltatták a lányt és az édesanyját. A kalaptánc után pedig a rozmaringolók továbbindultak. Így járták végig a falu összes lányos házát.

A rendezvényen az idősebb korosztály elmesélte élményeit a régi rozmaringolásokról, úgy érezték, egy kis időre megfiatalodtak. Közben a mozivásznon régi és új képek pörögtek a régi szép hagyományról. A filmből megismerhettük a falut körülölelő dimbes-dombos tájat, a szőlőhegyeket, a tőkék közül kikukucskáló kápolnát, a borospincéket, az itt élő emberek szokásait, vendégszeretetét, összefogását, összetartozását.

A filmvetítést vastaps követte. Ezzel mondtak köszönetet a helybeliek a film producerének, Cseri Tivadarnak és Wolf Ferencnek, a film készítőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!