Kultúra

2017.05.24. 19:20

Petruska két élete

SZOMBATHELY - A Savaria Szimfonikus Zenekar különleges válogatással búcsúzik a bérletes évadtól. Sztravinszkij pénteki Petruskájához ma 18 órától interaktív bevezető is jár.

Ölbei Lívia

A Szimfónia-bérlet tizedik koncertje május 26-án (péntek) 19 órakor kezdődik a Bartók Teremben. Műsoron: Kodálytól a Magyar rondó, aztán Vasks Angolkürtversenye és Sztravinszkij Petruskája. Közreműködik Lencsés Lajos (angolkürt), vezényel: Madaras Gergely. A hangversenyen átívelő titkos "leitmotív" a folklór: a magyar, a lett és az orosz.

Kodály Zoltánt természetesen nem kell bemutatni, de az ajánló szerint Peteris Vasks neve alighanem ismeretlenül cseng még a rendszeres koncertlátogató számára is. A lett zeneszerző 1946-ban született, stílusát szokás a Lutosławski nevével fémjelzett lengyel iskolához kötni. Angolkürtre írt versenyművének meghatározó eleme a meditatív jelleg, amelyhez a lett népzenéből kölcsönzött fordulatok társulnak. Gazdag dallam-invenció és a ritmika táncos, de sosem gépies lejtése predesztinálja a versenyművet arra, hogy gyakoribb vendég legyen hangversenytermeinkben". A Sztravinszkij-mű címszereplője, Petruska az olasz commedia dell'arte szomorú bohócának rokona. A zeneszerző négy képből álló burleszkként határozta meg táncjátéka műfaját. A vásárias, szerelmes - és a sejtelmes fantasztikumot sem nélkülöző - történetet a koncert prog-ramján szereplő szvit: maga a zene által kísérheti figyelemmel a közönség. És mert Petruska mindenképpen "megkettőződik" a műben (báb és árnyéka), ezúttal is dupla örömben részesülhetünk. Madaras Gergely vezetésével ma 18 órakor folytatódik a Bartók Teremben a Hangos látás, színes hallás sorozat: az egyórás előadás interaktív során a zenekar vezetőkarmestere a Petruska hallgatásának rejtelmeibe vezeti a közönséget. Várják a gyerekeket, szüleiket, de unokatesók, nagyszülők, barátok is jöhetnek. Az évadzáró koncert - ahol már magyarázatok és közbevetések nékül hangzik föl a Petruska - pénteken 19 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!