Kultúra

2015.05.22. 12:22

Régészek Kőszeghegyalján - A jubiláló Rómer Flórisra emlékeztek a kiállítás megnyitóján

Kőszeg - Magyarországon Rómer Flóris-emlékév az idei, a régész, művészettörténész, nagyváradi kanonok születésének 200. évfordulója (1815. április 12.) alkalmából. Ehhez kapcsolódva nyílt meg Kőszegen a Kőszeghegyalja régészete című kiállítás.

Némethy Mária

Rómer Flóris a „magyar régészet atyja". A kőszegi bencés gimnázium egykori tanára volt, akiről ma utca van elnevezve Kőszegen, s emlékét életben tartotta az elmúlt években például a Kőszegi Polgári Kaszinó. Kedden, születésének 200. évfordulója és az országos emlékév kapcsán kiállítás nyílt a városi múzeum kezdeményezésére a Jurisics-várban Kőszeghegyalja régészete címmel.

– Egy vázlatos képet igyekeztünk megrajzolni ezzel a tudomány fejlődéséről Rómer Flóris „alapkőletételétől", tehát a kezdetektől egészen a mai napig. A régészet változását, fejlődését azon a világhírű lelőhelyen, a velemi Szent Vid-hegyen keresztül mutatjuk be, amelyet a régészettudomány számára 1869-ben Rómer Flóris fedezett fel – foglalta össze a kiállítás lényegét Révész József múzeumigazgató.

Huber László, Kőszeg polgármestere köszöntőjében megemlítette, hogy az idén Kőszegen több jubileum is van, mert sok neves személyiség kötődik a városhoz, amelynek gazdag a múltja.

– A mi felelősségünk, hogy meg kell őrizni ezt – hangsúlyozta beszédében a polgármester.

Révész József múzeumigazgató, Söptei Imre kőszegi levéltáros és Csapláros Andrea szombathelyi múzeumigazgató a megnyitón. Fotó: Unger Tamás

A kiállítást megnyitó Csapláros Andrea, a szombathelyi megyei hatókörű Savaria Múzeum igazgatója Rómer Flórist példaképének nevezte, felolvasta a magyar régészet atyjának életrajzát, ismertette munkásságát, majd Ilon Gábor régész, aki a kiállítást rendezte, néhány gondolatát osztotta meg a tárlatról, amelyen a tárgyak Kern István magángyűjteményéből és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumban őrzött anyagból valók.

Látható a velemi ásatásokról származó aranydiadém nemesmásolata is. Ezt báró Miske Kálmán tárta fel, aki 1896-1929 között végzett kutatásokat a velemi Szent Vidnél. Leletei gazdagították a kelták betelepedéséről (i.e. IV-III. sz.) szerzett addigi ismereteket, számos római kori érme, ékszer   és agyagedény is előkerült, sőt, egy avar kori temető nyomait is felfedezték. Ásatásainak egyik leglátványosabb eredménye az arany diadém volt, amelynek kora i.e. XI-IX. századra tehető, és ma a szombathelyi múzeumban található.

A Régészek Kőszeghegyalján című időszaki tárlat a régészet másfél évszázados történetét, módszertani változását mutatja be Rómer Flóris, Miske Kálmán, Bándi Gábor és a mai régészek kőszeghegyaljai ásatásain, illetve a már említett Kern István tárgyain keresztül.

A tárlat 2015. augusztus 30-áig látogatható keddtől vasárnapig 10-17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!