Kultúra

2014.03.30. 09:40

Schrammel Imre életműve

Budapest - Pénteken nyílt meg, június 29-éig látható a Szombathelyen született Schrammel Imre világhírű keramikusművész életmű-kiállítása a Vigadóban.

Némethy Mária

Az anyag életre kel. Ez a címe a Kossuth-, Munkácsy- és Prima Primissima-díjas, most 80 éves Schrammel Imre lenyűgöző életmű-kiállításának.

- Ma itt szabad büszkének lenni - hangsúlyozta a budapesti Vigadóban a kiállítást megnyitó Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Fekete György és Schrammel Imre a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas trombitaművészt, Geiger Györgyöt hallgatja a kiállítás megnyitóján

 

Az egész akadémia ünnepelte a megnyitón Schrammel Imrét, a több nemzetiközi díjjal kitüntetett, sok országba vendégtanárnak meghívott világhírű keramikust, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagját, akinek kiállításával nyílt meg a Vigadó Galéria. A több országból is érkezett ünneplő közönség soraiban ott láttuk például Varga Imre szobrászművészt, Sára Sándor és Kerényi Imre rendezőket, Finta József építészt, Tolcsvay László zenészt, Péreli Zsuzsa textilművészt is.

A két szinten megrendezett kiállításon Schrammel Imre különböző alkotói korszakaiból láthatók művek, de zömük az utóbbi években készült. Köztük az Iphigenia feláldozása (Magyarország az EU-ban 2010) és a megrendítő Trianoni pieta, vagy az 1956-os szabadságharc ötvenéves évfordulójára készített, mély fájdalmat kifejező Mulandóság című sorozat.

- 60 év alatt minden titkát megfejtette a földnek, az anyagnak - méltatta a művészt Fekete György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!