Kultúra

2016.10.15. 06:24

Sírás lett a vége a WSSz nagyszínpadán: Endrődy Krisztián kapta meg a Holdbeli csónakos-díjat

Szombathely – A színházi szenátus által alapított Holdbeli csónakos-díjról a színészkollégák titkosan szavaznak: az idén Endrődy Krisztián a győztes. Szintén a színészek döntése alapján a technikai személyzet csapatából M. Kapornaki Rita rendezőasszisztens vehette át az elismerést. Ekkora örömöt ritkán látni a színpadon: Jordán Tamás igazgató a díjak mellé kénytelen volt zsebkendővel is szolgálni.

Ölbei Lívia

Zajos sikert hozott az évad első nagyszínpadi bemutatója, az Ahogy tetszik című különös Shakespeare-mese – változatok a szerelemre –, Horgas Ádám rendezésében. Alig halkultak el a tapsok, Jordán Tamás igazgató lépett színpadra, hogy a színház születésnapi hagyományaihoz híven – semmi protokoll – föllebbentse a fátylat az idei Holdbeli csónakos-díjasok személyéről.

Ha van igazi, egyszerre fölszabadító és letaglózó öröm, akkor ez az volt. Endrődy Krisztián tulajdonképpen már akkor csatlakozott a WSSz társulatához, amikor  még nem is tudott róla: a Kamara Savaria egyik alapítója, úgyhogy nem költői túlzás azt mondani, hogy nélküle a WSSz sem jöhetett volna létre. Ki ne emlékezne a Sóska, sültkrumpli-előadásra, amelyben a hídépítő, verselő, örök álmodozó partjelzőt, Művészt játszotta? Legújabban A Grönholm-módszer állásinterjúra érkező csúcsmenedzsereként alakít nagyot a WSSz igazgatói irodájában. Tessék megnézni! Amilyen utat ott bejár, arra ritkán van példa, de tényleg.

A színész áll a rivaldafényben, de a háttérszemélyzet nélkül nem működne a színház. M. Kapornaki Rita rendezőasszisztens nélkül főleg nem. Nála alázatosabb, fölkészültebb, lelkiismeretesebb munkaerő nincsen: ő az idei Holdbeli csónakos-díjas, szintén  a színészek döntése szerint.

Az Opel-különdíjakról ezúttal is egyrészt a közönség, másrészt a társulat hozott ítéletet. A közönség Jámbor Nándorra szavazott, akit kaposvári színészhallgatóként ismertünk meg, ma már végzett színművész – és a szombathelyi társulat tagja. Van valami ellenállhatatlanul napsugaras a személyiségében, máris komoly szerepekben tarthatjuk számon, hogy csak kettőt említsünk: Vitéz Mihály fia, diák A mi osztályunkból. Nándi mindig mosolyog, de most nemcsak ő, hanem az elérzékenyülés is győzött.

Móri Csaba  „belekerült a dzsungelbe, és azóta nem találja – vagy nem akarja megtalálni – a kivezető utat”, hangzott Trokán Péter, a múlt évi Holdbeli csónakos-díjas  előadásában a laudáció. A társulat az idén Kecsának ítélte oda az Opel-különdíjat. Móri Csaba rendezőassziszetens, koreográfus-asszisztens profi táncosként debütált A dzsungel könyvében a nagyszínpadon, azóta gyakorlatilag mindenesként működik, mindenki megelégedésére. Mert „ízig-vérig színházi ember”.

„Hogy mennyi szeretetet kapunk”, mondja valaki a társulatból már a ceremónia után. Boldog születésnapot, Weöres Sándor Színház!

A WSSz-közlemény szerint: „Hagyományosan októberben, a színház születésnapján - 2016-ban a kilencedik - egy színész és a technikai személyzet egy tagja veheti át a Weöres Sándor Színház Szenátusa által alapított Holdbeli csónakos-díjat az előző évadban végzett munkájáért. Ehhez csatlakozott a színház fő támogatója, az Opel Szentgotthárd Kft. 2013-ban a Holdbeli csónakos díj-Opel különdíjjal.

Október 14-én, az évad első nagyszínpadi bemutatója, a William Shakespeare: Ahogy tetszik című előadás után adta át a díjakat a Weöres Sándor Színház Szenátusának két tagja, dr. Fejes Péter és dr. Kolbenheyer Ottó.

A 2015/2016-os évad Holdbeli csónakos díját a színészek titkos szavazása alapján a színészek között Endrődy Krisztián, a technikai személyzetből M. Kapornaki Rita rendezőasszisztens kapta.

Idén a Holdbeli csónakos díj-Opel különdíjat a közönség voksai szerint Jámbor Nándor színész, a színészek szavazatai alapján Móri Csaba rendezőasszisztens és koreográfus-asszisztens érdemelte ki.”

Korábbi díjazottak:
Holdbeli csónakos-díj 2011: Csonka Szilvia színésznő, Černay Štefan helyettes színpadmester
Holdbeli csónakos-díj 2012: Orosz Róbert színész, Nagy Kornél kellékes
Holdbeli csónakos-díj 2013: Bajomi Nagy György színész, Kiss Zoltán világosító
Holdbeli csónakos-díj 2014: Nagy Cili színész, Balogh Lívia súgó és Kottán Éva fodrász
Holdbeli csónakos-díj 2015: Trokán Péter színész, Jenei Ágnes kellékes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!