Kultúra

2017.01.04. 19:40

Szól az ember: Jordán Tamás-premier

Szombathely - Nem mindennapi könyvbemutatót rendez január 16-án 18 órától a WS Színház: Jordán Tamás önéletrajzi kötetének szombathelyi premierjét a szerző és Sebő Ferenc Szólt az ember című József Attila-estje kíséri. A kettő mélyen összefügg.

Ölbei Lívia

Jordán Tamás és Sebő Ferenc barátságának kezdete az idők homályába vész. Igen, minden bizonnyal ennek is az Egyetemi Színpad az oka, a célja pedig - mint minden másnak Jordán Tamás életében - a szombathelyi Weöres Sándor Színház megalapítása. Ezt a felfedezést hozta a Hátrametszés címmel címmel frissen megjelent kötet megírása a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója számára. A hátrametszés geodéziai műszó, amely az emberi kapcsolatok, viszonylatok bemérésére is jól alkalmazható. A lényeg éppen ez: a viszonylatok és kapcsolatok, amelyek meghatározzák magát az embert. A kötet megszületése során végig ott volt Jordán Tamás mellett a régi barát és kolléga, Sebő Ferenc, hogy segítsen benézni az alá a bizonyos szőnyeg alá, és kisöpörni onnan mindent, de mindent, ami az évtizedek alatt összgyűlt. Vallomás, gyónás, életút: tétre, helyre, befutóra. De hát minderről nyilván szó esik majd a WSSz nagyszínpadán is január 16-án. Ahol tehát: szól az ember. Jordán Tamás és Sebő Ferenc réges-régi, mégis mindig vadonatúj József Attila-estjének címe - Szólt az ember - az önéletrajzi kötet fényében mindjárt újabb jelentést kap.

Sebő Ferenc és Jordán Tamás. Ez a felvétel Erdélyben készült, ahova a Sebő együttes és a WSSz igazgatója visszajár
Fotó: VN archív

Az előadás, ahogy Jordán Tamás a bevezetőjében rendre elmondja, nem más, mint beszélgetés: az előadók és a hallgatók között. Párbeszéd akkor is, ha a közönség valóban hallgat. Ahogy megszokhattuk, hiányzik itt minden retorikus, hősi póz, nincs semmi pátosz, nincs szavalás. Egyszerűen csak megszólal a költő, megszólal az ember, megszólal Sebő Ferenc és Jordán Tamás. Mindketten bensőséges viszonyban vannak József Attilával. Jordán Tamástól tudjuk azt is, hogy Fehér György rendezőnek milyen sokat köszönhet: ő volt az, aki annak idején a televíziós József Attila-sorozatban való közreműködésre őt is fölkérte. Aztán már nem volt megállás: kár, hogy nincs pontos kimutatás arról, hányszor, hány helyen szólalt meg az ember Jordán Tamás és Sebő Ferenc előadásában. Vagy hányszor fordult a közönséghez Jordán Tamás a mérhetetlenül intim, mérhetetlen szeretetéhes Szabad ötletek jegyzéke kétségbeesett vágyakozásával.

Január 16-át megjegyezzük, az biztos: ez lesz az első alkalom, amikor a Szólt az ember előadáshoz Jordán Tamás-könyvbemutató kapcsolódik. Ráadásul a szombathelyi Weöres Sándor Színházban; azon a helyen, amelyért minden történt és történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!