Kultúra

2017.04.27. 09:56

Felújítanák a Képtárat, a Romkertet és vonzóbb lehet a víztorony és környéke Szombathelyen

Szombathely - Indul a fenntartható turizmusfejlesztést célzó kiíráson az önkormányzat. Erről döntöttek a képviselők.

Bakos Ágnes

Három területet, plusz egy projektet érint majd fejlesztés, ha sikeres lesz a pályázat.

– A Képtár 1,4 milliárd, Romkert 1,2 milliárd, a víztorony 500 millió, az inkubátorház 280 millió forinttal szerepel a tervben – ismertette dr. Puskás Tivadar polgármester.

A pályázati felhívás alapján a fejlesztések fő célja egyebek között kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek kialakítása, fejlesztése, komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatások létrehozása. A pályázatban látogatószámot kell becsülni, eszerint évente 4258 látogatóval számolnak a Víztoronynál, 5 ezerrel a Képtárban és 9 ezer látogatóval a Romkertben.

Az inkubátorház-fejlesztés egy pénzáthelyezés nyomán kerülhet ebbe a keretbe: gyakorlatilag a fennmaradó 280 millió forint átcsoportosítását kezdeményezi az önkormányzat a másik keretbe.

Illés Károly alpolgármester elmondta: most jelent meg a kiírás, most látszik, hogy mely fejlesztési tervek adhatóak be. Sok a lehetőség: múzeum, kiállítótér fejlesztése. Ha már az állagmegóvásra költhetnek a forrásból, megérte – mondta.

Három határozati javaslatról szavaztak a képviselők.

A víztorony és környéke fejlesztését 17 igen szavazattal megszavazta a testület.

A Képtár megújításával kapcsolatos turisztikai célú fejlesztést 18 igen és 1 tartózkodás mellett megszavazták.

A Romkert fejlesztési lehetőségét 18 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!