Kultúra

2016.07.17. 18:01

Tájképekkel, csendéletekkel mutatkozott be

Vasszécseny - Bensőséges hangulatú kiállításmegnyitó színesítette a szombati falunap programját: a településen élő R. Stencinger Katalin festőként mutatkozott be.

Nagy Ildikó

A faluban Kati néniként emlegetett alkotónak igazán nem kellett izgulnia, hiszen szerettei vették körül első kiállításának megnyitóján szombaton a Pungor Ernő Művelődési Házban: unokája, Verhás Emese fagotton játszott, kedves szomszédja, az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő Pődör György köszöntötte a vendégeket, a tárlatot pedig az a Munkácsy-díjas festőművész, Tóth Csaba ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, aki a kiállítás rendezését is örömmel vállalta.

Zsolnai Zoltán polgármester, R. Stencinger Katalin, Pődör György és Tóth Csaba a Szkok-házat megörökítő festmények előtt Fotó: Nagy Ildikó

Eljöttek a rokonok, a barátok, az egykori kollégák, a gimnáziumi osztálytársak bérelt kisbuszal érkeztek a jeles eseményre. A kirakatrendezőként, kézműves alkotóként jól ismert R. Stencinger Katalinról a faluban is kevesen tudták, hogy szeret festeni, mint mondta, gyerekkorában is mindig vázlatfüzetet kért ajándékba. Tóth Csaba - aki a megnyitón a vasszécsenyi kötődésű festő elődökről is megemlékezett - nem véletlenül helyezte a főfalra a Szkok-házat (amiben Kati is gyerekeskedett) és az egykori malmot ábrázoló festményeket, hiszen, mint mondta, ezek már helytörténeti szempontból is nagy értéket képviselnek. A lipárti, környékbeli, tengerparti, erdélyi tájképek mellett külön teremben kaptak helyet a csendéletek.

A kiállításmegnyitó a falunap programja volt: Vasszécsenyben aznap a gyerekeket és felnőtteket is sok program várta, nem maradtak el a hagyományos főző- és sportversenyek sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!