Kultúra

2017.02.19. 17:35

Tessék csak bátran nézni a beregszászi művésznőket!

Vasvár - Szűcs Nelli önálló esttel érkezik a Nagy Gáspár Kulturális Központ színpadára: életre kelti híres-neves kolléganőjét, egy korszak emblematikus primadonnáját, Fedák Sárit.

Ölbei Lívia

Szűcs Nelli, Jászai-díjas érdemes művész évek óta hazajár Vasvárra. A vasvári (Vas megyei) közönség már akkor meggyőződhetett csillogó tehetségéről, amikor a szélesebb közönség még mit sem tudott róla. Sem róla, sem a kollégáiról: Trill Zsoltról, Varga Józsefről és a többiekről, akik Vidnyánszky Attila vezetésével létrehozták a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház csodálatos társulatát - és előadásait (Az ember tragédiájától a Godot-n át a Dorottyáig).

Azóta azonban sok víz lefolyt mindenféle vizeken. Szűcs Nelli ma már a budapesti Nemzeti Színház tagja, ott készült az az önálló est is, amely híres-neves, korszakalkotó primadonnának, Fedák Sárinak állít emléket. Pontosabban nem is emléket: a közönség elé idézi őt magát. Az ajánló szerint "az előadás azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítsük a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertessük a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, valamint elégtételt szolgáltassunk személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült. Soha meg nem bocsájtható bűne a II. világháború utáni politikai rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték". A nyolc hónapos börtönbüntetés után soha nem léphetett színpadra Magyarországon.

Fedák Sári és Szűcs Nelli - február 23-án este Vasváron
Fotó: Nemzeti Színház/NGKK

"Az emlékest anyagát részben emlékiratából, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom... című könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, leveleiből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból, régi Színházi Élet folyóiratokból gyűjtöttük össze. Elhangzanak még dalok leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar operett eme nagyasszonyának alakját. Aki színpadon látta Őt, soha nem felejti. Rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége kitörölhetetlen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben. Külön érdekesség a Fedák Sárit elénk varázsló művésznő, Szűcs Nelli személye.

Ő is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét. Rendkívüli empátiával és érzékenységgel vett részt az est szerkesztésében, fő hangsúlyainak megtalálásában, a koncepció tervezésében, kitalálásában. Szeretnénk ezzel az esttel az emlékezésen túl azt is elérni, hogy Fedák Sárit nyilvánosan rehabilitálják, ne terjedjenek tovább személyéről hamis és igazságtalan pletykák, légből kapott állítások. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, minden nagyszerű emberi tulajdonságával, hibáival, gyarlóságaival együtt. Fedák Sári megérdemli, hogy végre hozzá méltóan emlékezzünk meg róla", szól a Nemzeti Színház műsorajánlójában Dávid Zsuzsa rendező összefoglalója.

A vasvári kulturális központ "Utca Újságja" is közöl kedvcsinálót "a Fedáksáriról". Ady például ezt írta: "Fedák Sári nem az a lány, akiről hideg melegséggel vagy meleg hidegséggel lehet szólni és írni. Ő első Fedák Sári. Egy és szuverén. Valaki és teljes valaki. Egyéniség, aki nem paktál, s aki nem reflektál semminemű türelemre. Tessék csak bátran nézni, látni és ítélni. A Bereg megyei bakfis egyszerre csak fölszaladt a színpadra. Mint a gyötrelmes, erős, szűz vihar, végigsöpört ott mindent. Trónjaikról lerángatott autokrata színpadi királynőket, félelmetes bálványokat, szent és sérthetetlen formákat, tradíciókat és konvenciókat. (...) Nekivágott a csatatérnek, a színpadnak, s megnyert minden csatát." A vasvári csata február 23-án 19 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!