Kultúra

2017.04.03. 16:55

Meseautós utazásra hívtak - Jótékonysági esten vendégeskedet Szabó Tibor és zenekara

Vép - Önálló zenés estjével, a Meseautóval lépett fel vasárnap este a Hatos Ferenc Általános Iskolában a Weöres Sándor Színház művésze, Szabó Tibor és zenekara. Jótékonysági esten vendégeskedtek.

Tóth Kata

Hétágra sütött a nap vasárnap este a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI aulájában, amikor Szabó Tibor és négytagú zenekara Meseautóba ültette közönségét. A négy tételből álló zenei utazás végére pedig éppen lenyugodott - a vépiek marasztalták volna, megállították volna az időt, hogy még többet lehessenek kedvenceikkel. Hogy minél tovább maradjon velük a szerelem érzése, hisz arról szólt az este.

KULTURÁLIS KÖRÚT

A zenés program, a meseszép utazás kezdete előtt Bándoliné Pájer Éva igazgatóhelyettes beszélt annak apropójáról. - Négy évvel ezelőtt, ugyanígy egy vasárnap kora estén tartotta először jótékonysági rendezvényét a Tudás Fája Közalapítvány. Hagyományteremtő szándékkal jött létre a kezdeményezés. Bízva abban, hogy a kulturális körutazások lassan beépülnek a kisváros életébe. Minden egyes alkalom nemes ügyet szolgált - jótékony, támogató közösség adományaiból a gyerekek iskolai környezetének gyarapítása, gazdagítása volt a cél. A vasárnap esti rendezvényt is a közalapítvány hívta életre.

A Tudás Ünnep elnevezésű jótékonysági esten befolyt összeggel most is konkrét célja van az alapítványnak: az iskola "legjeit", a legtehetségesebb, - szorgalmasabb, - kiemelkedőbb teljesítményű diákokat szeretnék a tanév végén - lehetőség szerint külföldi - ha nem is meseautós, de buszos kirándulással jutalmazni. Szabó Tiborral nem először találkoztak a helybéliek: többször volt már előadása a településen. Az igazgatóhelyettes arra a kérdésre, hogy miért hívták ismét őt, úgy válaszolt: "Azért, mert szeretjük. Mint embert, mint a Weöres Sándor Színház színészét és mint énekest."

Szabó Tibor és zenésztársai a vépi iskolában
Fotó: Wolf Ferenc

ZENE NÉGY TÉTELBEN

Ő és zenésztársai, Koller László nagybőgőn, Peltzer Géza harmonikán és zongorán, Radics Igor a dobok, ütőhangszerek mögül és Völgyi Attila gitáron, mandolinon kézen fogták népes közönségüket és elrepítették a múlt század első felébe.

Francia sanzonokkal, olasz szerenádokkal, latin-amerikai dallamokkal és magyar kuplékkal, műdalokkal andalítottak, bódítottak és incselkedtek - eredeti nyelven megszólaltatva őket. Első állomásként a művészetek és a szerelem fővárosát, Párizst érintették dzsesszes színt adva a daloknak, kizökkentve őket eredeti formájukból.

Karády-slágerek következtek az összeállításban - Mindig az a perc a legszebb perc, mit meg nem ád az élet - hitte el a hallgatóság Szabó Tibornak. A balkáni dallamvilág és Maria Tănase, román énekesnő dalát, utána kubai, majd mexikói világslágert élvezhetett a közönség az est harmadik tételeként. A Bésame mucho a '40-es években született, magyar változata is van, az utolsó szerelmes estéről szól.

A nőkhöz szóló szép szerenádra, az 'O Sole Mióra, majd egy Nápoly környéki néptáncra, a Keresztapa egyik betétdalára, a Tarantella Napoletanára tapsoltak ütemesen a vépiek. A negyedik tételben Magyarországra tért vissza a zenekar a műsor címét adó Meseautóval, majd folytatódott a romantika Egy kis édes félhomályban.

Sok ráadással ért véget az est, maradandó élménnyel hálálta meg a gyerekeknek szánt jótékony adományokat, támogatást az alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!