Lóerő

2012.10.19. 05:30

Tíz év alatt körültekintőbbek lettek az autósok és a járókelők is

Vas megyei körkép - Közlekedési balesetet nem csak járművezetők okozhatnak, hanem az úttesten átkelő gyalogosok is. Így nem árt rájuk is fokozottan figyelni!

Kelemen Attila

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idősoros adataiból kiderül, hogy a személyi sérüléses közlekedési balesetek során tavaly 2486 gyalogos gázolás történt. Ez a szám az összes 2011-es közlekedési baleset 15,7 százalékát tette ki. Annak ellenére, hogy ez az adat jelentős, azt sem árt megjegyezni, hogy az elmúlt tíz évben a járművek gyalogosokkal való ütközésének száma folyamatosan csökken. Míg 2002-ben 3933 ilyen balesetet regisztráltak, addig 2005-ben 3663-at, 2008-ban 3267-et, 2010-ben már csak 2678-at. Azaz egy évtized alatt közel 40 százalékkal javult a gyalogosok közlekedési morálja.

Az adatsorokból az is kiderül, hogy az ilyen balesetek számának csökkenése nagyobb mértékben a körültekintőbb gyalogosoknak tudható be, semmint a zebrákat amúgy óvatosabban megközelítő autósoknak. Ezt az a számsor támasztja alá, amely a balesetek okozója szerint számszerűsíti az ütközéseket. Miközben 2001-ben 2031 balesetet okoztak a gyalogosok, addig ez a szám 2004-ben már csak 1820, 2007-ben 1559, 2009-ben 1104, tavaly pedig 961 volt. Márpedig ez a csökkenés (53 százalék) jóval nagyobb mértékű, mint az összes gyalogos gázolás számának visszaesése. Míg tíz éve a járművezetők és a gyalogosok fele-fele arányban voltak felelősek a bekövetkezett incidensekért, manapság azonban az autósokat terheli nagyobb felelősség: 61 százalékban ők tehetnek az úttesten áthaladók elütéséért.

Ami a megyénket illeti megállapítható, hogy Vasban az elmúlt két évben nem voltak jellemzőek a gyalogosok által előidézett közlekedési balesetek. 2010-ben 12, tavaly pedig csak 18 esetben okoztak fejtörést az autósoknak az úttestre szabálytalanul lépő járókelők. Ráadásul idén az első félévben csak öt ilyen eset volt. Ennél kedvezőbb mutatóval csak Tolna megye rendelkezik.

Évtizedek óta komoly gondot okoznak az ittasan közlekedők függetlenül attól, hogy volán mögé ülnek, kerékpárra szállnak, netán gyalogosan veszik igénybe a közútakat. Tavaly az alkoholos befolyásoltság miatt 1645 baleset történt, ezek közül csupán 92 a gyalogos hibájából. Tíz évvel ezelőtt ez a mutató sem volt ennyire kedvező: 226 esetben történt ütközés ittas gyalogos miatt.

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak van elsőbbsége kivételt a megkülönböztető jelzéseket használó járművek jelentik. De nem csak a zebrán áthaladó gyalogost kötelező elengednie az autósnak: gyalogos-átkelő hiányában is a járókelőnek van elsőbbsége azon az úton, amelyre az autó éppen ráfordul.

Egy késői fékezés akár végzetes is lehet, pedig a gyalogos-átkelőhelyen szinte minden esetben a járókelőnek van elsőbbsége. Zebra hiányában a kereszteződésben is el kell engedni az úttestre lépő gyalogost

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!