Lóerő

2013.04.11. 09:04

A tavaszi ellenőrző szerviz

Nem csupán a tél beköszönte előtt érdemes felkészíteni gépkocsinkat, a télben elkoszolódott autót sem árt alapos tisztítókúrának, ellenőrző szerviznek alávetni. Olvasóink tanácsára összegyűjtöttük, miként is készítsük fel autóinkat a jó idő beálltával.

Kelemen Attila

Az autót érdemes egy alapos tél végi tisztításnak alávetni, így a rárakódott só nem okozhat kárt a karosszériában

A jó idő beálltával tisztítsuk le az autót: a télen rárakódott kosz és só komoly kárt okozhat

Esőben kellemetlen tud lenni egy elhasználódott  ablaktörlő. Nem csupán az erős UV-sugárzás, hanem a téli sós latyak és a fagy is lestrapálhatja az ablaktörlőgumikat. Annak az autósnak, aki télen a jeget ablaktörléssel próbálta eltávolítani a szélvédőről, két évente érdemes újakat vennie. Az ablaktörlő lapátok gumija rideggé válik, fátyolos törlése pedig azt jelzi, hogy cserélni kell. Ha pedig a gumi foszladozni kezd, azonnal le kell cserélni. Sok esetben csak a gumibetét szorul cserére, nem pedig a teljes lapát.

Elsősorban ne felejtsük el a téli gumit lecserélni: plusz 7 fok felett már javasolt a nyári abroncs visszaszerelése. A gumicserét kétféleképpen végez(tet)hetjük el. Vagy a már meglevő garnitúrát tesszük vissza, vagy vadonatúj szettet alkalmazunk. Az előbbinek akkor van értelme, ha ez a garnitúránk nem régebbi öt évnél. Az utóbbi módszert akkor érdemes választani, ha már olyannyira elkopott a régi szett, hogy az nem képes biztosítani a balesetmentes közlekedést. Ha lehet, ne túl régi mintázatot válasszunk, s győződjünk meg róla, hogy valóban jól teljesít-e a szaklapokban, autós portálokon végzett teszteken az abroncs.

A következő teendő az általános állapotfelmérés. Érdemes szemügyre venni, mi használódott el autónkon a tél folyamán. Ugyan a kötelező szerviz alkalmával elvégeztethetünk teljes ellenőrzést, de vannak dolgok, melyekre nem érdemes addig várni.

Az első és legfontosabb egy alapos mosás: a tél folyamán az autóra rakódott koszt, sót mindenképpen le kell mosni. Nem elég a felszínes munka, érdemes ilyenkor egy nagy nyomású tisztítást megejteni, amibe beletartozik az alvázmosás is. Az autómosás alaptörvénye, hogy munka közben nem száradhat meg az előző fázis folyadéka a kasznin. Különösen a rászáradt sampon tartalmazhat olyan szemcséket, amikkel visszakarcolhatunk. Az autóápolásban járatlanoknak, fáradékonyaknak nem ajánljuk a házilagos polírozást: mechanikailag beleszól a lakkozott felületek szerkezetébe, végleges, vagy legalábbis nehezen eltüntethető hibákat lehet okozni vele.

Ha minden rendben, következhet a futóműállítás, a lengéscsillapító vizsgálata - valószínűleg nem sikerült minden kátyút kikerülni az elmúlt hónapokban.

Ezután jöhet az autó belső ápolása. A motortér tisztítása során leginkább a gumicsövek állapotára kell odafigyelni, nem árt ápoló anyaggal befújni őket. Ha a tél folyamán alkalmaztunk a hűtő előtt takarólapot, mindenképpen távolítsuk el, hogy a hűtő már teljes kapacitással működhessen. Érdemes megnézni, minden tömítés rendben van-e, és  esetenként  a különféle folyadékok cseréje sem árthat.

Manapság már sok márkaszerviz kínál tavaszi ingyenes átvizsgálást. A márkaszervizekben a rövidebb átvizsgálás során ellenőrzik a hűtést, a fékeket, a károsanyag-kibocsátást, a kormányzást és a felfüggesztést, az elektromos és indítórendszert. Emellett érdemes ellenőriztetni az motorolajszintet, és az olaj állapotát is.

Vannak házilag is elvégezhető egyszerű átvizsgálási feladatok, ám ne feledjük: ezek nem helyettesítik a szakszerű kontrollt. Ilyen például a különböző folyadékszintek és izzók ellenőrzése, illetve az egyéb, ránézésre is megállapítható dolgok. Az ablakmosótartályt a tél után már nem kell fagyálló ablakmosó folyadékkal feltölteni, de ha maradt belőle a kocsi csomagtartójában. Ugyan az akkumulátorokkal a legtöbb probléma télen adódik, tavasszal  sem árt az akku savszintjének ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!