lóerő

2019.11.10. 07:00

Schumacher nyomában – Karnyújtásnyira a hétszeres bajnok pilóta rekordjai

Azzal, hogy Lewis Hamilton bebiztosította hatodik Forma–1-es vb-címét, már csak egy lépésre van a nagy legenda, Michael Schumacher rekordjainak megdöntésétől.

Kelemen Attila

A 2000-es évek elején megdönthetetlennek hitték Michael Schumacher rekordjait a száguldó cirkuszban. Egészen mostanáig, amikor is Lewis Hamilton sikert sikerre halmoz Grafika: Kelemen Attila

Lewis Hamilton az Amerikai Nagydíjat követően már a Forma–1 hatszoros világbajnokának nevezheti magát. A bajnoki címek tekintetében az örökrangsorban így már egyedüliként áll a második helyen, és csupán egy titulus választja el attól, hogy az első helyre lépjen Michael Schumacher mellé. (Mögöttük öt vb-címmel Juan Manuel Fangio áll, majd a sor Alain Prosttal és Sebastian Vettellel folytatódik négy-négy bajnoki címmel.)

De nem csupán az egyéni világbajnoki címek tekintetében zárkózott fel a legendás német pilóta mellé Lewis Hamilton. Vélhetőleg egy éven belül utol fogja érni a futamgyőzelmek számában is. Tudniillik Schumacher 91 diadalnál akasztotta szögre a bukósisakját, miközben Hamilton már 83 elsőséget tudhat magáénak. És ha az elmúlt 4-5 évet vesszük alapul, miszerint szezononként legalább tíz győzelemig jutott a brit pilóta, akkor formahanyatlás nélkül jövőre ez a rekord is megdőlhet.

Ami a dobogón való helye­zéseket illeti, ilyen szempontból már csak öttel marad el Schumitól, aki pályafutása során 155 alkalommal pezsgőzhetett a pódiumon.

A 2000-es évek elején megdönthetetlennek hitték Michael Schumacher rekordjait a száguldó cirkuszban.
Egészen mostanáig, amikor is Lewis Hamilton sikert sikerre halmoz Grafika: Kelemen Attila

A hétszeres világbajnok 240-szer ért célba, miközben az újdonsült bajnok eleddig 223 alkalommal látta meg a kockás zászlót. Ez a csúcs sem lehet gond a britnek, ugyanis idén még két futam van hátra, miközben 2020-ban már 22 futamosra bővül a versenynaptár. Ráadásul a Mercedes sztárja igencsak megbízható pilótának számít, ugyanis az elmúlt száz futamából csupán hármat nem tudott befejezni.

A leggyorsabb körök számában viszont tetemes a lemaradása, 77-46-ra Schumacher vezet. A mai szabályokkal (amikor is a győzelem inkább a gumik spórolásától és a versenymotorok kímélésétől függ) nem feltétlenül tudhatja magáénak a leggyorsabb versenykört a végső nyertes.

Van még egy statisztika, amiben Lewis jövőre beállíthatja Schumi rekordját: győzelmek száma ugyanazon a nagydíjon, illetve versenypályán. A német Franciaországban (Magny Cours) nyolcszor diadalmaskodott, miközben Hamilton Montrealban és a Hungaroringen már hét-hét győ­zelemmel büszkélkedhet.

Pole-pozíciók és első soros rajtok tekintetében viszont már Hamilton a csúcstartó.KA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!