Lóerő

2017.01.12. 15:40

Idén sem lanyhul a piac?

Miközben tavaly 96 ezer új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, addig a 2017-es évre további ötszázalékos bűvölésre számít a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Vas Népe

Az MGE legújabb kimutatásai szerint 96 ezer 500 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon tavaly, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 25 százalékos többletet jelent. Az egyesület szakemberei szerint az autópiac bővülése idén sem áll meg, a személyautók piacán hatszázalékos növekedést várnak. Ez azt jelentheti, hogy a gazdasági válság óta először lépheti át a százezres álomhatárt a behozott új személyautók száma.

Az egyesület év eleji beszámolója arra is kitér, hogy az új kishaszonjárművek száma a 24 ezerhez közelít majd. Ez háromszázalékos többletet jelenthet majd az év végén. Míg az előbbi két szegmensnél bővülést, addig a nagyhaszonjárműveknél stagnálást prognosztizálnak: 5 ezer 500 lehet az újonnan forgalomba helyezett nagyhaszonjárművek száma. A buszoknál 500-ra (22 százalékos növekedés), a motorkerékpároknál 2400-ra (8 százalékos növekedés) jósolják az idén gazdára találó új járművek számát.

Grafika: Kelemen Attila

Az MGE ugyan rosszabb évre számított 2016-ban, ám arra különösképpen felhívják a figyelmet, hogy a behozott használt autók így is lényegesen nagyobb szeletet hasítanak az autópiacból, mint az új autók. Összesen 142 ezer használt gépkocsi érkezett külföldről, ami 16 százalékkal több, mint 2015-ben volt. Kishaszonjárművekből 13 ezret honosítottak.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete külön kiemelte, hogy tapasztalataik szerint az autósok rendre kezdenek visszatérni a márkaszervizekhez és a legális autójavítókhoz. Emellett azonban sajnálatos tény, hogy a növekvő használtautó-import miatt az illegális szervizek forgalma is nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!