Lóerő

2016.06.09. 11:40

Öreg autók jönnek

Az év első harmadában közel 45 ezer használt autó özönlött be az országba, amelyek 61,5 százaléka legalább tízéves, azaz továbbra sem lesz fiatalabb hazai használtautó-állomány.

Ez az az életkor, amelyre a nagyobb kategóriákban is van fizetőképes magyar kereslet. Ugyanakkor összefüggnek ezzel a kilométeróra-tekerés és az utólag felfedezett műszaki problémák miatt felvetődő pótlólagos költségek, mivel az öreg autó előéletének sokkal nehezebb utánajárni.

A presztízsmárkák súlya viszont évről évre lassan csökken, az Audi-BMW-Mercedes hármas immár csak 21,2 százalékát teszi ki a behozatalnak, szemben a 2014-es 25,1 százalékkal. Általánosságban is csökken a koncentráció a márkák tekintetében: két éve az első nyolc leggyakoribb autómárka még a teljes mennyiség 68 százalékát adta, most ez az érték csupán 64 százalék. A BMW a másodikról a negyedik helyre csúszott, míg a Mazda a 11.-ről a hetedik helyre ugrott. Tavaly április végéig 36 100 használt autót importáltak Magyarországra, ez idén már 44 700 felett jár. Egyedül áprilisban 12 ezer használt járművet regisztráltak az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!