Lóerő

2015.02.06. 09:53

Tíz hasznos tipp autóvásárlóknak - Tanácsok, amelyeket a választott gépjármű megvétele előtt érdemes lehet megfogadni

Aki használt autó vásárlását tervezi, annak összegyűjtöttük egy csokorba, mire is érdemes odafigyelnie ahhoz, hogy a vétel zavartalanul és kellemetlen meglepetések nélkül menjen végbe.

Kelemen Attila

1. NÉZZEN KÖRÜL!

Az első és legfontosabb, hogy alaposan mérjük fel a piacot, és ne egyből válasszunk! Ma már rengeteg az eladandó használt autó, lehet köztük találni jócskán megkímélt állapotút is. Ha nagyjából már körvonalazódott, hogy milyen típusú autó felelne meg az igényünknek, akkor ezt követően több márka hasonló típusát is nézzünk meg a döntés előtt.

2. NE ALKUDJON MEG!
Manapság már kompromisszumok nélkül is lehet találni jó autót. Elsősorban olyan kocsit keressünk, amely nemcsak ma, hanem akár hosszú távon is kielégíti elvárásait. Ne csak a kényelmi szempontokat vegye figyelembe, motorikusan és méret szempontjából is mérje fel, hogy minden rendben van-e!

3. PRÓBÁLJA KI!
Ha van rá lehetőség, akkor mindenképpen vigye próbaútra az autót. Ne csak a vezethetőségére figyeljen, hanem próbáljon ki minden funkciót! Mindez már csak azért is fontos, mivel ha valamit nem vesz észre időben, akkor az adásvételt követően már nem biztos, hogy lesz lehetősége reklamálni. Ellenben, ha a próba során derülnek ki a hibák, azok javítása még az értékesítőt terhelik. Ha nem teljesen biztos a saját szakértelmében, vigyen magával segítséget: nem kell feltétlenül autószerelő, ám az ő rálátása nagyobb.

4. AZ ELSŐ MEGÉRZÉS
A kiszemelt autó vezetése során kialakult első megérzésére érdemes odafigyelni. Fókuszáljon az autó viselkedésére, próbálja meg fejben összehasonlítani az irányíthatóságát a korábbi autójával. Könnyebb, avagy körülményesebb a vezethetősége?

5. MINDEN MEGVAN-E?
Ellenőrizze a gépjármű okmányait, tartozékait. Az autónak rendelkeznie kell a forgalmi engedéllyel, a törzskönyvvel, legalább két gyári indítókulccsal és a szervizkönyvvel.

Megannyi utólagos kellemetlenségtől megkíméli magát az az autóvásárló, aki a felsorolt hasznos információkat figyelembe veszi

6. MENNYIBE KERÜL A FENNTARTÁSA?
A költségek szempontjából manapság nem csak az autó megvásárlása nehéz, hanem annak a fenntartása is. Informálódjék, hogy mégis mennyibe került eddig a kötelező biztosítása, a gépjárműadója, a szervizelése, valamint mennyi üzemanyagot fogyasztott.

7. SZERVIZELÉS Fussa át a szervizkönyvet, valamint egyeztessen az eladóval, hogy a legutóbbi szervizek alkalmával mi lett ki cserélve az autón, és milyen teendőket végeztek el rajta. Mindettől függetlenül egy olaj- és egy szűrőcsere elvégeztetése mindenképpen ajánlott a vásárlás után.

8. EREDETISÉGVIZSGÁLAT Az adásvételi szerződés aláírását követően ajánlott eredetiségvizsgálatra vinni a járművet, amelynek költségét a vevő és az eladó is állhatja.

9. AZ ELADÓT IS ELLENŐRIZNI! Nyugodtan ellenőrizze csak az eladó iratait. Ezzel meggyőződhet arról, hogy valóban a tulajdonostól vásárolja-e meg a járművet.

10. IRÁNY A BIZTOSÍTÓ! Amint megtörtént az adásvétel, nincs más dolga, mint mihamarabb kötelező biztosítást kötni (a régi jogviszonya megszűnik), és 15 naptári napon belül átíratni a gépjárművet. 

Mit tanácsolnak a biztosító tárdsaságok egy használt autó vásárlása esetén? Ha halogatjuk a kötelező megkötését, akkor személyautó esetén annak megvételétől számítva naponta 450-500 forintot leszünk kénytelenek fizetni, a biztosítás megkötéséig. Ezért ajánlott még aznap elintézni mindezt, amikor a kocsit megvesszük. Csak biztos helyen kössünk biztosítást, ahová személyesen is be tudunk menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!