Lóerő

2016.08.15. 17:40

Vezessünk óvatosan! Javában tart az őzek üzekedési időszaka

Megyei körkép - Javában tart az őzek üzekedési időszaka, emiatt több vadat látni mostanában a közutak mentén. Az autósoknak nemcsak hajnalban és szürkületben, hanem minden napszakban körültekintőbben kell közlekedniük. Ilyenkor az állatok is figyelmetlenebbek, és gyakrabban történhetnek vadbalesetek.

Médiaközpont

Még néhány napig tart az őzek szaporodási időszaka. A bakok, miközben a sutákat kergetik, kevésbé figyelnek a veszélyre, így gyakrabban történhetnek vadelütések. Bár az őz mindössze 30-50 kilogrammot nyom, képes komoly kárt okozni az autósoknak.

- Fontos, hogy ahol vadveszélyt jelző tábla van, ott mindenképpen nagyon óvatosan közlekedjenek. A vadászatra jogosultak nem tudnak mindenhová táblát elhelyezni, hiszen a vad mozgása kiszámíthatatlan. Olyan helyeken, ahol nem látható be az útszakasz, a padka vagy árok mellett magasabb fű, fás rész van, ott nagyon óvatosan haladjanak, csökkentsék a sebességet, figyeljék az út szélét - figyelmeztet Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Bár az őz mindössze 30-50 kilogrammot nyom, képes komoly kárt okozni az autósoknak Fotó: Szendi Péter

Gagyi István azt mondja, minden autósnak elemi érdeke lenne, hogy vadkárbiztosítást vagy teljes körű CASCO-t kössön, ezt azonban kevesen teszik meg. Szerinte tanácsos rendőrt hívni a későbbi viták elkerülése érdekében. - Az intézkedő rendőr tudja, ki a vadászatra jogosult az adott területen, szól neki, és a vadász gondoskodik róla, hogy szakszerűen legyen elszállítva a tetem. Ha a vad nem pusztult el, megszabadítja szenvedéseitől, esetleg ha sérülten elmenekült, megkeresi az őzet. Időigényes procedúra, de legalább tisztázott helyzetet teremt.

Ha elenyésző a dologi kár, általában nem hívnak rendőrt az autósok egy vadelütéshez. A vadásztársaságok azt is sejtik, hogy sokszor a tetemet is magukkal viszik, ami jogsértő. A vadelütések a vadászatra jogosultak számára is kárt okoznak, előfordulhat, hogy milliós értékű vad válik a baleset áldozatává. Ilyenkor ha bizonyítható, hogy az ütközés gyorshajtás vagy a közlekedő nem megfelelő magatartása miatt következett be, a vadásztársaság akár perbe is foghatja az autóst, ilyesmi azonban ritkán fordul elő. Biztosítás hiányában az autóban keletkezett kár teljes egészében a tulajdonost terheli.

Címkék#vadbaleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!