múltidéző

2018.03.21. 10:00

Amikor még más színben láttuk a szombathelyi teret

Két kép, két korszak, ugyanaz a beállítás. A Fortepan online fotóarchívumában található 1979-es – Szőke Annamária által megosztott – felvételen és a napjainkban készített fotón a Mindszenty tér látható: a háttérben a Sarlós Boldogasszony-székesegyház, jobbról pedig a Brenner János Kollégium.

Kelemen Attila

Fotó: Fortepan / Szőke Annamária

 

A régi kinézet Fotó: Fortepan/ Szőke Annamária
Így fest ma a környék Fotó: Vas Népe

A felvételeket összehasonlítva jól látszik, hogy eléggé megviselt állapotban volt a székesegyház szűk negyven évvel ezelőtt. Miközben a hetvenes évek végén még a sárga és a narancs szín árnyalatai köszöntek vissza a nagytemplom és a kollégium homlokzatáról, addig mára a közelmúlt felújítási munkálatainak köszönhetően karakteresebb árnyalatot kaptak az épületek. Az archív képen a tér közepén az a Szentháromság szobor látható, amelyet 1869-ben közadakozásból állítottak a szombathelyi polgárok. A neoromantikus stílusú emlékmű Hudetz János szobrászművész nevéhez fűződik. 1951-ig a főtéren állt, majd csaknem fél évszázadon át a nagytemplom előtt kapott helyet. 2000-ben költöztették vissza eredeti helyére. A Mindszenty tér a Berzsenyi térrel együtt tavaly év végén új gránit díszburkolatot kapott és megújult a közvilágítás is .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!