Multidéző

2017.05.23. 15:40

Múltidéző - Így vált eredményessé a VASÉP

SZOMBATHELY - Hosszabb idő után, 1987 májusában újra kedvező termelési eredményekről, javuló állapotokról adhattak számot a VASÉP ülésén az első negyedévi gazdálkodás tapasztalatainak összegzésekor. Így cikkezett minderről a Vas Népe harminc éve.

Kelemen Attila

A vállalat igazgatója írásban készített jelentést, amelyhez szóbeli kiegészítőt írt. Ebben utalt arra, hogy a javuló állapot nem előzmény nélküli. A pártbizottság határozatai, intézkedési tervei alapján - a megváltozott körülményekre is tekintettel -, mintegy két éve fokozott figyelemmel egyengetik a termelés, a gazdálkodás útját, rendszeresen elemző munkával lépnek fel a hiányosságok ellen. A szívós, következetes és összehangolt irányító tevékenységnek lassan beérik a gyümölcse.

Épülő lakások a Gyöngyös partján, átellenben a Borostyánkő Áruházzal Fotó: VN-archív

Az intézkedések sorában említette meg, hogy a technológiai rendszerű üzemszervezés hatékonyabbá tételéért erősítették a létesítményfelelősi rendszert. A fenntartási munkák irányítására koordinációs szervezetet hoztak létre. Két év alatt kétszer emelték a bérjutalom, illetve a bérpótlék összegét a fővárosi munkahelyeken. Nagyban hozzájárult az eredményesebb, ütemesebb termelés eléréséhez, hogy a munkahelyek az éves tervet jóval megelőzően, már január első napjaiban megismerhették az első negyedévi feladatokat, célokat, valamint a bérszabályozás új rendszerét. S mint arra a vállalat igazgatója szóbeli kiegészítésben is utalt, kedvező hatással volt a változásokra a kihelyezett minisztériumi értekezlet, amely az azt megelőző széles körű vizsgálat alapján a hiányosságokat is feltárta. Nem kevésbé voltak hasznosak a párt- és a tömegszervezetek akcióprogramjai, amelyek során az eredményesség elősegítése mellett a hibák felszámolására is gondot fordítottak. Minden eddiginél szervezettebben készültek fel a télre, valamint a felújításokra.

Kendőzetlenül szóltak azokról a hiányosságokról is, amelyek sajnos ma is előfordulnak még, akár a munkafegyelmet, illetve a munkaidőalap kihasználását, akár a takarékos gazdálkodást említjük. De nem szűntek meg azok az objektív gátló tényezők sem, amelyek például a tervdokumentációk hiányából, vagy a munkahelyek nem kellő előkészítettségéből adódnak. Szerencsére, az oladi városrész építését előbbre hozták, így az utóbbi gondokon ez némiképp enyhített.

A legfontosabb, hogy az idénre tervezett célkitűzések időarányos része az év első negyedében maradéktalanul megvalósult. Ez annál inkább dicséretes, mert a tavaly ilyenkor bekövetkezett nagy arányú létszámcsökkenés még ma is érezteti hatását. A fizikai dolgozók, főleg szakmával rendelkezők köréből sajnos ma is sokan kilépnek még, bár összehasonlíthatatlanul kevesebb, mint tavaly. Vállalati szinten átlagosan, de az egységek szintjén is jelentősen nőtt a fizikai dolgozók átlagbére, kedvezően alakult a termelékenység is. A pártbizottságnak készülő jelentés ugyanakkor rámutatott: kismértékben ugyan, de előfordult, hogy néhány egységnél indokolatlanul - a tervezettnél és a megengedettnél jóval nagyobb mértékben - növekedtek az átlagbérek, amelyek mögött nincs tényleges teljesítmény. Másutt azt tapasztalták, hogy a nagyobb bérezési lehetőséget nem használják fel ösztönzőként. Ugyancsak bérezéssel összefüggő tapasztalat, hogy a nem fizikai állományban levő átlagbér növekedése lényegesen elmarad a fizikai dolgozókétól.

Összeségében: az első negyedév termelése, a realizált árbevétel az anyagi ösztönzés jelentőségét bizonyítja, amely biztosíték lehet az ütemesség további javulására is. A negyedév eredményei kedvezőek, nehezebb körülmények ellenére is teljesíteni tudták a tervet, s az előző évek hasonló időszakához képest jelentősebb eredményeket könyvelhetnek el. Fontos dolog, hogy az egységeknél tapasztalt egyenetlenségeket mielőbb felszámolják, hogy az év közepéig tervezett ötvenszázalékos teljesítést elérjék, vagy meghaladják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!