Nádasd

2017.08.06. 17:50

Harmadszorra áztak el a bagolytúra résztvevői

Éjjeli bagolytúra, vadételek, kiállítás és koncert. A háromnapos falunapon átadták a Nádasdért kitüntetéseket is.

Budai Dávid

A nádasdi falunap évek óta háromnapos, és hagyományosan mindig a bagolytúrával kezdődik péntekenként. Nem volt ez másképpen most hétvégén sem, amíg azonban mindenki a meleggel volt elfoglalva és a délutánra beígért hűsítő szellővel, senki nem számított az éjfélkor lecsapó viharra. Merthogy a bagolytúra egy éjszakai akadályverseny, amely olyannyira megmozgatja a falu népét, hogy idén is több mint kétszáz résztvevője volt. Mindezt Földes Tímeától, az - éppen idén húszéves - Együtt Nádasdért Egyesület vezetőjétől tudtuk meg, aki elárulta azt is: zsinórban ez volt a harmadik bagolytúra, amelyen eláztak, összességében pedig már a 17-ik, ezzel pedig feltehetően a nádasdiak az elsők a megyében.

Nagy Károly unokája nagyobb fakanállal kavargatja a tárkonyos vadragulevest, mint ő maga
Fotó: Unger Tamás

Talán a pénteki elázás volt az oka, talán a visszatérő nagy meleg, de sem a falu bikája megmérettetésen, sem a főzőversenyen nem tolongtak a résztvevők, de persze attól nem kellett tartani, hogy a vendégek éhen maradnak. Csonka István családjával két kondért is felügyelt. Az egyikben tíz kilogramm sertéslapockából készült gulyás, míg a másikban húsz kilogramm vaddisznóhúsból készült pörkölt rotyogott. Amint azt a szakácstól megtudtuk, nincs különösebb titka a jó ételnek, csupán egyre kell figyelni: hogy minden ami fontos, benne legyen. Nagy Károly pedig őzből készült tárkonyos, gombás vadragulevest kavargatott nagy szakértelemmel. Mint kiderült, nem először főzi ezt a levest: volt, ahol harmadik helyezést is elért már vele. - A cél soha nem a verseny, hanem az, hogy egyenek egy jót, és olyan még egyszer sem volt, hogy ne fogyott volna el, amit főztek - mesélte nevetve. Míg a bográcsokban rotyogott az étel, a hársak alatt gyülekeztek a vendégek, a kultúrára fogékonyak a művelődési házban csodálkozhattak rá a hazai tájat idéző festményekre és különleges fafaragásokra. - Remélem, sokunkat rádöbbentenek ezek a képek, ezek a természet és ember által közösen alkotott szobrok, hogy létezik egy valóság melletti világ, amely mesés, amely olyan, amilyennek mi megálmodtuk - mondta megnyitóbeszédében Karvalics József Zoltán polgármester, aki ezt követően Déri Máténak és Csapó Mihálynak, a település két hazatérő művészének oklevelet adott át.

Ahogyan hagyomány az éjjeli akadályverseny, úgy hagyomány az is, hogy a falunapon adják át a Nádasdért kitüntetéseket is, amelyeket a díjazottak a közösségért végzett munkájukért kaphatnak meg. Idén a Tánczos család és Molnár Csaba oklevelet, míg Szakonyi Kálmánné emlék-plakettet vehetett át.

Az idei év egyik különlegessége volt, hogy ellátogatott Nádasdra a csákánydoroszlói vegyeskar, ami azért érdekes, mert annak dacára, hogy alig tíz kilométerre van egymástól a két település, erre még soha nem került sor. Szombaton este a Mokka zenekar gondoskodott a jó hangulatról, aminek a helyiek különösen örültek, hiszen az együttes billentyűse, Esztergályos Dávid Nádasdról származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!