Örség

2013.03.27. 11:38

Tervezik a Natura 2000 vasi területeinek védelmét

Az Őrségi Nemzeti Park a szakminisztériummal együtt ügyködik a kijelölt Natura 2000 területek fenntartási és fejlesztési tervein.

Kozma Gábor

Magyarország Natura 2000 területei hazánk 21 százalékát fedik le. Ennek 60 százaléka azonban olyan terület, amelyen korábban nem volt természetvédelmi szabályozás. A jelenlegi, mintegy két éves tervezési időszak alatt, a tizenöt Vas megyei Natura 2000 területből 6 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület dokumentációja készül el 2014 őszéig - tájékoztattak a szombathelyi Kerekerdő Alapítványnál, amely a tájékoztatásért, a vélemények és  javaslatok összegyűjtéséért felel.

A tervezéssel érintett területek és azok mérete már ismertek: A többi között szerepel benne a Pinka: 486, a  kemenessömjéni cserjés legelő  618, az Ostffyasszonyfa-Csönge legelő 181, a Kenyeri reptér  698, a   Gércei tufagyűrű és láprét 454, valamint a Rába és a Csörnöc völgy 12 146 hektárral. Ezek a területek a magyar nemzeti természetvédelmi jogrendszer szerint korábban nem voltak védettek, ezért van különös jelentősége a fenntartási tervek elkészítésének - hallottuk. A tervezés nyílt, a felkért szakértők nemcsak a területekre vonatkozó meglévő adatokat gyűjtik össze, de figyelembe kell venniük az érintettek, így a földtulajdonosok, gazdálkodók, önkormányzatok, hatóságok, civil szervezetek véleményét javaslatait is.

A tervezés előkészítő munkálatai idén februárjában elkezdődtek. Az elkövetkező hetekben küldik ki azokat az értesítéseket, melyben együttműködésre, véleményalkotásra, részvételre hívnak minden érintettet. Mód lesz akár terepi egyeztetésekre és a kész tervek véleményezésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!