Oszkó

2017.01.30. 14:43

Határon átnyúló programban is gondolkodik az idei évre a Hegypásztor Kör vezetése

Oszkó - Eseményekben gazdag év volt a tavalyi a Hegypásztor Körnél. Idén a hagyományosak mellett új programokban is gondolkodnak. A szervezésben a vállalatok társadalmi felelősségvállalására építenek.

Pogács Mónika

A vezető, Németh-Kurimai Hajnalka a Hegypásztor Kör irodájában Fotó: Pogács Mónika

- Hagyományos programok és új közösségi események egyaránt jellemezték múlt évünket. Utóbbira példa a gyümölcsész program, mely oltást, metszést, telepítést, a szakmai fogások megtanítását jelentette az érdeklődők számára. Valódi közösséget kovácsolt a program, idén folytatjuk - mondta Németh-Kurimai Hajnalka, az oszkó Hegypásztor Kör vezetője. Arról is beszélt, hogy tavaly befejeződött a három éve elkezdett pinceépítés a hegyen. A Nagyapám Háza kezdeményezés aktivistái, zömmel építész egyetemista hallgatók végezték a munkát - ez a program is folytatódik idén. Sok beadott pályázatnak nincs még eredménye, ez is bizonyítja, hogy a civil szervezeteknek nehéz pályázatokra alapozni működésüket. Más utakat, finanszírozási lehetőségeket kell keresni. A Hegypásztor Kör a jövőben például építene a vállalatok társadalmi felelősségvállalására. Egy-egy cég vállalat készíttethetné a hegyen a kültéri bútorokat, eszközöket. Épületek örökbefogadása is lehetséges út, vagy hátrányos helyzetű gyermekek táborának finanszírozása a szőlőhegyen - mondott példát az újszerű kezdeményezésre az egyesületvezető.

A faoltásról Drimmer Márton is tartott előadást a szőlőhegyen Fotó: Vincze Kornél

Természetesen pályázati tervek vannak. Például a határon átnyúló kiírások résztvevője lesz, lehet idén a Hegypásztor Kör. A szervezet meghatározó munkáltatója a településnek. Most csaknem tízen dolgoznak náluk. Saját munkatársak mellett a közmunka program lehetőségeit is kihasználják az alkalmazásnál. Az idei programok közt említette a vezető a hagyományos nagyrendezvényeket, például a május végi Orbán napot, az aratást, a szüretet, a gyümölcsész képzéseket. Különleges új kezdeményezésként csatlakozik idén a sorhoz egy szintén májusra tervezett országos terepfutó bajnokság is. A zsupkészítéssel kapcsolatban is vannak tervek. A piac kiszolgálásában már nem vesz részt a Hegypásztor Kör, de a tevékenységek közt a hagyományos népi mesterség szakmai tudásának átadása megmaradt náluk. Nyáron fiatalok számára szerveznek majd tanfolyamot. A résztvevők ingyen sajátíthatják el a különleges mesterséget bentlakásos táborban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!