2015.09.26. 07:07
Szüretelnek a hegypásztorok - Szép az idei szőlőtermés az oszkói szőlőhegyen
Oszkó - Megkezdődött a szüret a Hegypásztor Kör birtokain. Pontosabban folytatódik a szőlő szedése. Bő két hete tartotta a civil szervezet a nektárfajta szüretjét. Most a szürkebaráton és a királyleánykán a sor.
A Hegypásztor Kör nyolc éve telepített új szőlőt a hegyre. Idén jó termést várnak az ültetvénytől. Mennyiségileg bizonyosan megfelel az előzetes várakozásoknak a termés, a minőség pedig majd csak a préselés, a mustfokolás után derül ki.
- Tavaly nehéz évünk volt a szőlészet szempontjából. Az idei esztendő jónak látszik, mennyiségileg mindenképpen. Reméljük, minőségben is: magas lesz a cukorfok a sok napsütéses órának köszönhetően - mondja Zágorhidi Czigány Ákos, a civil szervezet ügyvezetője.
A Hegypásztor Kör tagjai szüretelnek, ők készítik a bort is. A szüret után az illatos fajtákat kicsit áztatják, aztán préselik. A kevésbé illatos szőlő azonnal prés alá kerül, aztán hordókba. Idén az új ültetvényről ezer liternél több nedűre számítanak. A bort a közösség saját rendezvényein, összejövetelein fogyasztják el.
Az említett fajtákon kívül blauburger és merlot terem még a Hegypásztor birtokon. Van a szervezetnek úgynevezett gyalogtőkés ültetvénye is. Ez régről örökölt telepítés, ahol othello és noha szőlő terem. A szüretet itt is rövidesen elkezdik.