Otthon

2014.12.08. 16:20

A gépi mosáson is takarékoskodhatunk

A víz felfűtése emészti fel a legtöbb energiát, de a centrifugázás sem „olcsó mulatság”.

Tersztyánszky Krisztina

Télen több réteg ruhát viselünk, ezért a mosnivaló is jóval több, mint kánikulában. Érdemes odafigyelni, hogy a gépi mosással ne fogyasszunk a kelleténél több energiát.

Általában elmondható, hogy a korszerű gépek kevesebb áramot használnak fel, ezért ha már nagyon régi a mosógépünk, érdemes újra váltani. Minimum A kategóriásat válasszunk, de már létezik A+++ jelzésű termék is a boltokban. Alaposan olvassuk el a feltüntetett adatokat és ezek ismeretében döntsünk! Az elektromos fogyasztás ne haladja meg az 1700 kilowattórát, az éves vízfelhasználás pedig a 10 ezer litert. Ha nagy a család, érdemes 6 vagy 7 kilogramm befogadó képességű mosógépet használni, így kevesebbszer kell beindítani a gépet. Jó, ha a mosási hőfokot a programtól függetlenül is szabályozni tudjuk.

Fontos az ideális mosási hőfok és mosóprogram kiválasztása. Fotó: Unger Tamás

Ha nem túl szennyezett ruhákat mosunk, érdemes alacsonyabb hőfokú programot választani, a gép ugyanis a víz felfűtéséhez használja a legtöbb energiát. (Sőt, ma már olyan készülék is kapható, amit közvetlenül meleg vízre is lehet csatlakoztatni.) A mindennapos ruhamosáshoz bőven elég a 30-40 fok, sok finom ruhaneműt nem is ajánlott ennél magasabb hőmérsékleten tisztítani. Az ágyneműt, törölközőt, konyharuhát 60 fokon mossuk. Ne indítsuk el úgy a gépet, hogy nincs tele a mosódob, ha gyakran kell kisebb adagokat mosnunk, szerezzünk be olyan gépet, ami külön programot kínál fél töltethez.

A centrifugát sem szükséges maximális fordulatszámra állítani. Ha 1200 helyett 800 fordulaton működtetjük, szabad levegőn akkor is jól megszárad a ruha. Ha viszont szárítógépet használunk, akkor járunk jobban, ha magasabb fordulatszámon centrifugázzuk a mosott ruhát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!