Otthon

2015.03.09. 17:46

Buliszobája is van a szombathelyi sztárfocistának - Halmosi Péterék házában jártunk

Szombathely – Halmosi Péter és felesége, Eszti, mindig az oladi dombon szerettek volna élni. Négy éve, amióta hazatértek Magyarországra, végre élvezhetik a megvalósult álmot.

Unger Tamás

A 160 négyzetméteres, barátságos családi ház valójában már korábban elkészült. Péter épp Debrecenben játszott, amikor zajlott az építkezés. Eszti onnan járt haza felügyelni a munkát, beszerezni a kiszemelt építőanyagokat. Akkoriban még nemigen volt szó napelemről, földhőről, még a padlófűtés is különleges dolognak számított.

Halmosi Eszti, Medox és Péter a lakás mediterrán hangulatú nappalijában. Dézi ottjártunkkor még iskolában volt, ezért hiányzik a képről. Fotó: Unger Tamás

– A feleségem tervezett ám mindent – mutat körbe a népszerű focista a meleg narancssárgára festett, fehér bútorokkal berendezett, tágas nappaliban. Bár évekig éltek Angliában, az ottani építészetet komornak tartják, inkább a déli országok meleg színei, mediterrán hangulata inspirálták a házaspárt. Eszter ötlete volt a sarki tornyocska is, amely egy kicsit mézeskalács házikóssá teszi az épületet. Belülről étkező, amelyet a nappalival együtt reggeltől estig körbejár a napfény. Jól érzik itt magukat a növények, meg mi is – teszi hozzá a házigazda. Halmosiék ma már két gyermekkel, a második osztályos Dézivel és a másfél éves Medox-szal lakják be az igényes, mégsem hivalkodó helyiségeket. Dézi szobáját nemrég alakították át hercegnősből egy kicsit csajosabbá, az egyedi, pöttyös tapéta remek hangulatot ad az egész kuckónak. Medi szobájának faláról pedig kedves állatkák mosolyognak. Itt figyelünk fel a különleges ablakra, ami ugyancsak Eszti leleményét dicséri. Olyan ívelt ablakokat szeretett volna, amikben nincs semmi szögletesség. Alaposan megdolgoztatták vele a mestert, de sikerült! A csúcsíves, szinte gótikus forma valamennyi nyílászárón visszaköszön.

Szokatlanabb funkciójú helyiség Eszter edzőterme futópaddal, kis finn szaunával, a sarokban Péter ereklye-gyűjteményével. A kupák, érmek, emléktárgyak mellett egy hatalmas fiókot töltenek meg a különböző kluboknál viselt, nagy becsben tartott mezek. Tavaly a pár a megvett szomszédos telken buliszobát alakított ki, annak a falára kerülnek majd az értékes mezek.

A házaspár két tagját egymástól függetlenül kérdezem meg, de meglepően egybehangzó a válasz: Halmosi Péter a háztartási munkában nem tör babérokra. „Én már úgy kaptam, hogy el volt rontva" – állítja Eszti, és Péter sem tagadja, édesanyja annak idején mindent eléjük rakott.

– Nem motivál a főzés – szögezi le a Hali csapatkapitánya. – De nincs is rá szükség, mert Eszti nagyon jól főz. Úgy gondolom, vannak férfi és vannak női dolgok. A férfi dolgokat megcsinálom, például a kerti traktorral nyomom, füvet nyírok. A pázsitomat sokan irigylik, ehhez értek.

– Ezt a csendet nem pótolja semmi – vallja meg Péter, amikor kisétálunk a kertbe. Ellátni innen a Hali-pályáig, a székesegyházig. Igaz, hogy egy ócska földút vezet csak a házhoz, de ez az itt lakók nyugalmának záloga. – Alattunk a Rigóvölgy, csupa kiskert, ide nem épít senki. Szinte olyan, mintha falun élnénk.

Nem esznek unalmas ételeket

Halmosi Esztinek volt bőven alkalma megtanulni főzni, hiszen huszonkét éves koruk óta külön élnek a szülőktől. Egészséges és izgalmas ételeket szeret készíteni: kínai, thai, görög finomságokat tesz a család asztalára. Péter azt mondja, ha kér egy tojásrántottát, abba is mindig kerül egy kis kolbász, kukorica vagy valami különleges fűszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!