Otthon

2014.11.24. 13:50

Csavard le a szőnyeget!

Nem túl nagy helyiségben házilag is megbirkózhatunk a padlószőnyeg lefektetésével.

Varga Krisztina

A vásárlásnál tíz centimétert minden oldalon hagyjunk rá a felmért méretre. Ne feledkezzünk meg a szegélyléc és a ragasztó beszerzéséről sem! A szőnyeg száliránya lehetőleg a beeső fénnyel azonos irányú legyen. Ha vágásra van szükség, azt fémvonalzó mentén, speciális szőnyegvágó késsel végezzük. A levágott darabot valamelyik sarokból indulva igazítsuk a helyére, a gyűrődéseket léccel simítsuk ki. A szélek beszabásával akkor lesz nehezebb dolgunk, ha a falat beugrók vagy kiszögellések törik meg.

A belső sarkoknál a ráhagyásokat erősen megnyomva préseljük a sarokba, majd a túlnyúló részt átlósan visszahajtva vágjuk át középen. Így már könnyen levághatjuk a padló és a fal találkozási vonalában a felesleges anyagszéleket. A kiugró falrész, vagy ajtótok alsó éle mentén acél simítólappal, vagy acélvonalzó éle mentén vághatjuk be pontosan a szőnyeg szélét. A fűtőtestek lábánál, csöveknél először ejtsünk egy hosszanti bevágást, majd a szőnyeg hátoldala felől alakítsuk ki a lyukat a szőnyegvágóval.

Kisebb alapterületű helyiségekben elég a padlószőnyeget néhány centiméter széles, kétoldalú szőnyegragasztó szalaggal a széleken rögzíteni. Ha a teljes felületen ragasztunk, azt tegyük két részletben, felhajtva először a szőnyeg egyik, majd a másik felét. Végül fúrjuk fel a falra a szegőlécet vagy ragasszuk fel a műanyag idomlécet. Választhatunk a vezetékek elrejtésére szolgáló műanyag csatornát is szegélyként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!