Programok

2016.04.29. 18:30

Május, május, virágdús és programdús

Ki tudja, milyen mélyről - valószínűleg az óvodás időkből - bukkannak föl a régi mondókák, hogy például "május, május, virágdús". Lehet gyakorolni a hétvégén: májusfaállítással és majálissal.

Ölbei Lívia

Május, május, virágdús, kalászkonyító június, kaszasuhintó július, aranyat izzó augusztus, szőlőszagú szeptember.... De állj, ne szaladjunk ennyire előre. A mondóka különben Csanádi Imrétől való, és van néhány korosztály, amely legalábbis néhány passzusát kívülről fújja. Közben böngésszük a hétvégi májusköszöntő programokat!

A büki Kóczán-háznál (Széchenyi u. 42.) például ma 18 órakor kezdődik a májusfaállítás, helybeli civil szervezetek közreműködésével. A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár-Atrium ma estére utcabált kínál: kezdés 21 órakor, zenél a West. Az utcabál vezeti föl a vasárnapi büki majálist: 14.30-kor a Répcementi Férfikar, 15.30-kor Paprika Jancsi bábszínháza. 16.30-kor Csepreg város mazsorett csoportja, 17 órakor Mosoly Tánccsoport, 18 órakor a Gatto zenekar, 19.30-kor a Dry Parsley zenekar lép színre. Közben kirakodóvásár, büfé, légvár, kézműves-foglalkozás, arcfestés.

Májusköszöntő majális sokfelé lesz a megyében, kívánjunk hozzá jó időt is Fotó: VN archív

Szentgotthárdon ma 18 órakor a Városkapu-szobornál állítanak májusfát, vasárnap a színház és környéke ad helyet a Gotthárdi Majálisnak. 13 órakor kezdődik a Rába-vidéki hüvelyes étkek főzőversenye civil és baráti társaságok részvételével. 18-19 óráig a Jambo zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt.

Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központ színháztermében ma 10 órakor A Költő hazatér: kezdődik a vers- és prózamondó találkozó, kilencedszer Nagy Gáspár tiszteletére. A vasvári fürdő mellett vasárnap 15 órától: majális, teljes erőből. De Vasváron túrázni is lehet a hétvégén: a Nagy Gáspár Emléktúrát a Vasvári Természetjáró Sportegyesület szervezi a Kossuth-díjas költő emlékére. A túra 25 és 50 km-es távon teljesíthető. Rajt: 50 kilométeres távon: 6-7 óráig, 25 km- es távon: 7-9 óráig. Gyülekező a Nagy Gáspár Művelődési Központ előtt.

A szombathelyi Iseum Savariense ma 16 órától izgalmas tárlatzárót kínál: előadásokkal, harci bemutatóval zárul a Germánok című időszaki kiállítás, amely egy közelmúltban feltárt korai népvándorlás kori temető leletein keresztül nyújt bepillantást a római kor végeztével beköszöntő mozgalmas időszakba. Bemutatja a női ékszerek szemkápráztató szépségét, a férfiak sokszínű támadó- és védőfegyverzetét, az itt élő népesség viseletét és temetkezési szokásait, valamint mindazokat a tárgyakat, melyeket a túlvilági életre szánt útravalóként halottaik mellé helyeztek.

Hogy milyen kapcsolat áll fönn a harci bemutató és a tánc között, azon talán érdemes elgondolkodni, mindenesetre ma a szombathelyi Fő téren 14 órától sötétedésig tart a tánc a tánc világnapja alkalmából. elvégre Szombathely a tánc fővárosa : a legkülönbözőbb stílusok és irányzatok képviselői váltják egymást a színpadon. Este 7 óra tájban egy különleges villanásnak lehet tanúja a közönség: a szombathelyi Kortárs Fúzió Kelemen Zoltán-versre, Kondor Tamás-zenére, a szintén (nem is akármilyen) zenész Menyhárt Péter közreműködésével készült koreográfiája most kerül a nyilvánosság elé.

Vasárnap pedig nemcsak a munkát ünnepeljük, hanem az anyák napját is. (A kettő között szintén van sok kapcsolódási pont, nem is kell keresni.)

Most már csak jó időt kell kívánni, esetleg virslit - ma divat a retró, minden szinten. Május, május virágdús. Május, majális. Radnóti szerint így, 1994-ből: A hangraforgó zeng a fű között, / s hördül, liheg, akár egy üldözött, / de üldözők helyett a lányok / kerítik, mint tüzes virágok. (...) Mondjátok hát, hogy nem reménytelen.

Virágos hétvégét mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!