Folyamatosan frissítve

Programok, rendezvények Vas megyében

szerző: Munkatársainktól
Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények. Böngésszen és válogasson!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

JÚLIUS 4.

Koncert

Kőszeg - Július 4-én, (kedd) 18 órakor Miss Márton zongora.

JÚLIUS 3.

Koncert

Kőszeg - Július 3-án, (hétfő) 18 órakor Horváth László klarinét, Mérei Tamás gordonka.

JÚLIUS 2.

Cáki Pincesor Kupa

CÁK - A Cáki Sportegyesület vasárnap rendezi hagyományos kispályás labdarúgótornáját, a Cáki Pincesor Kupát. A szervezők (Hock Sirson Szilárd) várják az 5+1 fős csapatok jelentkezését, nevezni előzetesen is lehet, illetve a helyszínen a cáki sportpályán 8 óráig. A torna a sorsolással 9 órakor kezdődik.

Koncert

Kőszeg - Július 2-án, (vasárnap) 18 órakor Osztrosits Eszter hegedű, Dani Imre zongora.

Szentgotthárd - Július 2-án, (vasárnap) érkezik az Alma együttes, de folytatódik a nagy sikerű talk show is Jakupcsek Gabriellával – idén Rudolf Péterrel, Nagy-Kálozy Eszterrel, Hevesi Tamással és Dr. Hevesi Krisztinával. A Fesztivált idén a Magna Cum Laude nagykoncertje, majd látványos vízijáték és lángshow produkció zárja.

Hegyhátszentjakab. Sportpálya: július 2-án, (vasárnap) 13 órától 13. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi „C" kategóriás Fogathajtó Verseny.

JÚLIUS 1.

Szombaton strandsportnap

Szombathely - A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség - az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Szabadidő-sport Szövetség támogatásával - július 1-én, szombaton rendezi a 9. strand-sportnapot a Tófürdőn. Nevezni a helyszínen lehet érvényes belépővel, külön nevezési díj nincs. A vállalkozó kedvű sportemberek strandröplabda-bajnokságon (mix, 4 fő), streetballtornán (mix, 3 fő), lábteniszversenyen (egyes és páros kategóriákban), kispályás labdarúgótornán (4+1 fő), szétrúgóversenyen (két kiskapu, 20 méter, 5 rúgás) és sakkversenyen is részt vehetnek - minőségi díjazásért. A rendezvény 12 órakor kezdődik és körülbelül 18 órakor ér véget.

Luther életét dolgozták fel

Meszlen - Akinek szívében Krisztus keresztje... címmel Luther Márton életútját bemutató színdarabot mutatnak be a Nemescsói Társgyülekezet ifjúságának tagjai július elsején, szombaton 19 órától a meszleni evangélikus parókia udvarán. A több mint két tucatnyi szereplőt felvonultató darabot a lelkésznő és a gyülekezeti tagok állították össze sok hangszeres, énekes zenei betéttel. A darab ősbemutatóját a közelmúltban Sárváron tartották óriási sikerrel, s a társulat már több meghívást kapott az elkövetkező időszakra is. A belépés ingyenes, a hangosításra adományokat elfogadnak.

Betyárok, karikás ostorok

Rábapaty - Immár hetedik alkalommal rendezik meg a hét végén, szombaton és vasárnap a településen a Patyi Vesszős Fesztivált. A program évek óta kulturális, kézműves, történel-mi hagyományőrző és gasztronómiai rendezvényként szerez kellemes élményeket a községbe látogatók számára.Szombaton reggel kilenckor főzőversennyel indul a program. A pincepörköltek megmérettetését Mikovics Csaba emlékének szentelik a szervezők, de, Rába-parti településről lévén szó, nem maradhat el a halászléfőző-verseny sem - amely viszont a vasárnapi lakomának szolgál majd alapjául. Szombatra betyártalálkozót hirdettek, lesz karikás ostor-, csikós- és lovasíjász-bemutató, a témához illő muzsikát pedig a Hagyományőrző Kelevézek szolgáltatja. A programhoz és a patyi kosárfonó tradícióhoz kapcsolódnak a nap kézműves-foglalkozásai. Este fáklyás felvonulás, tábortűz és tánc-ház zárja a napot. Vasárnap különféle sportvetélkedők zajlanak, valamint színpadra lépnek a helyi óvoda és iskola hagyományőrző csoportjai és a Rabapatyi Dalkör. Nem lesz hiány sztárvendégekben sem.

Koncert

Kőszeg. Budaker Gusztáv Zeneiskola: július 1-jén, (szombat) 18 órakor XV. Zenei fesztivál – koncertek, Nyári László hegedű, Szabó Marcell zongora.

Szombathely. Fő tér: július 1-jén, (szombat) 15 órakor IX. Szombathelyi Horvát Nap. A Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nyilvános rendezvénye.

Fotó: Szendi Péter

Program: horvát nyelvű szentmise, horvát kulturális csoportok műsora, utána táncház éjfélig a szentpéterfai Pinka Band együttessel.

Kőszeg. július 1-jén, (szombat) Elővári sokadalom. Vásár, zene, kaland, gasztro, kézművesek, ékszerek, ajándékok és natúrparki termékek. Programok: 18 órakor Növendék-koncert, Budaker Gusztáv Zeneiskola, Kőszeg. 19 órakor Talizmán – zenei bemutató a Kőszegi Várszínház zenészeivel.

Szentgotthárd - Július 1-jén, (szombat) Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus izgalmasnak ígérkező, Cupido mikroszkópja című előadását hallgathatják meg a Színház aulájában, majd a színházteremben az És Rómeó és Júlia című darabot tekinthetik meg az érdeklődők Rudolf Péter és Nagy-Kálozy Eszter előadásában. Este a várkerti szabadtéri színpadon Hevesi Tamás és zenekara, majd Odett koncertezik, végül az Ed Philips and the Memphis Patrol egy igazi rock&roll show-val zárja az éjszakát.

Rábapaty. Liget tér: július 1-2. (szombat–vasárnap) VII. Patyi Vesszős Fesztivál. Szombaton 9 órától főzőverseny. 10 órától hagyományőrző történelmi bemutató, lovagi torna – bajvívás, csikós és lovas íjász bemutató, továbbá kézműves foglalkozások, a Mokka Tribute Band népzenei és néptáncos műsorok szórakoztatják az érdeklődőket. 21 órakor fáklyás felvonulás, tábortűz, táncház, a Capito gitár klub közreműködésével. Vasárnap 9 órától sportvetélkedők. 15 órától kulturális műsorok.

Olaszfa. Közösségi Ház: július 1-jén, (szombat) II. Olaszfai Aratónap. 10 órakor indulnak ki fogatokon a mezőre. A nosztalgiázók és a kézi aratást megismerni vágyók közösen kaszával vágják majd a rendet, sarlóval szedik a markot, készítik a kötelet, kötik a kévét és kepébe rakják. Délután az aratásban elfáradtakat finom ebéddel, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várják a Közösségi Háznál.

Rátót. Önkormányzat: július 1-jén, (szombat) „Rátót értékei – XII. Rátót Települések Találkozója". 14.30-kor fotókiállítás nyílik Rátót értékeiből az önkormányzat épületében. 15 órakor V. Németh Zsolt államtitkár megnyitójával kezdődik a kulturális műsor Gyulafirátót, Vácrátót és Rátót települések kulturális csoportjainak fellépésével.

Kőszeg. július 1-jén, (szombat) Több nyomon a városban, katonai emlékek Kőszegen. Találkozó: 10 órakor a Tourinform irodánál. A sétát vezeti Somogyi György.

JÚNIUS 30.

Szentgotthárd - Június 30-án, (péntek) kora este a Színház aulájában József Attila szerelmi költészetéhez és halálának 80. évfordulójához kapcsolódik majd Dr. Fűzfa Balázs előadása és Varga Richárd zenés irodalmi estje. 20.30-tól a Kolostorszínházban Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Kálloy Molnár Péter erre az alkalomra szerkesztett szerelmes rögtönzéseit láthatják majd az érdeklődők, tele humorral, fordulatokkal és váratlan megoldásokkal. Az estét Szécsi Böbe és a Belau zenekar térzenéje zárja majd a főtéri szökőkút mellett.

Körmend - Rába Szabadidőcentrum: június 30-án, (péntek) Rábastock 5. Kapunyitás 16 órakor. Fellépők: Bad Ferro, Shabby Blues Band, Mokka Tribute Band, Save ASS. Közben Woodstock zenéi, tábortűz, csocsó, arconpörgés.

JÚNIUS 29.

Szentgotthárd. vasárnapig Szerelmesek fesztiválja.  Június 29-én, (csütörtök) a Templomgalériában Szirtes János és Molnár Ágnes Éva kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitó után a Sanzon Elyséé alapozza meg a hangulatot, majd Gubás Gabi és az Éjszakai Nesz zenekar szórakoztatja a közönséget a Kolostorszínházban a Szabad-e a tested este? című produkcióval.

Csepreg. Ottó kemping: június 29. - július 1. (csütörtök–szombat) X. Ismerős Arcok tábor. Blues és rock zenekarok, népzene, néptánc, kézművesek, gyermekprogramok, bortúra.

JÚNIUS 23.

Rendezvény, Szombathely. Vasi Skanzen: szombaton 20-24 óráig Múzeumok éjszakája II. 20 órakor Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. Kiállításmegnyitó. 20.30-kor A legénybúcsútól a menyasszony-búcsúztatóig a Szili Hagyományőrző Együttes közreműködésével. 21 órakor "Az én esküvői képeim" felhívásra beérkezett anyagokból rendezett kiállítás megnyitója. 21.15-kor Álmenyasszonyoktól a "paptánc"-ig. 21.45-kor A Kánai menyegzőtől a menyecsketáncig. 22.30-kor Lakodalom lesz a mi utcánkban... - filmvetítés a pajtában. 23 órakor Tűzgyújtás, söprűtánc és más lakodalmi tréfák. 23.30-kor Szalonnasütés felnőttmesékkel. 20-23 óráig Kézműves foglalkoztató: szűrrátétes könyvjelzőkészítés, szűrrátét ruhára a folktrend jegyében, vadvirág-koszorúkötés, jegyajándékok készítése.

Emlékmű és Csónakázótó környéke: szombaton Szent-ivánéji vigasságok. 13 órakor Szombathely Város Fúvószenekara - koncert. 15 órakor Eticatt koncert. 16.15-kor Smoking Frog koncert. 18 órakor Újvilág utca koncert. 20 órakor Isis Big Band koncert. 22.30-kor Rúzsa Magdi koncert. 24 órakor tűzijáték. Vidámpark, extrém játékok adrenalin függőknek, élménypark és hagyományos vásári játékok kicsiknek és nagyoknak. Gasztronómiai és kézműves vásár. 10-16 óráig véradás a Fedett Uszoda épületében.

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár-Atrium: ma 20 órakor Forgószínpad - Büki Színházi Esték. Erich Kästner: A két Lotti.

Szentgotthárd. Színház: ma 14 órától kerül megrendezésre a Vas Megyei Nyugdíjas Kórusok XV. Találkozója.

Hosszúpereszteg. Művelődési Ház: ma 17 órakor Nagy Mihály: Motortúrák című vetítéssel egybekötött élménybeszámolója.

Borgáta. Borgátafürdő: szombat-hétfő a 11. Vas megyei Bogaras Randi a Bogarasok Baráti köre szervezésében.

Vép. Koncertekkel, gyermekprogramokkal, világ közepe futással, családi focibajnoksággal, kisállat-szépségversennyel, extrémsport-bemutatókkal is várják az érdeklődőket június 23-24-én, pénteken és szombaton a Világ közepe - Mácsikfesztivál-ra. Sztárvendégek: a Balkan Fanatik és Bódi Csabi.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig.  Szertárból múzeum című kiállítás a hajdani biológia-szertáraknak állít emléket, megjelenítve az egyre erősödő természetvédelmi mozgalmak hatásait a szertárak jelenkori gyarapítására. Találkozunk az egykori szertárak funkcióját átvevő digitális világgal, amely sokszínűségével ugyan szélesre tárja a megismerés lehetőségét, de nem helyettesítheti a megtekinthető, körbejárható, esetenként kézbe vehető preparátumokat.

Fotó: Szendi Péter

A tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg. A Fényérzék kiállítássorozat Személyes című kiállítása december 21-éig tekinthető meg. Ezüstbe zárt világegyetem, Gothard Jenő fotólemezei 1882–1905 című kiállítása december 21-éig várja az érdeklődőket.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Fényérzék – Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. Kiállításmegnyitó. A hagyományos falusi közösségek jellemzően az emberélet fordulóit, az átmenet rítusait örökítették meg az első fényképeken, hiszen ezek jelentették – jelentik ma is – az egyéni életút nagy eseményeit. A születés/keresztelés/paszita, az esküvő/lakodalom, valamint a halál/temetés/tor vagy az elsőáldozás, a konfirmáció, a sorozás, azaz a regruta lét, meg a többiek mind az életállapotban történő változás mérföldkövei. A fotográfia ezek egy-egy pillanatát rögzítette. Kép-átmenetek születtek. A fényképeket olykor többletjelentéssel ruházták fel – a kiállítás erre is mutat példákat. A tárlat november 5-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Fényérzék kiállítássorozat Fotó/szintézis című kiállítása nyílt. A tárlat a képzőművészet és a fotográfia között von izgalmas párhuzamot. A mintegy 100 művész közel 300 alkotását felvonultató kiállítás első részében a portré fejlődését mutatjuk be a kezdeti miniatűröktől, árnyképektől egészen a mai szelfikig. A kiállítás szeptember 24-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Magyar Nemzeti Levéltár, Vas Megyei Levéltára előadó- és kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): „Szombathely mindenkép(p)en" amatőr- és műkedvelő fotósok Szombathelyen 1899–1990 című kiállítás augusztus végéig látogatható.

ELTE SEK, Vizuális Művészeti Intézeti folyosója (Károlyi Gáspár tér 4., A épület): Garas Kálmán „Bontsd le magadban arcod köveit" című fotókiállítás megtekinthető június 30-áig, hétfőtől szombatig 10–17 óráig.

Cafe Frei (Fő tér 24.): Foglyul ejtett lélek – A Vas megyei Prémium magazin fotográfiái. A Vas megyei Prémium magazinban megjelent fotók mindegyikéről elmondható, hogy valóban foglyul ejtik a lelket. A háromhavonta megjelenő kiadvány két tehetséges fotográfusa, Zergi Borbála és Timár Gergely ugyanis három éve dolgozik azon, hogy minél hitelesebben és szebben adja vissza az interjúk készítése közben átélt élményeket. Ezek az érzékeny fotográfiák az egyszeri találkozás emlékét őrzik. A magazin készítői most közreadnak egy válogatást azokból a képekből, amelyek különleges személyiségekről készültek. Azokról, akik megtiszteltek minket a bizalmukkal, és elmesélték nekünk történetüket. A tárlat augusztus 20-áig megtekinthető.

IDA Lakberendező Stúdió és Galéria (Petőfi S. u. 39.): a 2017. évi Bloomsday nyitó rendezvényeként, kortárs alkotók munkáiból rendezett kiállítás nyílt 1/3 Nap címmel. Kiállító művészek: Vörös Ferenc - festmény, grafika. Gadóczy József – festmény, grafika, Muhammet Kolsuz – fotó. A kiállítás megtekinthető július 14-éig.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány tulajdonában levő tárgyakból nyílt kiállítás, amelyek szorosan kötődtek utolsó hercegprímásunkhoz.

Bucsu. Vasúti Őrház: a közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak. Ennek a kornak állít emléket az ausztriai határ melletti Bucsu községben található vasúti Őrház. Korhű berendezési tárgyai gyorsan változó világunk jelképei is egyben, hiszen láthatjuk, hogy 100 év alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a technika. A kiállítás június 15. – szeptember 30. között, csütörtökön 14–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, Lovagterem: Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása megtekinthető július 31-éig, naponta 10–17 óráig.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély főépület: „Körmend és a Batthyányak évszázadai". Erdélyi gránátalmák címmel, időszaki kiállítás a kastélykápolnában. Országos fazekas pályázat és kiállítás. Időszaki tárlat a parádés istállóban. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Batthyány kastély főépület – Díszterem: az Ajka Kristály – Kristály Világ címmel kiállítás nyílt, mely augusztus végéig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Celldömölk. Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Móritz galéria: a 34. Magyar Sajtófotó pályázat válogatás kiállítása. A kiállításnak köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a magyar fotóriporterek lenyűgöző és izgalmas világába, illetve a képek segítségével felidézheti a 2015-ös év legemlékezetesebb pillanatait is. A kiállítás július 28-áig várja az érdeklődőket.

Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, I. emeleti galéria: „Utazás a lelkem óceánján..." címmel, Kóborné Bognár Katalin amatőr festőművész alkotásaiból nyílt tárlat, mely július 20-áig látogatható.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Vasvár. Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: „Ifjú Értékőrök a Vasi Hegyháton" című kiállítás október 31-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Új elemmel bővült a múzeum.

Munkatársainktól

szerző: Munkatársainktól

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...