Programok

2015.04.26. 20:09

Programok, rendezvények Vas megyében április 27-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények április 27-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁJUS 8.

A gépeké a jövő

Szombathely – Mezőgazdasági drónok és robotok működését tekinthetik meg az érdeklődők egy ingyenes májusi eseményen. A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kapnak a drónok és a robotok. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei területi szervezetének rendezésében az érdeklődők ingyenesen vehetnek részt bemutatókkal egybekötött eseményen május 8-án (péntek), 13 óra 30 perctől a Szombathelyi Növényfajta Kísérleti Állomáson (NKI).

Szombathely. Savaria Múzeum kertje: május 3-án, (vasárnap) 16 órakor a Születés hete 2015. – a családdá válás ünnepe. Anyák napi virágültetés a Szombathelyimamival és a vasi vándorbölcső átadása.

MÁJUS 3.

SZoESE: az utolsó a felsőházban

Szombathely – Az amatőr NB I-es női kosárlabda-bajnokság felsőházi rájátszásának utolsó, 8. fordulójában a Szombathelyi Egyetemi SE-Sportiskola a Szegedet látja vendégül vasárnap 13 órakor. A fiatal, sérülésektől tizedelt szombathelyiek eddig nem nyertek meccset a felsőházban, idegenben például 89-43-ra kaptak ki a remek erőt képviselő Szegedtől. A hazaiaktól a sérült Gusztafik Lilla és Handler Kinga biztosan hiányzik a mérkőzésről, de több kérdőjel is akad a keretben. A találkozó esélyese egyértelműen a vendégcsapat.

MÁJUS 2.

Hazai pályán a HVSE női kézisei

Szombathely – Az NB I/B-s női kézilabda-bajnokság 24. fordulójában fontos mérkőzés vár a Haladásra: a tabella ötödik helyére visszacsúszott zöld-fehérek a negyedik helyen álló Kozármislenyt fogadják szombaton 18 órás kezdéssel. „Ha életben akarjuk tartani dobogós álmainkat, akkor nem kaphatunk ki – szögezte le Bölöni Roland, a Haladás VSE trénere. – Az előző három meccsünkön nem tudtunk nyerni, de sokat edzettünk, gyakoroltunk az elmúlt napokban, szerintem sikerült kijavítani a hibákat. Annak ellenére, hogy azért vannak hiányzóink, hazai pályán mindenképpen van esélyünk a győzelemre. Ráadásul ősszel kikaptunk Kozármislenyben, azért a vereségért vissza akarunk vágni! Számítunk lelkes szurkolóink támogatására is."

A költő hazatér – találkozó

Vasvár – A VIII. Vers és Prózamondó találkozót rendezik május 2-án 10 órától Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő tiszteletére „A költő hazatér” címmel. A résztvevők délután Bérbaltaváron koszorúznak a szülői háznál, és Nagytilajban a költő nyughelyénél. Szakmai értékelés és eredményhirdetés 17.30-kor.

MÁJUS 1.

Retro majális veterán autókkal

Szombathely – A 2013-as és a tavalyi nagy sikeren felbuzdulva a szombathelyi Old-Timer egyesület idén is megtartja a teljesen politikamentes retró majálisát, amelyen szebbnél szebb veterán autók, illetve motorok vonulnak fel. A gyülekező a Kálvária utcában lesz május elsején 9 órától. A felvonulás 10 órakor kezdődik. A megjelenés feltétele az alkalomhoz illő dekoráció.

Május 1. Kupa

Szombathely – A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség labdarúgó szakága május 1-jén, pénteken rendezi a Május 1. Kupa kispályás labdarúgótornát. Az erőpróbára megyei I. osztályig lehet nevezni játékost. Nevezési határidő: április 27., hétfő, 16 óra. A szervezők (Gerencsér Tibor, Szerdahelyi János, Kiss Lajos) várják az érdeklődőket.

XII. Szombathelyi Tánc Világnapi rendezvény

Fő tér: május 1-jén, (péntek) a XII. Szombathelyi Tánc Világnapi rendezvény. 14–20 óráig táncos produkciók három helyszínen: Fő tér – Rendezvénytér/Nagyszínpad; Császárkő/Színpad; Savaria tér – Claudia cukrászda előtti terület. 20.00–21.30 óráig Balkan Fanatik koncert a Rendezvénytérnél. A koncert közben kb. 600 táncos egyedülálló meglepetéssel készül, egyik közkedvelt Balkan Fanatik számra flashmobbal kedveskednek.

Májusfaliget és piknik a parkban

Sárvár – A város civil szervezetei és intézményei az idén is májusfákat állítanak a Várparkban. Május 1-jén ezen kívül is lesznek programok: a zenés ébresztőről az idén is a város koncertfúvószenekara gondoskodik, a parkban népi játékokkal, körhintával, papírszobor- és fotókiállítással várják a város lakóit és a Sárváron pihenő vendégeket. A Ma’Mint’Ti Színjátszócsoport, a Kanona Band, a sárvári mazsorettek műsorral járulnak hozzá a nap sikeréhez, a vár udvarán 18 órától a Daniel Speer Brass, a Green Road zenekar és a Mokka Tribute Band játszik. Pokróc- és piknikkosár-szépségverseny is lesz, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Nádasdy Tamás Általános Iskola közössége pedig egy különleges akcióval készül: körbeölelik a Nádasdy-várat.

Nagy Gáspár túrát szerveznek

Vasvár – A Kossuth-díjas költő Nagy Gáspárról elnevezett emléktúrát idén hatodik alkalommal rendezi meg a Vasvári Természetjáró Sportegyesület. Start: május 1-jén reggel 7 órakor.

Retro-majális készül a ligetben

Celldömölk – Retro-majálissal ülik meg a munka ünnepét Celldömölkön: május 1-jén (péntek) 17 órakor kezdődik a ligetben az első koncert, a Velvet Moon lép föl. Aztán óránként váltás: a Treff, az Eldorado és a Potyautasok után Joós Viktória és Mándli Róbert kettőse zárja a sort. Közben működik a vidámpark, lesz kirakodóvásár és kinyit a sörsátor.

Zenés ébresztő

Kőszeg. Fő tér: május 1-jén, (péntek) zenés ébresztő Kőszeg város utcáin.

Majális

Büki MSK Sportcentruma: május 1-jén, (péntek) 9 órakor a 8. Büki Futónap. 14 órától majális, benne: 16 órakor Monó Manó Zenekar családi gyermekkoncertje; 17 órakor Táncbemutatók; 18 órakor „Húzzad csak kivilágos pirkadatig” az Orfeum Vándorszínpad operett-sanzon-musical műsora; 19 órakor majálisi móka Viki nénivel – interaktív gyermekműsor; 20.15-kor Csanaki Attila zsonglőr-, és tűzzsonglőr műsora, majd 20.40-kor sztárvendég: Unique. A programok ideje alatt kirakodóvásár, büfé, kézműves foglalkozás és arcfestés.

Civil nap

Szentgotthárd. Színház és környéke: május 1-jén, (péntek) Civil nap. 13 órától főzőverseny, „Pörköltes étkek”. 15.30 órától kulturális műsor: Szentgotthárd Város Fúvószenekara, Szivárvány Kórus, Pszichiátriai Betegek Otthona, Enjoy TSE felnőtt és gyermek táncosai, Kiss Árpád. 14.45-kor főzőverseny eredményhirdetése. 18 órakor Kredenc. 19–21 óráig Molnár Gábor zenés, táncos műsora.

Járjad lábam, járd ki most

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: május 1-jén, (péntek) 18 órakor Járjad lábam, járd ki most címmel táncházra várják az érdeklődőket.

Vasi Lovasok jótékonysági majálisa

Vép. május 1-jén (péntek) kerül megrendezésre a Vasi Lovasok jótékonysági majálisa rengeteg különféle programmal. A majális megrendezésével egy szívultrahang készülék megvásárlását támogatják, amelyet a Markusovszky kórház gyermekrészlegén használnának. A beteg gyermekek – függetlenül attól, hogy milyen betegségben szenvednek vagy épp koraszülöttek – rendszeres kardiológiai ellenőrzés alatt állnak. A szükséges vizsgálatok elvégzéséhez a szívultrahang készülék elengedhetetlen fontosságú.

 

ÁPRILIS 30.

Májusfát állítanak több településen is

Őrségi körkép – Bajánsenyén április 30-án, csütörtökön 19 órától állítanak májusfát a már megszokott helyen, a határátkelőn. A szlovéniai Hodos községgel közösen rendezik az eseményt. Ugyancsak magyar – szlovén közös rendezésű a magyarszombatfai májusfaállítás is. A szerdahelyiekkel 18 órakor, a pártosfalviakkal 19 óra 30 perckor találkoznak. Őriszentpéteren a polgárőrök állítják fel a májusfáját. Itt 19 órakor kezdődik a ceremónia, vendéglátással, mulatsággal fűszereznek.

Iseum Savariense

Április 30-án, (csütörtök) 18 órakor Az antik ember világlátása 4. Az ókor természetképe. Előadó: Vig Károly (Savaria Múzeum). Beszélgetőtárs: Sosztarits Ottó (Iseum Savariense). Meglepő, de egyáltalán nem véletlen, hogy milyen rengeteg mindent tudtak a régi korok emberei az őket körülvevő élő és élettelen világról! A természet mély és lényegi ismerete annak közelségén, a benne való élet intenzív voltán alapult. Jócskán különbözött azonban az antik ember szemlélete a maiétól. Bár sok esetben egészen pontosan tisztában voltak a világ természetével, „metafizikájával”, mégis az ókori ember az istenek létére ismert az őt körülvevő tájban, a dolgok lelkében, vagy saját lényének összetettségében.

Kóczán-ház

Kóczán-ház : április 30-án, (csütörtök) 18 órakor májusfa állítás a büki civil szervezetekkel.

 

ÁPRILIS 29.

SzínházSzerda

Szombathely – Cafe Frei (Fő tér 24.): április 29-én, szerdán 17 órakor SzínházSzerda. Beszélgetés a Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása című előadásról. Vendégek: Alföldi Róbert rendező és Jordán Tamás színházigazgató.

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Nádasd – Művelődési Ház: április 29-én, szerdán 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Ivánc – Általános Iskola: április 29-én, szerdán 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

 

ÁPRILIS 28.

Halál és éghajlat

Szombathely – Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, díszterem: április 28-án, kedden 17 órakor dr. Antonio Sciacovelli dékán, főiskolai tanár, Halál és éghajlat: a kortárs európai detektívregényről tart előadást.

 

ÁPRILIS 27.

„A mitől vagy kitől? változó klíma"

Acsád – Kultúrház: április 27-én, hétfőn 17 órakor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Meszlen – Önkormányzat: április 27-én, hétfőn 18.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma" című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Kiállítások a héten

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Szent Márton, a katona. Márton hiába szerette volna megkeresztelni édesapját. Az öreg veterán semmiben nem akart osztozni azokkal, akik a 4. századra lerombolták az egykori istenek templomait, szobrait, köztük azokat, amelyeket – hadi győzelmükért hálából – katonák emeltek. Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még Savariában Márton? Erről mesél a kiállítás.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Smidt Múzeum: szerda–péntek, 10–17 óráig. Időszaki kiállítás: A Nagy–testvérpár emlékezete (A szombathelyi származású kétszeres Európa–bajnok és kétszeres olimpiai bronzérmes páros műkorcsolyázó Nagy Marianna és Nagy László nemzetközi pályafutásának személyes emlékei, külön kiemelten szombathelyi vonatkozásaik). „A zene mindenkié” című a Schola Cantorum Sabariensis és Szombathely Város Fúvószenekara emlékeit bemutató kiállítás.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Kurátornők, Konkoly Gyula kiállítása. Konkoly Gyula a magyar neoavantgárd kiemelkedő képviselője. Szombathelyi kiállításán legújabb műveit mutatja be, amelyek éppúgy köthetők az előző, nagybányai hatásokat is tükröző periódusához, mint azokhoz az új elemekhez, amelyek első látásra napjainkról szólnak, ugyanakkor visszavezetnek a modern művészet gyökereihez. A nyár, a vízpart, a fiatalok látványa élénk hatást kelt. Ennek mélyén a quattrocento alapokon túl Matisse színvilága, Gauguin, Maillot formaredukciója található. Az élet kiragadott, hétköznapi, ugyanakkor ünnepi pillanatait látjuk, melyek tulajdonképpen „a szaporodás – végesség – végtelen sorának” művészi megfogalmazását hordozzák. A tárlat megtekinthető június 7-éig.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. A Nílustól a Vörös–tengerig. Fotókiállítás Lantai-Csont Gergely szudáni képeiből. 2013 őszén Lantai-Csont Gergely, a fiatal magyar fényképész, mintegy négy hónapos kelet-afrikai expedíciót szervezett az Afrikai Magyar Egyesület támogatásával. A National Geographic Traveller magazin rangos díját 2013-ban elnyert fotós fő célja az Egyiptomtól egészen Kelet–Kongóig tartó úton, a zárt közösségek felkeresése és magas színvonalú fotódokumentáció készítése volt. Az út szudáni szakaszán az expedíció szakmai konzulense Lassányi Gábor volt. A tárlat elsődleges célja Szudán gazdag kultúrájának és kulturális örökségének bemutatása. Másodlagos cél a legdélebbi ismert magyar kötődésű csoport, a magyarabok bemutatása hazai kiállításon. A kiállítás május 17-éig tekinthető meg.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Agora – Savaria Filmszínház: Színspiráció címmel fotókiállítás nyílt az iQor fotószakkör anyagából. A tárlat megtekinthető május 22-éig.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Vizuális Művészeti Tanszék folyosója (Károlyi Gáspár tér 4., A épület): RE..., Nagy Gábor György oktató válogatott munkáiból nyílt kiállítás. A kiállítás megtekinthető május 3-áig, hétfő–szombat 10–17 óráig.

Vitalitas Galéria (11-es Huszár út 19.): Kékesi Gábor szobrászművész kiállítása nyílott. A tárlat május 8-áig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 13.30-tól 17.30-ig.

Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola Galériája: (Simon István u. 4.): Biczó Antal tanítványainak „Linómetszetek Gencsapátiból” című múltidéző kiállítása nyílt. A tárlat megtekinthető május 26-áig, naponta 8–18 óráig, kivétel ünnepnapokon.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Ázsia címmel nyílott képeslap kiállítás. Ázsia művészeti emlékein keresztül jól látható a történelem és a vallás sokszínűsége, ugyanez megjelenik a különböző népek, kultúrák és szokások ábrázolásában is. A tárlat június 25-éig várja a látogatókat.

Répcelak. Répce Galéria: Ughy István festőművész kiállítása nyílott. Az Előtér-ben Nagy Henrietta 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat május 9-éig látogatható.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A kiállítás május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézet: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A tárlat május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Chernel Kálmán Városi Könyvtár: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A tárlat május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Jurisics Vár Művelődési Központ: A Csók István Művészkör szervezésében ”Tavaszi nemzetközi képzőművészeti biennále” Barátság a színek varázsában, címmel kiállítás nyílott. A kiállításon Kőszeg testvérvárosaiból, Németország: Vaihingen an der Enz, Ausztria: Mödling, Szlovákia: Szenc, valamint hazai művészek Sopronból, Győrből, Szombathelyről, Oszkóból és Kőszegről állítanak ki alkotásaikból. A tárlat május 5-éig megtekinthetők. A Biennále kétévente kerül megrendezésre Kőszegen az aktuális városi programok keretén belül. A Csók István Művészkör ezzel a rendezvénnyel is szeretne hozzájárulni, névadójuk Csók István születésének 150. évfordulójához.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Dr. Kulcsár László botanikus fotókiállítása nyílott. A képek május 24-éig megtekinthetők.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: Ember, táj eszköz. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Kölcsey Ferenc Gimnázium galériája: Wolf Ferenc operatőr, Földön, vízen, levegőben... címmel fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető június 15-éig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílik.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: Csernyánszky Ottília díszműüvegező iparművész, Fények, formák című kiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető május 10-éig.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Színház aula: Színházfotográfia kiállítás nyílott. Bartos Borbála, Bartos Károly, Benkő Sándor, Büki László, Czika László, Frank Róza, Kovács Buna József, Mészáros Zsolt és Unger Tamás fotói. A kiállítás megtekinthető május 5-éig, hétfő–péntek 8.00–16.30 óráig, szombaton 9–14 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Zarkaházi kastély: Marosfalvi Antal festő és restaurátor munkáiból nyílt kiállítás, amely április végéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!