Folyamatosan frissítve

Programok, rendezvények Vas megyében február 22-től

2016. február 21., 22:05 szerző: Munkatársainktól
komment
Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 22-től. Böngésszen és válogasson!
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

MÁRCIUS 4.

Rónaszéki Linda Csendzápora

Kőszeg - Rónaszéki Linda Csendzápor című kiállítása március 4-én, pénteken 17 órakor nyílik meg a Jurisics-vár földszinti galériájában, a Kőszegi Művészeti Egyesület szervezésében. A „mesebeli” művész legszívesebben akvarellel dolgozik.

MÁRCIUS 1.

Szombathely - NYME-SEK D épület (Berzsenyi tér 2.): március 1-jén, (kedd) 17 órakor Ország–Világjárók Baráti Köre. Szauna, a szegény ember patikája, avagy aranyfüstöt lélegeztem Kemiben. Előadó: Horváth Katalin.

Szombathely - Kanizsai Dorottya Gimnázium: március 1-jén, (kedd) 17 órakor a Tea és Tudomány esték keretében délutáni teázással egybekötött előadás, melynek vendége: Dancs János, a KDG nyugalmazott igazgatója. A beszélgetés során szó lesz tanításról, a KDG múltjáról, nagy pillanatairól, valamint sportról is.

FEBRUÁR 29.

Szombathely - TIT székház (Kőszegi u. 2.): február 29-én, (hétfő) 16.30-kor Férfi egészség klub. Rákbetegségek és megelőzésük. Előadó: Leinerné dr. Zsálek Judit.

Szombathely - NYME-BDPK "D" épület (Berzsenyi tér 2.) földszint I. előadó: február 29-én, (hétfőn) 17.30-kor Ami az irodalomkönyvekből kimaradt. Előadó: Dr. habil Fűzfa Balázs. Előadás címe: „A regény nem szól valamiről, hanem maga a valami”.

FEBRUÁR 28.

Magyarlak - február 28-án, (vasárnap) terepfutás és teljesítménytúra. Első alkalommal kerül megrendezésre – a környező domboldalakon, erdőkben – a Magyarlak 12 terepfutó verseny és teljesítménytúra. A két sportesemény versenyközpontja, valamint a rajt és cél a Magyarlaki Kultúrházban lesz. Nevezni a délelőtt folyamán a helyszínen lehet, a 12.5 km-es gyalogtúrára 8 és 10 óra közötti tetszőleges időpontban indulhatnak a résztvevők, az ugyanezen a távon megrendezésre kerülő terepfutás rajtja pedig 11 órakor lesz.

Szombathely - MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: február 28-án, (vasárnap) 10 órakor, TÁ-TI-TI báb–zene–játék óvodásoknak. Az előadásra 3 éves kortól várják a gyermekeket.

FEBRUÁR 27.

Rábahídvég - Csodaszarvas Tájpark: február 27-én, (szombat) kerül megrendezésre a 2. kolbásztöltő verseny. Programok: 10–12 óráig Kolbásztöltés. 14 órakor „Kolbászkirály” avatás. Vásár: házikolbász, házi mangalica zsír, disznósajt, házi sajtok. Lacikonyha: sült kolbász és hurka, egész nap élőzene.

Szentgotthárd - Színház: február 27-én, (szombat) 19 órakor az Egy & Más Vándorszínház bemutatja, Christopher Durang: több mint terápia, avagy te jól vagy, és én?

Szombathely - Agora – Művelődési és Sportház: február 27-én, (szombat) 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Télbúcsúztató textilbáb készítése.

FEBRUÁR 26.

Viszák - Művelődési Ház: február 26-án, (péntek) 17.30-kor Pék Tibor, „A mitől vagy kitől? változó klíma” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Koncertek

Szombathely - Bartók Terem: február 26-án, (péntek) 17 órakor a Zrínyi Ilona Általános Iskola jubileumi koncertje.

Szombathely - Végállomás Klub: február 26-án, (péntek) 20 órakor a modern metal zenéké lesz a főszerep. A stílus három remek képviselője szórakoztatja az érdeklődő közönségét. Érkezik Budapestről a Sunset, és a Fatal Error, valamint Zalaegerszegről a Lovecrose. Február 27-én, (szombat) 20 órakor a Fankadeli lép a Végállomás színpadára.

Kőszeg - Jurisics vár, lovagterem: február 26-án, (péntek) 18 órakor a 2. gyertyafényes kamarazenei koncert. Közreműködik: Capella Calliope Graz Ifjúsági Kamarazenekar. Szólista: Gyenge András – cselló. Koncertmester és művészeti vezető: Anke Schittenhelm.

Ismét lesz 25 órás felolvasás Szalafőn

Szalafő - Az Őrállók Alapítvány értesíti az irodalmat szeretőket, hogy az idén is megrendezik a 25 órás Wass Albert-felolvasást. Az eseményre február 26-án este 18 órától február 27-én este 19 óráig kerül sor a szalafői művelődési házban. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen csatlakozna hozzájuk. Azok, akik kedvet kapnak a részvételhez, jelezzék azt, főleg, ha a résztvevő felolvasni is szeretne kedvencétől. Nemcsak Wass Alberttől, hanem bármelyik magyar írótól vagy költőtől várnak idézeteket. A szombati napon 9 és 14 óra között gyermekfoglalkozásokra hívják a fiatalokat. Jelentkezés és bővebb információ a 06 70 6383 765-ös telefonszámon, valamint a balek.bernadett@orallok.hu e-mail címen.

FEBRUÁR 25.

Szombathely - Savaria Múzeum: február 25-én, (csütörtök) 17 órakor Az I. világháború – kézzelfogható történelem 3. Trauma és erőszak. Pszichiátria és pszichoanalízis az első világháborúban. Előadó: Erős Ferenc, az MTA doktora, professor emeritus, (PTE BTK Pszichológiai Intézet). Az első világháború történeti feldolgozásában fontos kutatási témává vált az orvostudomány, ezen belül különösen a pszichiátria szerepe. A hadseregekben működő pszichiáterek fő feladata a háború okozta pszichés megbetegedések, elsősorban a „gránátsokk” vagy „háborús neurózis” diagnózisa és terápiája volt. Az előadás bemutatja a betegség korra jellemző, megbélyegző felfogását és az ezzel szembeszálló pszichoanalitikusok (Ferenczi Sándor és mások) tevékenységét.

Szombathely - Megyeháza I. emelet díszterem (Berzsenyi tér 1.): február 25-én, (csütörtök) 17 órakor Keleti elő-jogok és nyugati utó-piák: kijózanodás előtt? Előadó: dr. Gráfik Imre. Az előadás címe: „Összeköt és/vagy elválaszt” – A migráció néprajzi/kulturális antropológiai megközelítése.

FEBRUÁR 23

Közmeghallgatást tartanak kedden Vasváron

Vasvár  – A Roma Nemzetiségi Önkormányzat kedden 14 órakor közmeghallgatást tart, a Városháza nagytermében. Az ülés témája egyebek között a nemzetiségi önkormányzat idei költségvetésének megalkotása lesz.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás – mely Vas megye őskorát bemutató tárlat. Elsodort világ. Plakát–álmok 1910-1920. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. „Tíz évig tartó álomra hívjuk Önöket. Nézőpontunk az első világháború lövészárkában merengő-vizionáló katonáé, aki előtt lepereg életének addigi és várható további történéseinek – plakátkörnyezete.” A Savaria Múzeum dísztermében és emeleti termeiben március 19-éig tekinthetők meg a megkapó, élvezhető és megjegyezhető plakátok, amelyek életmód- és művelődéstörténeti értékű kiegészítő információt hordoznak, gyakorta megragadó képi élménnyel párosulva.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Weöres Sándor Színház, aula: a Nyolc nő című előadáshoz kapcsolódóan 8 nő, 8 férfi – nyolc művészeti ág, tizenhat művész nőről és férfiról elnevezéssel kiállítás nyílt. A tárlat március 3-áig látogatható.

Weöres Sándor Színház, I. emeleti előtér: Egy másik osztály – kortárs fotókiállítás. Kiállítók: Benkő Sándor, Dénes Nóra, Garas Kálmán, Garai Antal, Kaczmarski Ágnes, Mészáros Zsolt, Zergi Borbála és az előadás rendezője, Lukáts Andor. A tárlat megtekinthető március 10-éig.

Smidt Múzeum: kedd–péntek, 10–17 óráig. A hadisebesüléstől a gyógyulásig, időszaki kiállítás. A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei. A kiállítás július 15-éig várja az érdeklődőket. Február 28-án, (vasárnap) 14–17 óráig, Humor és valóság az első világháborús Szombathelyen. 15 órakor A „Hadisebesüléstől a gyógyulásig” című, időszaki kiállításhoz kapcsolódó vezetőfüzetet bemutatja a szerző, a kiállítás kurátora, Keppel Csilla. Beszélgetőtárs: Udvarhelyi Erzsébet a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója. 16 órakor Tárlatvezetés az múzeum állandó kiállításaiban. 14–16 óráig Kézműves műhely gyerekeknek.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Blau Punkt, Kékesi Gábor szobrászművész kiállítása nyílott. Kékesi Gábor 1982-ben született Körmenden. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában Veres Gábor szobrászművész irányításával érettségizett díszítő szobrász szakon. Ezután a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, Kő Pál, Kossuth-díjas szobrászművész osztályába járt, ahol 2007-ben szobrászművész, rajztanár diplomát szerzett. Kedvelt anyagai az agyag, a viasz, a gipsz, a fa és a bronz. Főleg figurális kisplasztikát, emlékérmet készít. Köztéri alkotásai vannak megyeszerte, főleg emléktáblák: Körmenden, Szombathelyen, Kőszegen és Vasváron. A kiállítás február 28-áig látogatható. Hefele 300 – Melchior Hefele emlékkiállítás, születésének 300. évfordulója alkalmából. A tárlat megtekinthető április 3-áig. Akt–kiállítás. Válogatás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből. A tárlat megtekinthető március 13-áig.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Germánok, időszaki kiállítás. A kiállítás egy közelmúltban feltárt korai népvándorlás kori temető leletein keresztül nyújt bepillantást a római kor végeztével beköszöntő mozgalmas időszakba. Bemutatja a női ékszerek szemkápráztató szépségét, a férfiak sokszínű támadó- és védőfegyverzetét, az itt élő népesség viseletét és temetkezési szokásait, valamint mindazokat a tárgyakat, melyeket a túlvilági életre szánt útravalóként halottaik mellé helyeztek. A tárlat április 30-áig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor. Eiffel Szombathelyen – 130 éves a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára” című kiállítás, mely szeptemberig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2. emeleti olvasóterem: Szombathely eltűnt épületei címmel, fotókiállítás nyílt. A bemutatott fényképeken olyan épületek láthatóak, amelyek már megsemmisültek, lebontásra kerültek, vagy olyan módon alakították át őket, hogy eredeti formájuk már nem felismerhető. A tárlat június 30-áig tekinthető meg.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: A múlt lenyomatai. Egy tanár különleges világa című kiállítás megtekinthető március 21-éig, hétköznaponként.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben évfordulók és események anyagból: a Magyar kultúra napja – Békés megye, Tápé, Sárköz, Rábaköz című tárlat látható, a fogadó helységben Természetismeret 1. osztály, I. világháború képeslapokon és Hajdú-Bihar megye települései; a belső teremben Szent Márton képeslapokon és a Télapó vagy Mikulás? címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Kastély: Válogatás Magyarország evangélikus és katolikus templomaiból nyílt egy újabb képeslap kiállítás. A tárlat anyaga Kőszegfalviné Pajor Klára gyűjteménye. A kiállítás március 15-éig várja az érdeklődőket.

Répcelak. Répce Galéria: Barabás Lajos festőművész emlékkiállítása nyílott. Az ELŐTÉR-ben Szerda Klaudia 4. osztályos tanuló munkái láthatók. A kiállítás megtekinthető március 5-éig.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészegyesület szervezésében Jencsky Beatrix, Bogdán Ferenc és Kámán Zoltán „Nézőpontok” című fotókiállítása március 4-éig megtekinthető.

Jurisics Vár Művelődési Központ: a CSÓK 150 című vándorkiállítás nyílt. A vándorkiállítás Csók István festőművész gazdag életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A tárlat a vár nyitvatartási idejében március 15-éig megtekinthető.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Babos Edit építész üveggyűjteményéből nyílt kiállítás, mely március végéig látogatható naponta 10–17 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: Canon – az év természetfotósa 2015 kiállítás. A képek március 13-áig megtekinthetők.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár: A sör című kiállítás nyílott. A tárlaton válogatás látható Horváth János és Markó Péter gyűjteményéből. A tárlatot a közönségnek ajánlják a kiállítók. A kiállítás február 26-áig megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ, Castrum Galéria: az iQor Fotószakkör „Színspirációk” című fotókiállítása március 5-éig látogatható.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Színház: az ŐR–NYÉK Hagyományőrző Alapítvány szervezésében kiállítás nyílt az Alapítvány felszereléseiből. A tárlat megtekinthető február 27-éig.

Munkatársainktól

2016. február 21., 22:05 szerző: Munkatársainktól

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...