Programok

2015.01.18. 18:01

Programok, rendezvények Vas megyében január 19-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények január 19-től. Böngésszen, és válogasson!

FEBRUÁR 14.

A fúvósok is bálra készülnek

Szombathely – Egyesületi alapon készül farsangi mulatságra Szombathely Város Fúvószenekara. az időzítés február 14-ére szól, a harmadik Valentin-napi fúvósbálnak a műszaki szakképző iskola étterme ad helyet. A jelentkezéseket február 7-éig fogadja a Szombathely Város Fúvószernekar Egyesület.

FEBRUÁR 7.

Farsangi koncertet kínál a KMKK

Celldömölk – A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében ad farsangi koncertet a Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényel Berkes Kálmán, föllép Litkai Gergely. Kezdés február 7-én 16 órakor. 

FEBRUÁR 6.

Batyusbál lesz, csak hölgyeknek!

Bük – A hagyományos asszonyfarsangot az idén február 6-án, pénteken rendezik meg a művelődési központ sportcsarnokában. A hölgyek körében népszerű batyus bálon ezúttal is meglepetés sztárvendég és bulizenekar gondoskodik a jó hangulatról, és nem maradhat el a tombola sem. Kapunyitás 19, műsorkezdés 20 órakor.

FEBRUÁR 3.

Kávé, tea, lélek, test plusz Joachim

Celldömölk – Az új évben is folytatódik dr. Györéné Losoncz Andrea biblioterapeuta sorozata a Joachim Kávé- és Civilházban. A beszélgetés továbbra is a „lélek plusz a test” körül forog. Olyan történetek kerülnek előtérbe, amelyben a saját történetünket is megpillanthatjuk. De itt semmi nem kötelező: mindenki annyit mutat meg magából, amennyit akar. Legközelebb február 3-án 17.30-kor, a Joachimban.

JANUÁR 30.

Hosszú út, aztán jön a Vitéz Mihály

Szombathely – A Weöres Sándor Színház január 30-án mutatja be a Hosszút út az éjszakába című O' Neill-drámából készülő előadást, Kiss Marival és Trokán Péterrel a főszerepben, Szabó Máté rendezésében. A szezon első nagyszínpadi premierje után egy héttel a Márkus Emília Teremben ősbemutató következik: most szembesülhet elsőként a közönség a centenáriumi Weöres Sándor-drámapályázat díjnyertes darabjából készülő előadással. A Vitéz Mihály szerzője a ma talán legnépszerűbb színpadi író, Székely Csaba, rendezője Béres Attila, legelső címszereplője Bajomi Nagy György. De színpadon lesz majdnem a teljes társulat. Vigyázz, kész, rajt: a hatalom működésbe lép, bepörög, elveszti maga fölött a kontrollt – és akkor kő kövön nem marad. Csak a színház.

Örkény-előadás Waldorf-módra

Szombathely – A Perintparti Szó-fogadó Waldorf iskola 12. osztálya elérkezett záródrámája bemutatójához. Az iskola idei második színielőadására ezúttal az MMIK színháztermében kerül sor: Örkény István örökbecsű abszurdját, a Tótékat január 30-án (pénteken) 18 órakor tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás bevezető programja lesz a másnap kezdődő kétnapos On-Line-Kór konferenciának.

JANUÁR 28.

Koncertet adnak a Filharmonikusok

Szombathely – A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) az idei év első budapesti koncertjeként Michael Martin Kofler fuvolaművésszel, Hamar Zsolt vezényletével lépnek fel január 28-án, a Művészetek Palotájában. Másnap Szombathelyen, a Bartók-teremben is megismétlik az előadást. Az 1966-ban született Michael Martin Kofler 21 éves kora óta a Müncheni Filharmonikusok szólófuvolistája, és alig huszonhárom esztendős volt, amikor tanítani is kezdett: azóta a patinás salzburgi Mozarteum professzora. Az osztrák muzsikus a két hangversenyen a francia Jacques Ibert által 1934-ben komponált fuvolaversenyt, a hangszer irodalmának egyik legnépszerűbb, és egyben legnehezebb versenyművét játssza majd a zenekarral. A versenymű elhangzása előtt Mendelssohn Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékához írt kísérőzenéjének részletei hangzanak el, zárásképpen pedig Schubert IX. (Nagy) C-dúr szimfóniája csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Az együttest Hamar Zsolt, a wiesbadeni Hessisches Staatstheater főzeneigazgatója dirigálja majd, aki szorosan kötődik az NFZ-hez. Legutóbb tavaly augusztusban, Martonvásáron vezényelte a zenekart.

JANUÁR 27.

RENDEZVÉNY

IV. számú Idősek Klubja (Barátság u. 22.): január 27-én, kedden 13.30-kor Irodalmi Kávéház. Emlékezés a magyar kultúra napjára.

JANUÁR 26. 

RENDEZVÉNY

A kötélugró élménybeszámolója

Igazi világjáró Bánhegyi Adrienn. A Szombathelyről indult, és az itteni klub színeiben világ- és Európa-bajnoki címeket és magénak tudó kötélugró többek között a Cirque du Soleil tagjaként utazta be a világot. Most egy szusszanás erejéig megáll itthon, és eleget tesz egykori alma matere meghívásának. Hétfőn 13 órától a Nyugat-magyarországi Egyetem C épületének aulájában tart élménybeszámolóval egybekötött bemutatót, amelyre minden érdeklődőt várnak, de különös tekintettel a középiskolásokat. Mert a rendezvényen információk, részletek hangzanak el a NYME Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutatóközpont által működtetett Vasi Diák Közösségi Szolgálat és a Sporttudományi Intézet keretein belül működő Közép- Kelet Európai Rekreációs Társaság Szombathelyi csoportjának együttműködési megállapodásáról is, mely szerint az érettségi vizsga megkezdéséhez kötelező önkéntes munka a rekreációs társaság programjai során is teljesíthető lesz.

JANUÁR 25.

RENDEZVÉNY 

Cafe Frei (Fő tér 24.): vasárnap, 10 órakor Bóbita játszóház kicsiknek, nagyoknak. A gyermekek fejlesztő játékokat próbálhatnak ki, kézműveskedhetnek.

MMIK Mesebolt Bábszínház kamaraterem: vasárnap 10 órakor, Babszem Jankó – a Ziránó Színház vendégelő-adása, amelyre 4 éves kortól várják a gyermekeket.

JANUÁR 24.

A Dr. Kiss Gyula Egyesület ünnepségre készül

Szombathely – A Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület az idén is kitünteti mindazokat a szakembereket, alkotókat, akik a megyében kiemelkedően sokat tesznek a közösségi kultúráért. Az ünnepségre ezúttal az egykori MMIK egykori Médium Galériájában kerül sor január 24-én 15 órakor.

Celli Farsang Kupa

Celldömölk – A VulkánSport Egyesület január 24-én, szombaton rendezi a már 10. alkalomma kiírt amatőr farsangi kispályás labdarúgótornát a Rezgőnyárfa Vendéglő Kupáért. A 4+1 fős csapatok 1x20 perces meccseket játszanak majd a városi sportcsarnokban (csapatonként 12 fő nevezhető). NB-s, illetve külföldi bajnokságban szereplő focista nem léphet pályára a tornán. Nevezési határidő: január 18., 12 óra. A szervezők (Molnár János, Barna István) várják az érdeklődők jelentkezését.

Üss a hasadra: versszínház

Vasvár – A Sánc Kulturális és Turisztikai Egyesületen belül működő „Üss a hasadra!” Színpad január 24-én, 17 órakor a Nagy Gáspár Kulturális Központban versszínházi előadást tart, amelynek címe: „A fölösleges fájdalmak kora”. Az előadás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre három jubileumhoz (1914, 1934, 2014) kapcsolódva. A versszínház – rímképleteket írt a valóságra, és rendhagyó irodalomórákat tart Vas megyében. A darab megtekintése ingyenes.

Böllérek versenyeznek

Körmend – Január 24-én, szombaton rendezik meg a hagyományos Böllérversenyt a körmendi önkormányzat, valamint a Körmendi Kulturális Központ munkatársainak szervezésében. A körmendi Piactéren a sertések legjavát a nagyközönség is megkóstolhatja majd. Reggel 7 óra 30 perctől lehet nyomon követni, hogy a csapatok mennyire profin dolgozzák fel a hízókat, amelyek különböző formákban, mint készétel kerülnek porciózásra. Mivel versenyről lévén szó, így hozzáértő, ínyenc és szakértő zsűri foglal állást majd, hogy a megadott támpontok és ízvilág szerint kik a legjobbak a csapatok közül. A megmérettetésben 8 csapat vesz részt, így közel 1600-2000 adag készétel kerül kóstolásra, vélhetően 11 óra körül.

RENDEZVÉNY

Savaria Plaza, földszint, CBA áruház előtt: szombaton 8–14 óráig, a Mályvavirág alapítvány és a Magyar Rákellenes Liga szervezésében, a Méhnyakrák megelőzési hét keretében figyelemfelkeltő gyöngyfűzésre hívjuk. Célunk az, hogy felhívjuk a figyelmet, a méhnyakrák megelőzhető!

Koncert, zene

ELEKTRO Szombathelyen, a Cuba Caféban szombat este Raul és Large lesznek a hangulatfelelősök.

Végállomás Klub: szombaton 20 órakor a Zorall koncertezik. Az örökzöld magyar slágereket rock himnuszokkal ötvöző zenekar 2014 nyarán megjelent Háztartási Rock’n’Roll című albumáról is bemutat jó néhány szerzeményt. Vendég a Vadvagány.

JANUÁR 23.

Gazdag Erzsi versei a középpontban

Szombathely – A Szombathelyen elhunyt Gazdag Erzsit, a neves nyelvész, költő, néprajztudós, Pável Ágoston karolta fel már az elemi iskolában. A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola az idei tanévben is meghirdeti a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenyét, amely a Magyar Kultúra Napjához, Himnuszunk születésnapjához kapcsolódik. Rendezvényükre szeretettel várják az intézmények házi versenyének győzteseit. A verseny kezdetének időpontja 2015. január 23-a délelőtt 9 óra lesz, helyszíne a Reményik iskola.

Stressz, puffadás, daganat

Szombathely – Alig van olyan ember, akit ne érintene a mindennapi stressz. A vasi TIT-ben a következményeiről és a megoldásokról tartanak ingyenes előadást.Január 23-án, pénteken 17 órától „A stressz, a haspuffadás és a daganat összefüggései és a természetgyógyászati megoldások” címmel tart ingyenes szervi–energetikai felméréssel egybekötött ingyenes előadást Szabó Jánosné Anikó diplomás természetgyógyász, a Kőszegi u. 2. szám alatti TIT székház nagyelőadótermében. Szó lesz a rossz emésztés következményeiről, az ízületi, szív– és érrendszeri, nőgyógyászati, prosztata, hormonális és immunrendszeri betegségek kialakulásáról és természetgyógyászati megoldásairól is.

Kiküszöbölés egy fiatal költőtől

Ikervár – Németh Bálint Kiküszöbölés című első verseskötetét mutatják be az ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házban január 23-án 17 órától. Az est házigazdája: Pásti József igazgató., kulturlis szakértő.

Múzeumi tárlatvezetés

Szombathely – Tárlatvezetéssel és előadással köszön el a Savaria Múzeum a holokausztba torkolló korszak kultúráját bemutató kiállítástól.

Csütörtökön még látható az „Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920-1944” című országos vándorkiállítás a Savaria Múzeumban, ahol előadással és tárlatvezetéssel adják meg a módját a finisszázsnak. Basics Beatrix, a kiállítás kurátora 16 órakor tart előadást az országos sorozatról, aztán közös tárlatvezetés következik, Kelbert Krisztina történész közreműködésével. Kelbert Krisztina a Savaria Múzeum munkatársa, egyúttal az Iseumban még látható Szemtől szemben-kiállítás kurátora. Az iseumi tárlat (ahogy arról beszámoltunk) az 1944-ben elhurcolt szombathelyi zsidóság mindennapjait mutatja be több száz korabeli fotográfia által nagyjából abban a korszakban, amelyről a Savaria Múzeum csütörtökön záruló vándorkiállítása beszél.

Erőforrás a lovagteremben

Kőszeg – A magyar kultúra napja tiszteletére rendezett verses-zenés program csütörtökön 18 órakor kezdődik a Jurisics-vár Művelődési Központ lovagtermében. Ünnepi beszédet mond Keszei Balázs, a gimnázium igazgatója, az önkormányzat humán erőforrás bizottságának elnöke. Az ünnepi műsorban mások mellett Kodály, Bartók, Farkas Ferenc műveiből hangzik el válogatás Nagy László, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor, Weöres Sándor verseinek társaságában, diákok és előadóművészek tolmácsolásában.

Utak, éjszakák, doktorok, komédiák

A szombathelyi Weöres Sándor Színház pénteken 19 órától bérleten kívül kínálja a Telefondoktor című egyszemélyes bohózatot: Vass Szilárd a stúdiószínpadon zárkózik be a közönséggel, Szabó Tibor rendezésében. Január 30-án megkezdődik a Hosszú út az éjszakába című O'Neill-előadás bérletes szériája. Kiss Mari és Trokán Péter jutalomjátékának rendezője Szabó Máté. Aztán már itt is van a február, amikor korábbi közkedvelt előadások is föltűnnek, még bérletben. Például A hülyéje című Feydeau-bohózat – vagy a múlt legfontosabb előadásai közé sorolt Parasztopera.

Színház, Szombathely. Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem: 19 órakor, az Osonó Színházműhely mutatkozik be, az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkcióval.

Rendezvény, Szombathely. Savaria Múzeum: 19 órakor Szombathely városi bálja 2015.Agora – Gyermekek Háza: 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: CD-pörgettyűk.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: 15 órától „Nyugati periféria, vagy ütközőzóna? Közép-Európa 1989 után” címmel tart előadást és fórumot, Stefano Bottoni a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének tagja Sárosi István, Kós Károly tárlatát mutatja be. A most bemutatásra kerülő kiállítás január 31-éig várja a látogatókat. 

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: Bodorkós András újságíró, művészeti szerkesztő, Szép Erdélyország – Nagyváradtól Gyimesbükkig – című fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető február 17-éig.

Koncert, buli

PUNK Szombathelyen, a Végállomásban grindcore, noise, punk és hardcore zenekarok lépnek fel pénteken este. A Chappa’ai, a Norms és a SxOxTxEx Budapestről érkezik, míg a Youth Violence és a Zsibbadás a helyi erőket képviseli.

BEAT Szombathelyen, a Malom Pubban lép fel pénteken este a hosszú idő után újra összeállt Báró Band. A kezdés fél kilenckor, a repertoáron a hatvanas évek beatzenéje, többek közt a Nashville Teens, a Spencer Davis Group, az Animals és a Kinks dalai.

PARTY Szombathelyen, a New York Caféban ma este Magnus Jr. és Whitenegro szolgáltat zenét.

MULATÓS Szombathelyen, a Sláger Mulatóban este Standi Pityu szórakoztatja a közönséget. Holnap ugyanott retro partit tartanak, amelynek házigazdája D.J. Zsola lesz.

JANUÁR 22.

A magyar kultúrát ünneplik

Kőszeg – A magyar kultúrát éltetik január 22-én 18 órától a Jurisics-vár Művelődési Központ lovagtermében. Január 22-én, 18 órakor kezdődik a Jurisics-vár lovagtermében a város magyar kultúra napi ünnepsége. A rendezvényen Keszei Balázs, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója – és egyúttal a kőszegi önkormányzat humán erőforrás bizottságának elnöke – mond ünnepi beszédet. A műsorban magyar zeneszerzők (többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Vecsey Ferenc) ismert művei csendülnek fel, majd a Jurisich Miklós Gimnázium diákjai mondanak el egy-egy magyar verset. Az ünnepségre – amelyre a belépés díjtalan – várják a kultúraszerető embereket.

Weöres Sándor egész évben

Csönge – Egész évben nyitva van (hétfőtől péntekig) a Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékház a költő gyerekkorának helyszínén. A kultúra napján is gondolhatunk rá: január 22-én lesz 25 éve, hogy a földi létből elment.

Barangolás a versek között

Bük – Szállj, költemény címmel irodalmi műsor köszönti a magyar kultúra napját január 22-én 18 órától a művelődési központban. Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze és Varga Richárd dalszerző, gitáros, énekes a magyar líra gyöngyszemeiből és a világirodalom klasszikus műveiből nyújtanak át egy csokorra valót a közönségnek.

Egy képviselő a hosszú távú létről

Vasvár – Bolond, aki nem az örök életre rendezkedik be címmel tart előadást Gergye Rezső képviselő január 22-én 17 órától. A Hamvas Bélától kölcsönzött mondat kapcsán a világról és benne elsősorban Vasvárról kívánja megosztani gondolatait az érdeklődőkkel, őket is aktív részvételre sarkalva.

Kopogtatás nélkül

Szombathely – Fűzfa Balázs irodalomtörténész vezeti be a magyar szakos egyetemistákból verbuválódott „Érintők”-csoport kultúranapi műsorát 18 órakor a művészeti szakközépiskolában. Az est Kopogtatás nélkül címmel József Attilát és költészetét teszi meg középpontnak, de a költő versei mellett Cseh Tamás, a Kispál és a Borz vagy a Keksz együttes is föltűnik egy-egy dal erejéig. A belépés díjtalan.

A magyar kultúra napja

Koncert, Szombathely. Bartók Terem: 19 órakor, Magyar Kultúra Napja 2015. Díjátadó gála és ünnepi műsor. A Savaria Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje. Vezényel: Madaras Gergely.

Rendezvény, Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár: 18 órakor, Barangolás irodalmi hegycsúcsokon, „Szállj költemény” címmel Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadóestje a magyar kultúra napja alkalmából.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

Vasvár. Zarándokház: 19 órától Zorkóczy Zebónia, Istenes  versekkel tart előadást.

Kiállítás, Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Ma búcsúzunk az „Egy korszak történelmi traumák között. Kultúra és műpártolás 1920–1944” című országos vándorkiállítástól. 16 órakor Basics Beatrix, a kiállítás kurátora tart előadást az országos sorozatról, majd közös tárlatvezetésre kerül sor Kelbert Krisztina történésszel. 

Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Benkő Sándor fotóművész A pillanat relatív igazsága című kiállítása megtekinthető március 15-éig.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, amely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Agora – Gyermekek Háza: kiállítás nyílt az óvodák, óvodás csoportok képzőművészeti munkáiból: bemutatkozik a Szombathely Gazdag Erzsi Óvoda – Mackó csoportja. A tárlat január 31-éig látogatható, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: A Csók István Művészkör immár harmadik éve rendezi meg az Adventi jótékonysági kiállítását. Téli hangulatok című tárlat nyílott. Kiállító alkotók: Berényi Sándor, Bráder Tamás Gusztáv, Domsa Károly, Gódor József, Gyöngy Kálmán, Jencsky Beatrix, Koppándi József, Palcsó Júlianna, Szabadfi Marianna, Tálas Ágnes, Tölgyesi Ildikó, Tritremmel Tímea, Vízi Sándor, Zsarnai Sándor. A kiállítás február 14-éig megtekinthető.

Színház. Weöres Sándor Színház, Márkus Emília Terem: elmarad az Osonó Színházműhely péntekre meghirdetett előadása.

Koncert. Végállomás Klub: szombaton 20 órakor, a Zorall koncertezik. Az örökzöld magyar slágereket rock himnuszokkal ötvöző zenekar 2014 nyarán megjelent Háztartási rock’n’roll című albumáról is bemutat jó néhány szerzeményt. Vendég a Vadvagány.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig. Smidt Múzeum: kedd–péntek, vasárnap 10–17 óráig. Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Benkő Sándor fotóművész A pillanat relatív igazsága című, tegnap megnyílt kiállítása megtekinthető március 15-éig.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Agora – Gyermekek Háza: kiállítás nyílt az óvodák, óvodás csoportok képzőművészeti munkáiból: bemutatkozik a Szombathely Gazdag Erzsi Óvoda – Mackó csoportja. A tárlat január 31-éig látogatható, hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig.

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Galéria (Bolyai J. u. 11.): A pillanatba zárva címmel Németh Bálint természetfotóiból nyílt kiállítás. A tárlat január 27-éig tekinthető meg.

Cafe Frei (Fő tér 24.): Remény – Hajléktalanportrék címmel Vass Péter Bexter kiállítása látható. Vass Péter Bexter több éve készíti éjszakai hajléktalan portréit. Rengeteg időt fordít arra, hogy fotóalanyait megismerje, meghallgatja történetüket, beszélget velük arról, hogy mit gondolnak, mit éreznek. Így tudja mindazt egyetlen elkapott pillanatban rögzítve hitelesen továbbadni. A tárlat február 14-éig megtekinthető.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Mikulás – Télapó; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben I. világháború képeslapokon, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg. 

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének tagja Sárosi István, Kós Károly tárlatát mutatja be. A most bemutatásra kerülő kiállítás január 31-éig várja a látogatókat. 

Répcelak. Répce Galéria: Mészáros József festőművész emlékkiállítása látható. Az Előtérben Molnár Kinga 2. osztályos kisdiák munkáival találkozik a közönség. A tárlat február 1-jéig látogatható. 

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: A Csók István Művészkör immár harmadik éve rendezi meg az Adventi jótékonysági kiállítását. A Téli hangulatok alkotói: Berényi Sándor, Bráder Tamás Gusztáv, Domsa Károly, Gódor József, Gyöngy Kálmán, Jencsky Beatrix, Koppándi József, Palcsó Julianna, Szabadfi Marianna, Tálas Ágnes, Tölgyesi Ildikó, Tritremmel Tímea, Vízi Sándor, Zsarnai Sándor. A kiállítás február 14-éig megtekinthető.Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig. 

JANUÁR 21.

Az örök pillanat mától a képtárban

Szombathely – Benkő Sándor MÚOSZ-nagydíjas fotóriporter felvételeiből A pillanat relatív igazsága címmel nyílik kiállítás 17 órakor a Szombathelyi Képtárban. Köszöntőt mond dr. Puskás Tivadar polgármester és Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja: Szilárdi Béla festőművész. A megnyitóra Rumi Edina és Marcsi lánya, valamint Sziráczky Rita és lánya, Liliána a Lélektánc című produkcióval készül. A kiállítás március 15-éig tart nyitva.

A gyárépítő a moziban

Szombathely – A gyárépítő című dokumentumfilm díszbemutatóját január 21-én 17 órától tartják az Agora-Savaria Moziban. A pecöli születésű dr. Pálffy Dezső hosszú pályafutása során forradalmasította a libatenyésztést, elévülhetetlen érdemeket szerzett a sárvári baromfi-feldolgozóüzem kiépítésében, létrehozta az első szövetkezeti sörgyárat, és túl a nyolcvanon is tele van tervekkel: cukorgyárat emelne Martfűn. Életét és küzdelmeit mutatja be A gyárépítő című dokumentumfilm, amelyet Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor készített. Köszöntőt mond V. Németh Zsolt államtitkár, és Majthényi László megyei elnök. A vetítés vendégei: a film főszereplője, dr. Pálffy Dezső és az alkotók.

A  gyárépítő díszbemutatója

Szombathely – Forradalmasította a libatenyésztést a pecöli születésű dr. Pálffy Dezső, aki hosszú pályafutása során elévülhetetlen érdemeket szerzett a sárvári baromfi-feldolgozóüzem kiépítésében, létrehozta az első szövetkezeti sörgyárat, és túl a nyolcvanon is tele van tervekkel: cukorgyárat emelne Martfűn. Életét és küzdelmeit mutatja be A gyárépítő című dokumentumfilm, amelynek díszbemutatója 17 órakor lesz az Agora Savaria Moziban. A filmet Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor készítette. Előtte V. Németh Zsolt államtitkár, utána Majthényi László megyei elnök mond köszöntőt, és lehet találkozni a film főszereplőjével, dr. Pálffy Dezsővel és az alkotókkal.

Ökumenikus alkalmak

Szombathely – A különböző felekezetek minden januárban együtt imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért. Az idei  imahét az élő víz forrásához vezeti azokat, akik egy héten át ellátogatnak a szombathelyi templomokba. Az imahét alkalmainak célja, hogy a különböző keresztény felekezetekhez tartozó hívők egymásra találjanak, és közösen imádkozzanak. Minden alkalmat más templomban tartanak, és várják az érdeklődőket is. A következő alkalmat Horváth József pápai prelátus tartja ma este 18 órakor a Baptista Imaházban.

Életrajzi lexikon Kemenesaljáról

Celldömölk – Németh Tibor könyvtáros szerkesztésében és hosszú évek kutatómunkájának eredményeképpen elkészült a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon, amelynek megjelenését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium mellett az EU, valamint a városi, a megyei önkormányzat és a megyei könyvtárellátó rendszer is támogatta. A kötet bemutatóját január 21-én rendezik meg a KMKK-ban. Ekkor adják át az idei Kresznerics-díjakat is. A díj névadója, az alsósági tudós plébános természetesen szerepel a lexikonban.

Kiállítás, Szombathely. 

Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Szemtől szemben. Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből. A kiállítás nem csupán a Szombathelyről elhurcolt zsidóság pusztulásáról beszél, hanem korabeli portrék és életképek segítségével bemutatni törekszik sorsuk boldog és eredményes időszakát, amikor identitásuk még nem volt gátja életüknek. Talán itt az ideje, hogy szembenézzünk a feledésbe merült emberek sokaságának tekintetével. A tárlat február 28-áig látogatható.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–szerda 9.00–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). 

Répcelak. Répce Galéria: Mészáros József festőművész emlékkiállítása nyílott. Az Előtérben, Molnár Kinga 2. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat február 1-jéig látogatható. 

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: Bodorkós András újságíró, művészeti szerkesztő, Szép Erdélyország – Nagyváradtól Gyimesbükkig – című fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető február 17-éig.

Szentgotthárd. Színház: Auschwitz Album, Rólunk, Nekünk, Nélkülünk címmel kiállítás nyílott. A tárlat február 10-éig, hétköznap 8.00–16.30 óráig tekinthető meg. 

JANUÁR 20.

Bemutatkozik a Prémium Magazin

Szombathely – Január 20-án (kedden) 16.30-kor a szombathelyi Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában (Akacs Mihály utca 7.) bemutatkozik a Pannon Lapok Társasága új magazinja: a Prémium. A rendezvényen a kiadvány szerzőivel, szerkesztőivel és az újság korábbi lapszámainak szereplőivel is találkozhatnak az érdeklődők. A színházi Prémium bemutatón fellép Kulhay Géza zongoraművész és Kelemen Zoltán színművész, a Weöres Sándor Színház társulatának tagja. A program nyilvános, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Zorkóczy Zenóbia ismét a vendég

Hegyhát – Zorkóczy Zenóbia: Túl az Óperencián című óvodásoknak és kisiskolásoknak készült produkciójával érkezik Erdélyből Vas megyébe. Az interaktív előadást január 20-án Sorokpolányban, Csehimindszenten, Molnaszecsődön, 21-én Rábahídvégen, Ikerváron, 22-én Bejcgyertyánoson, Vasváron, 23-24-én Grazban játssza.

Rendezvény, Szombathely.
I. számú Idősek Klubja (Gagarin u. 24.): 10.30-kor Idősek szabadegyeteme. Fitten, frissen idős korban is! 2014–2015. XII. évfolyam. Időskori személyi higiénia. Előadó: Nagy Éva háziorvos.Szentgotthárd.

Színház: 17.30-kor Az ezerarcú világ címmel, Utazási élmények – 7 év Írországban, Tóth Andrea Klára élménybeszámolója.

Molnaszecsőd. Művelődési Ház: 18 órakor Zorkóczy Zebónia erdélyi színésznő Wass Albert-irodalmi és beszélgetős estje. 

Kiállítás, Szombathely. 

NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Galéria (Bolyai J. u. 11.): A pillanatba zárva címmel Németh Bálint természetfotóiból nyílt kiállítás. A tárlat január 27-éig várja a látogatókat.

Cafe Frei (Fő tér 24.): Remény – Hajléktalan portrék címmel Vass Péter Bexter fotóiból kiállítás nyílt. Bexter több éve készíti éjszakai hajléktalan portréit. Rengeteg időt fordít arra, hogy fotóalanyait megismerje, meghallgatja történetüket, beszélget velük arról, hogy mit gondolnak, mit éreznek. Így tudja mindazt egyetlen elkapott pillanatban rögzítve hitelesen továbbadni. A tárlat február 14-éig megtekinthető. 

JANUÁR 19.

A keresztény egység hete ez

Vas megye – Szombaton és vasárnap Uraiújfaluban voltak, hétfőn Szentivánfán, kedden és szerdán Csánigon, csütörtökön Nicken, pénteken Répcelakon a katolikus templomban, szombaton Vámoscsaládon lesznek 18 órától ökumenikus istentiszteletek a keresztények egységéért. Vasárnap Répcelakon az evangélikus templomban Márkus Mihály nyugalmazott református püspök hirdet igét.

Bérletes a Babszem

Szombathely – Hétfőn 10.30-kor a Ziránó Színház vendégjátékát láthatja a Mesebolt-közönség az Ady téri MMIK-ban: a Babszem Jankó-előadás a Mesebolt bérletsorozatában is helyet kapott. Írta és rendezte: Veres András (Blattner-díjas). Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter. Tervezte és készítette: Boráros Szilárd. „Hősünk, kicsi létére nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét: bajba ne keveredjen a nagy segítés közepette. De a baj elkerülhetetlen, és nem jár egyedül. Babszem Jankónak viszontagságos útja során rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre. Mert végül elérkezik. A Ziránó a kesztyűs-báb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét kínálja föl a közönségnek, amikor színre viszi Babszem Jankó történetét.

A konfliktust kezelni kell

Szombathely – A személyek között támadó konfliktusokat kezelni kell, sőt: lehet is. Ehhez nyújt segítséget a Szombathelyi Civil Kerekasztal által kínált előadás-sorozat is, amely dr. Mosonyi Tamás orvos, kommunikációs tréner vezetésével javít az érdeklődők kommunikációs készségén, bocsát rendelkezésre „konfliktusoldó trükköket". Ebben persze nincs szemfényvesztés. Az első előadás január 19-én 13 órakor kezdődik a Szombathelyi Civil Kerekasztal irodájában (Ady tér. 5., MMIK). A nyolc előadásból álló sorozat február 11-én ér véget.

Auschwitz album: tárlat a színházban

Szentgotthárd – Pannon Kapu Kulturális Egyesület január 19-én 17 órától rendezi meg a szentgotthárdi Színház aulájában az Auschwitz Album – Rólunk, Nekünk, Nélkülünk című kiállítás megnyitóját. A résztvevőket Huszár Gábor polgármester köszönti, majd Márkus Sándor, a Zsidó Hitközség elnöke tart emlékező beszédet és Tompa László, a Hit Gyülekezet holokauszt-bizottságának koordinátora mutatja be az Auschwitz Albumot. Közreműködnek a Takács Jenő Zeneiskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai.

Ruhaválogatás két napon át

Sárvár – Hétfőn és kedden ingyenes ruhaválogatást hirdet a családsegítő központ: az intézmény munkatársai reggel 8 órától várják az érdeklődőket a gondozási központ épületében (Nádasdy utca 26., a piac mellett). A ruhák adományokból származnak.

Doni veteránokat köszöntenek

Celldömölk – Három celli veterán jelenlétében emlékeznek meg a Városházán január 19-én (hétfőn) 11 órakor a doni áttörés 72. évfordulójáról. Kazári József, Mars János és Németh Lajos köszöntésére eljönnek a Honvédelmi Minisztérium képviselői, a város nevében Fehér László polgármester mond köszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!