Programok

2016.05.22. 18:01

Programok, rendezvények Vas megyében május 23-tól

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 23-tól. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

JÚNIUS 3.

A látomás látványa

Kőszeg - Munkácsy-díjas jelmeztervező munkáinak egy részét láthatják hamarosan a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban. A kiállítást a Kőszegi Művészeti Egyesület és a Kőszegi Várszinház együtt hozta el a városba. Ma a díszlet- és jelmeztervezés „nagyasszonya" Gyarmathy Ágnes - így jellemezte őt prof. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész, egyetemi tanár, a Kőszegi Művészeti Egyesület elnöke. A Munkácsy-díjas művész tanulmányait a poznańi Képzőművészeti Akadémián végezte. Kiemelkedő művészeti tevékenységét 1978-ban is Munkácsy-díjjal ismerték el. (Ekkor mindössze 34 éves volt, fiatal kora miatt különösen nagy érdem volt ennek a kitüntetésnek a birtoklása.) Számos alkalommal dolgozott fővárosi és vidéki színházakban, valamint Lengyelországban, Csehszlovákiában, Jugoszláviában, a valaha volt NDK-ban és a Szovjetunióban is, vendégművészként. Több magyar tévéjáték és film, a többi között az Oscar-díjas Mephisto jelmezeit is ő készítette. Színházi, televíziós és filmes munkáiért számos nívódíjban részesült az elmúlt évtizedekben. Tehetségét - állítólag - festőművész édesapjától, Gyarmathy Tihamértól örökölte, és időközben nemcsak művészként, hanem egyetemi tanárként is kamatoztatta. Szürrealista fantázia, gondolat- és érzelemgazdag színpadképek, jelmezek, maszkok, kellékek, festőiség és grafikai erények jellemzik terveit. A látomás látványa elnevezésű kiállítás megnyitója június 3-án 18 órakor lesz a Jurisics-várban. A tárlat július végéig látogatható.

JÚNIUS 1.

RENDEZVÉNY

Kőszeg. Jurisics-tér (egykori gimnázium emléktáblája): június 1-jén, (szerda) 18 órakor Kőszegi Rájnis József születésének 275. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezés. Emlékező beszédet mond: dr. Bokányi Péter irodalomtörténész.

MÁJUS 31.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Agora – Művelődési és Sportház, f011. terem: május 31-én, (kedd) 17 órakor Megosztók – Bloggerek és vloggerek. Bloggerek és videoblogosok: megosztók. Magukról, ezúttal nem az interneten, hanem személyesen. Vendég: Maszi (Horváth Eszter)

KONCERT

Szombathely. Agora – Művelődési és Sportház: május 31-én, (kedd) 20 órakor B The First. Kedd esti akusztik.

MÁJUS 30.

RENDEZVÉNY

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterem: május 30-án, (hétfő) 17 órakor Zsirai László könyveinek bemutatója. Közreműködik Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

KONCERT

Szentgotthárd. Refektórium: május 30-án, (hétfő) 18 órakor Ifjú művészpalánták hangversenye.

MÁJUS 29.

Élő csocsó is lesz a gyermeknapon

Őriszentpéter - Az előző évekhez hasonlóan május utolsó vasárnapján délután tartják meg a városi gyereknapot Őriszentpéteren. A futballpályán és környékén zajlanak majd az események, amelyeket az Őriszentpéterért Egyesület koordinálásával a város egyesületei és civil szervezetei rendeznek meg. Kézműves foglalkozások, versenyek, főzés színesítik az eseményt. Lesz élő csocsó, ugrálóvár és buborékfoci. A mentők, a tűzoltók és a rendőrség is tart bemutatókat.

RENDEZVÉNY

Szombathely.  Március 15. tér: május 29-én, (vasárnap) 10 órakor Magyar hősök emlékünnepe.

Ferences kert – Történelmi Témapark: május 29-én, (vasárnap) 13–22 óráig Városi gyermeknapi forgatag – Ezer lámpás éjszakája. 13 órakor az AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál 2016 szereplőinek bemutatója. 14 órakor Mozdulj Szombathely Egyesület – táncbemutató. 15 órakor Ezer Lámpás Éjszakája megnyitó. 15 órakor Mesebolt Bábszínház: Az égigérő fa. 16.30-kor Kis Hétrét Zenekar: Ünnep van! – zenés gyermekműsor. 18 órakor Benji, Bihal Roland & The CREW, Bozsek Márk és zenekara, Sugarloaf. 21.30-kor Világító (ledes) lámpások felengedése egy időben az egész országban.

Kőszeg. Jurisics-vár, Diáksétány: május 29-én, (vasárnap) 13–17 óráig városi gyereknap és III. Kőszegi sportágválasztó.

Jurisics tér: május 29-én, (vasárnap) 19 órakor Hősök napi megemlékezés és koszorúzás.

Gencsapáti. Művelődési Ház és Könyvtár udvara: május 29-én, (vasárnap) 14 órától gyermeknap. Légvár, lufihajtogatás, arcfestés és fagyi várja a gyerekeket. Közben a Gencsapáti Legénycéh vezetésével kitáncolják a májusfát. Közreműködik a Zsivány zenekar.

Gencsapáti Hősök szobra: május 29-én, (vasárnap) az Úr napi körmenetet követően, 9.15-kor ünnepélyes koszorzással és imádsággal emlékezünk a hősökre.

Bük. Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár–Atrium: május 29-én, (vasárnap) 15 órától Büki gyermeknap. 16 órakor a Sok-Szín-Pad társulat gyermekcsoportja bemutatja: A Világ legbutább cirkusza - Karinthy-fantázia. 16.30-kor Inci-Finci gyermekfoglalkoztató. 18.30-kor Varró Dániel: Kis unokám roppant cuki - zenés mesejáték. Kézműves- és történeti játszóház, ugrálóvár, népi fajátékok, arcfestés.

Ikervár – Péterfa. május 29-én, (vasárnap) 15 órakor Hősök napja – székely leventék síremlékének avatása és megáldása. Emlékező beszédet mond: Koszorús Ödön helytörténész, Boros Lajosné – Ikervár Fejlődésért Közalapítvány. A síremléket megáldja: Haller László plébános. Narrátor: Pásti József IBLMHK igazgató.

Körmend. Vöröskereszt (Hunyadi u. 8.): május 29-én, (vasárnap) 15 órától gyermeknap a Vöröskereszt udvarán. Palacsintaevés, arcfestés és játékos vetélkedő várja a gyermekeket.

MÁJUS 28.

Görögkatolikusok Közép-Európában

Vasvár  - Görögkatolikus estet rendez a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány május 28-án délután fél öttől a kolostor épületében. Polgári László lelkész a Parakliszról, Kisléghi Nagy Ádám az ikonokról beszél, Királyné Kocsis Magdolna kántor pedig a görög egyház énekeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A program 18 órakor görögkatolikus Mária-ájtatossággal zárul a plébániatemplomban.

Jubileumi lesz a májusfa-kitáncolás

Körmend  - Negyvenötödszörre is kitáncolják a májusfát a kastélyban május 28-án, szombaton. Ez a legrangosabb néptáncos rendezvény a Dunántúlon, házigazdája a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. Mintegy háromszáz táncos, zenész mutatkozik be a 14 órakor kezdődő programban, a nézőket és a szereplőket fedett színpad várja. Megrendezik a Laj-tha László koreográfiai versenyt, a májusfa-kitáncolás 18 órakor veszi kezdetét. Az esemény táncházzal zárul.

RENDEZVÉNY

Szombathely.  Agora – Művelődési és Sportház: május 28-án, (szombat) 9–12 óráig Kézműves kuckó. Téma: Batikolás.

Szombathelyi volt lovassági laktanya főépülete (11-es Huszár út): május 28-án, (szombat) 10.30-kor Hősök napi megemlékezés és 11-es Huszárezred emléknap. Köszöntőt mond: dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő. Megemlékező beszédet mond: Benicheva Viesserka rendkívüli és meghatalmazott nagykövet.

Vásárosmiske. Hegyi kápolna: május 28-án, (szombat) 15 órakor VIII. alkalommal rendezik meg az Orbán Napi Ünnepséget. 11 órakor rendezvénymegnyitó. Köszöntőt mond: Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. 15 órakor ökumenikus istentisztelet a kápolnánál. Tűzoltó bemutató, lovaglási lehetőség, íjász bemutató, rocki dili táncbemutató, Pannon Helyi Termék Klaszter és Vas megyei méhészek bemutatkozása.

Bük. Büki MSK – Atrium, Eötvös utcai zöld terület: május 28-án, (szombat) 9 órakor „Részek az egészért” városi vetélkedő Bükiekkel Bükieknek!

Vasvár. Domonkos Kolostor (Kossuth u. 1.): május 28-án, (szombat) 16.30-kor Keleti lélekkel, keleti képekkel, keleti énekkel. Görögkatolikusok a Kárpát-medencében.

Hosszúpereszteg. Művelődési Ház: május 28-án, (szombat) 10 órától gyermeknapi programok. Kézműves kuckó, csillámtetkó, arcfestés, aszfaltrajz, zsákban futás, kötélhúzás, bakancshajítás, 11 órától játék a peresztegi tűzoltókkal: tömlőteke, falubejárás tűzoltóautóval, íjászat, lovaglás. 13 órakor érkezik a sárvári tűzoltóság magasbólmentője, a „sárvári létra”. Délután csocsó, pingpong, kosárlabda, foci, tánctanulás Benkő Ágival és nagy gyereknapi szabadtéri buli a sportpályán. Palacsintával, fagyival és rengeteg lufival várják a gyermekeket.

Szeleste. május 28-án, (szombat) 16.30-kor műsorral egybekötött másjusfa kitáncolás.

TÚRA

Felsőcsatár. május 28-án, (szombat) Alpokalja Turista Egyesület Vas-hegyi teljesítménytúra a kultúrotthontól. A 20 km-es távon 7-9 óráig, a 10 km-es távon 8-10 óráig lehet indulni.

MÁJUS 27.

Májusfa-kitáncolás Kenyeriben

Kenyeri - A tavalyi évben újra felélesztett hagyományt folytatva, idén is "Májusfa kitáncolásra" hívja a falu lakosságát a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar Egyesület. A Kenyeri Művelődési Ház mellett az egyesület tagjai állították fel a falu májusfáját, amit 2016. május 27-én, pénteken 18 órától táncolnak ki. A talpalávalót a közelmúltban arany minősítést kapott Kenyeri Rábamenti Citerazenekar ifjú citerásai és Gyóró község gyerek citerásai pengetik majd. Az este folyamán vidám nótákkal szórakoztatja az érdeklődőket a Bogyoszlói Férfi Dalkör és a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar is. A rendezvény ingyenes. Szeretettel várnak mindenkit a szervezők.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Vasi Múzeumi Látványtár: május 27-én, (péntek) magyar régészet napja. 9–16 óráig egész napos programok iskolásoknak és családoknak. Játékos vetélkedő csoportoknak és egyéni látogatóknak. Műtárgyvadászat/műtárgycaching a Látványtárban; ismerkedés a kerámiarestaurálással; a lelőhely-felderítés hagyományos módja; négyzethálós terepbejárás; fémkeresés detektorral; ismerkedés a régészeti célú földméréssel. Csoportoknak egyeztetett időpontokban: Sánta Barbara: Attila sírja, Árpád sírja. Vetített képes előadás a mítosz és a régészet kapcsolatáról. Pap Ildikó Katalin: Ugyanarról másképpen 1. A régészeti lelőhelyek megismerésének szokatlan módjai.

Iseum Savariense: május 27-én, (péntek) a magyar régészet napja. 9–15 óráig Régészeti bemutatók és foglalkozások – ásatás, tárgyalkotó kézművesség, játék. Legyél te is régésztechnikus! – ásatás ókori emlékek nyomában. Római, nem római?- kalandos tárgyfelismerő és leletválogató játék. Hová rejthették?! – keresés fémdetektorral. Mindenkinek van egy dobása! – római dobókocka másolatának készítése. Dobd be magad! – ókori társasjáték Fortuna kegyeltjeinek. 16–18 óráig Előadások, Sánta Barbara: Attila sírja, Árpád sírja. Vetített képes előadás a mítosz és a régészet kapcsolatáról. Pap Ildikó Katalin: Ugyanarról másképpen 1. A régészeti lelőhelyek megismerésének szokatlan módjai – vetített képes előadás. Sosztarits Ottó: Ugyanarról másképpen 2. A régészeti lelőhelyek megismerésének szokatlan módjai – vetített képes előadás.

Agora–Savaria Filmszínház: május 27-én, (péntek) 17 órakor Filmbemutató – Portréfilm dr. Széll Kálmán születésének 90. évfordulójára.

KONCERT

Szombathely. Végállomás Klub: május 27-én, (péntek) 20 órakor extreme metal est. Az idei Hangsúly Zenei Díj év albuma kategóriájában első helyen végző Nadír zenekar látogat a Végállomásba. A doom-death metal formációval együtt érkezik az extreme groove metalban utazó Omega Diatribe. Színpadra lép még a Zalaegerszegről érkező a Fanatic Attack, a Vas megyei színeket a Verilun képviseli.

MÁJUS 26.

KONCERT

Szombathely. Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad: május 26-án, (csütörtök) 19 órakor Hétköznapok sanzonjai – Kelemen Zoltán és Völgyi Attila koncertje.

Kőszeg. Jurisics-vár: május 26-án, (csütörtök) 19 órakor Kokas Katalin és Vásáry Tamás hangversenye. Válogatás Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms hegedűre és zongorára írt legszebb műveiből.

 

KIÁLLÍTÁSOK

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás – mely Vas megye őskorát bemutató tárlat.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552).

Weöres Sándor Színház, aula: Mészáros Zsolt fotóművész évadzáró kiállítása. Jelenetek 10 előadásból – Válogatás a Weöres Sándor Színház 2015/2016-os évadának fotóiból. A tárlat megtekinthető június 9-éig.

Smidt Múzeum: kedd–szerda, péntek, vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig. A hadisebesüléstől a gyógyulásig, időszaki kiállítás. A Smidt Múzeum kiállítása több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei. A kiállítás július 15-éig várja az érdeklődőket.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Szombathelyi Képtár: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.  Külhoni művészek, válogatás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből. A Szombathelyi Képtár gyűjteménye alapvetően a magyar művészetet reprezentálja, de kiemelkedő alkotásokat őriz külföldi képzőművészektől is. A határon túli, magyar származású művészek mellett a világ szinte minden részéből vannak műveink. A tárlat május 29-éig tekinthető meg. Élesztő, a Nyugat-magyarországi Egyetem, BDPK Művészeti Intézet hallgatóinak diplomakiállítása. Kiállítók névsora: Andrasek Dorina, Balázs Johanna, Balogh Réka, Birinyi Zsuzsanna, Faragó Veronika, Lantos Maya, Magyar Krisztina Ágnes, Molnár Alexandra, Mukanovics Márta, Pócs Péter, Pócs Tamás, Portik Szabolcs Huba, Sághy Anna, Szilágyi Botond, Szücs Laura, Tüske Dóra, Vargová Katalin, Varju János, Virág Zsuzsanna. A tárlat június 24-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd–szerda, péntek–vasárnap 10–17 óráig; csütörtök 10–18 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár (Szily J. u. 1.): csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor. Eiffel Szombathelyen – 130 éves a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár teremkönyvtára” című kiállítás, mely szeptemberig látogatható. Vas Megyei Levéltár kiállítóterme (Hefele M. u. 1.): Málenkij robot című, a kárpátaljai magyarok 1944. évi deportálásának emlékére rendezett kiállítás nyílott. A tárlat megtekinthető május 27-éig, hétfő–csütörtök 8–16 óráig, péntek 8–13 óráig.

Agora – Savaria Filmszínház: a Vas megyei Középiskolások Képzőművészeti kiállítása nyílt. A tárlat május 30-áig várja az érdeklődőket.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterem: Kerekes István – a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) által a magyar alkotók közül elsőként és a világon legfiatalabbként platinadiplomával kitüntetett fotóművésze – portrékból és szociofotókból válogatott kiállítása. A tárlat június 15-éig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2. emeleti olvasóterem: Szombathely eltűnt épületei címmel, fotókiállítás nyílt. A bemutatott fényképeken olyan épületek láthatóak, amelyek már megsemmisültek, lebontásra kerültek, vagy olyan módon alakították át őket, hogy eredeti formájuk már nem felismerhető. A tárlat június 30-áig tekinthető meg.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor fennmaradt tárgyai című kiállítás nyílt. A kiállítás Czöndör János gyűjteményéből készült.

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola, Puskás Galéria: Gódor József, „Táj és történelem” című fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető hétköznaponként, június 30-áig.

Vitalitas Galéria (11-es Huszár út 19.): május 26-án, (csütörtök) 18 órakor Lesenyei Márta érdemes művész, szobrász rajzaiból és Sütő Éva iparművész textilmunkáiból összeállított Hitvallás című kiállítás megnyitó ünnepsége. A vendégeket köszönti: Scheiber Katalin a rendezvény házigazdája és Horváth Csaba a Polgári Egyesület Szombathelyért elnöke. A kiállítást megnyitja: dr. Zsámbéky Monika művészettörténész. A tárlat megtekinthető június 10-éig. Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola: Szent Márton születésének 1700. évfordulója és Szent Márton Emlékév alkalmából, nemzetközi képző- és iparművészeti kiállítás nyílt. A tárlat június 15-éig megtekinthető.

Cafe Frei (Fő tér 24.): május 30-án, (hétfő) 18 órakor A tavasz kincseinek nyomában. Vass Péter Bexter és Pálfi András fotókiállítása. A kiállítást megnyitja: Szendi Zsuzsa, a Kámoni Arborétum ökoturisztikai vezetője. A tárlat megtekinthető június 30-áig.

Kámoni Arborétum, Ökoturisztikai Központ: Káldy Lajos festőművész, Fák, bokrok, virágok című kiállítása június 12-éig, naponta 9-19 óráig látogatható.Új Nemzedék Közösségi Tér (Óperint u. 1.): május 27-én, (péntek) 16–18 óráig Porcelánbaba kiállítás. Tóth Erika magángyűjteménye.

Zsidó Kultúra Háza (Zrínyi u. 17.): vasárnaptól csütörtökig 10–18 óráig látogatható a Szemtől Szemben kiállítás. Az egyéni sorsokat és megéléstörténeteket fókuszába helyező kiállítás 957 archív fotográfián, 40 témán és 439 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallását, hagyományait, társadalmát, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését. Ezáltal a modern Szombathely 19-20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas betekintést. A kiállításban vissza-visszatérő csillagtükör motívuma a történelemmel és az egyes emberi sorsokkal való tudatos szembenézésre, valamint az önreflexióra, az egyén belső útjain való vándorlásra is lehetőséget teremt. Információ: +3630-434-7570.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben Évfordulók és események anyagból: a Magyar kultúra napja – Békés megye, Tápé, Sárköz, Baranya, Somogy, Rábaköz című tárlat látható, a fogadó helységben I. világháború képeslapokon; a középső teremben Szent Márton emlékezete képeslapokon 2. rész címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: Sárosi István képeslapjaiból nyílt kiállítás, mely A középkori magyar művészetet mutatja be. A tárlat június 30-áig várja az érdeklődőket.

Répcelak. Répce Galéria: Pozsonyi János festőművész emlékkiállítása nyílott. Az ELŐTÉR-ben Mérges M. Dorottya 8. osztályos tanuló munkái láthatók. A kiállítás megtekinthető június 4-éig.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület vendégeként, a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior alkotócsoportja ”Hungarikumok” című vándorkiállításával mutatkozik be. A kiállítás megtekinthető június 4-éig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, Galéria: Ahogy én látom címmel, Radnai Endre festényeiből nyílt kiállítás. A tárlat május 29-éig látogatható.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig. A nyitva tartástól eltérő időpontban csak előzetes bejelentés, egyeztetés alapján (legalább 2 munkanap) minimum 15 fő esetén látogatható az emlékhely.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: A szent sólyom nyomában Magyarországon címmel kiállítás nyílt. A tárlat május 29-éig látogatható.Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Magyarszombatfa. Őrségi Vadászati Kiállítás: keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket.

Magyarlak. Művelődési ház: Takács János okleveles építész életművét bemutató kiállítás, benne a helyi építészeti tervekkel, írásos és fényképes emlékekkel. Az emlékkiállítás június 4-éig, nyitvatartási időben tekinthető meg.

Vasvár. Nagy Gáspár Kulturális Központ: Kondor János műveiből kiállítás nyílt. A tárlat május végéig látogatható.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Szlovén Kulturális és Információs Központ (Gárdonyi u. 1.): Megjött a behívó – Rábavidéki szlovének az I. világháborúban című kiállítása május 31-éig tekinthető meg.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Idéntől új elemmel bővült a múzeum.

Címkék#programok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!