Programok

2015.05.25. 12:59

Programok, rendezvények Vas megyében május 25-től

Vas megye - Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények május 25-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

JÚNIUS 25.

Természetfotós túrát rendez június 25-én az Őrségi Nemzeti Park és a Varázslatos Magyarország természetfotós mozgalom. A résztvevők reggel 5 órakor találkozhatnak majd Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél, ahonnan hajnali fotózásra indulnak Pityerszer környékén. Ez a program három órán át tart, majd újabb 180 percben lepkefotózás következik – ahogy a meghívó fogalmaz – Szalafő legszebb rétjein.

JÚNIUS 14.

Egyházmegyei programajánló

Június 14. Szent Mártonról nevezett települések találkozója (Szombathely)

JÚNIUS 13.

Egyházmegyei programajánló

Június 13. 11.00 – Papszentelés (Zalaegerszeg, Jézus Szíve-templom)

JÚNIUS 12.

Egyházmegyei programajánló

Június 12. – Szent Márton ereklye zarándoklata (Babosdöbréte)

JÚNIUS 9.

Egyházmegyei programajánló

Június 9. 10.00 – Bérmálkozók Lelki Napja (Vasvár)

JÚNIUS 8.

Egyházmegyei programajánló

Június 8. – Szent Márton ereklye zarándoklata (Kőszegszerdahely)

JÚNIUS 7.

Egyházmegyei programajánló

Június 7. 9.00 – Úrnapi püspöki szentmise (Szombathely, Székesegyház)

JÚNIUS 6.

Készülnek a Kalapos Napokra

Bozsok – Bozsok jellegzetessége, turisták célpontja a Kalapos-kő, amelyről elnevezték a település rendezvénysorozatát, a Kalapos Napokat. A lényeg: minden programra kalapban vagy fejfedőben kell menni. Az idén nem májusban, hanem június első hétvégéjén  tartják majd a rendezvényeket és a dalos találkozót. A Bozsoki Kökörcsin Egyesület, az önkormányzat, a könyvtár, a Castanea egyesület, a vendéglátóhelyek, a vállalkozók és több magánszemély már nagy erőbedobással szervez.

Egyházmegyei programajánló

Június 6. 10.00 – Bérmálás (Karakó)

Június 6. – Jegyesoktatók képzése (Szombathely, Martineum)

JÚNIUS 5.

Egyházmegyei programajánló

Június 5. 13.00 – Egyházmegyei ministráns focibajnokság (Csesztreg)

JÚNIUS 3.

Könyvbemutatók a könyvhéten

Szent Márton könyvek bemutatója Az elmúlt hónapokban, Szent Márton születésének évfordulójához közeledve több kiadvány is megjelent a szentről, kultuszáról. Ezeket mutatják be Szombathelyen a Berzsenyi Könyvtárban június 3-án, amelyre ezúttal is szeretettel hívunk és várunk mindenkit.

JÚNIUS 1.

Csapó Tamás – Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája című könyvének bemutatója

Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: június 1-jén, (hétfő) 17.30-kor Csapó Tamás – Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája című könyvének bemutatója. A szerzőkkel beszélget dr. habil. Fűzfa Balázs.

Rendezvény

Szombathely. Berzsenyi Dániel Könyvtár, földszinti előadóterme: június 1-jén, (hétfő) 17.30-kor Csapó Tamás – Lenner Tibor: Budapest településmorfológiája című könyvének bemutatója. A szerzőkkel beszélget dr. habil. Fűzfa Balázs.

MÁJUS 31.

Perecből fesztivál

Velemér – Perec Fesztivált rendeznek, május 31-én. Ugyanezen a napon tartják a kis, belső őrségi településen a hagyományos Őrségi Szentháromság-napi búcsút is. A hagyományos programok délelőtt kezdődnek. 10 órakor Szentmise lesz az Árpádkori műemlék templomban, ahol fellép, és „Élő gregorián harangozó Árpád-kor" címmel műsort ad, a Schola Gregoriana Budapestinensis. 11 óra 15 perckor megtekinthető majd a műemléktemplom idegenvezető kalauzolásával. 12 órakor indul a „Barangolás Veleméren" elnevezésű séta, amelyen a sökfás temető mellett látható lesz még a háborús emlékmű, építészeti értékek, valamint a növény- és állatvilág. 13 órakor a helytörténeti múzeumot lehet megnézni, majd a Perec Fesztivál alkalmából köszöntőt mond Harangozó Bertalan, a Vas megyei kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott. Balog Ernő, Velemér község polgármestere is köszönti a vendégeket, majd 14 órától kezdődnek a kulturális programok.

Ima a „Kürtös” szobornál

Jáki úti temető, hősi parcella: május 31-én, (vasárnap) 15 órakor megemlékezés és ökumenikus ima a „Kürtös” szobornál. Emlékező beszédet mond: dr. Horváth Sándor néprajzkutató.

Hősök napi megemlékezés

Gencsapáti - május 31-én, (vasárnap) Hősök napja és gyermeknap. Közös zarándoklatra és megemlékezésre hívják gencsapáti lakóit és az érdeklődőket a Bádog kereszthez a Hősök napján. A körmenet a templomtól indul a 8 órai szentmisét követően a keresztig, Hunyadi és Zsigra út kereszteződésénél. Itt kerül megrendezésre a Hősök napi megemlékezés. 14 órától a Művelődési Ház és Könyvtár udvarán és a játszóterén, légvár, lufi hajtogatás, színházi komédia és fagyi is várja az érdeklődőket. 15 órától egy fergeteges komédiát láthatnak. Pannonhalmáról látogat el három tehetséges és nagyon lelkes színi palánta, köztük a gencsapáti Tóth Domonkossal. Az előadást követően Művelődési Ház és Könyvtár udvarán májusfa kitáncolás. Közreműködik a Zsivány zenekar.

Gyermeknap Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Színház: május 31-én, (vasárnap) 15 órakor gyermeknap. Arcfestés, csillámtetoválás, ugrálóvár, villám pónik, ügyességi verseny és sok-sok ajándék várja a gyermekeket. Fellépnek: Mutyi bohóc, Ugró Mókusok, Takács Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvósegyüttes, Rábavölgyi Vonószenekar.

Magyar hősök emlékünnepe

Március 15. tér: május 31-én, (vasárnap) 10 órakor Magyar hősök emlékünnepe. Program: Az országzászló felvonulása katonai tiszteletadással. Paragvári Utcai Általános Iskola ünnepi műsora. Ünnepi beszéd. Koszorúzás. Díszmenet. A programban közreműködik Szombathely Város Fúvószenekara és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred.

Történelmi Témapark

Ferences kert – Történelmi Témapark: május 31-én, (vasárnap) 13–22 óráig városi gyermeknapi forgatag – Ezer Lámpás éjszakája. Színpadi előadások és koncertek, interaktív játszóprogramok és játszóházak, kézműves foglalkozások, civil szervezetek bemutatói és programjai, művészeti bemutatók.

Pintér Mirkó előadása Kovács–Magyar András gyógyító rendszeréről

Park Hotel Pelikán: május 31-én, (vasárnap) 17 órakor, Hogyan segíthet Önmagán? címmel, Kovács–Magyar András gyógyító rendszeréről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. Az előadáson szó esik a napi boldogság kulcsairól, testi–lelki–szellemi problémákról, káros földsugárzásról, gerincbántalmakról és a megfelelő táplálkozásról. Az előadó Pintér Mirkó.

Büki Gyermeknap

Bük - Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár: május 31-én, (vasárnap) 14 órakor a 3. Büki Gyermeknap. Kézműves- és történeti játszóház, ugrálóvár, népi fajátékok. 15 órakor Páli Petra zenés gyermekműsora. 16.30-kor Sok-szín-pad Társulat – A bajusz. Komédia Arany János műve alapján.

Szent Kvirin búcsú

Mindenkit szeretettel hív és vár a szombathelyi szalézi közösség május 31-én Szent Kvirin búcsúra. Program: 10 órakor ünnepi szentmise a Szent Kvirin templomban. Szentbeszédet mond: dr. Gyürki László pápai prelátus. délután három órakor – Megemlékezés az Óperint utcai hídfőnél lévő emlékhelyen. Beszédet mond: Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész. délután négy órakor – Az új centenáriumi pavilon megáldása és búcsúi kerti ünnepség a Szalézi Rendház udvarán.

Egyházmegyei programajánló

Május 31. 15.00 – Hősök Napi Megemlékezés (Szombathely, Jáki úti temető, Hősi parcella)

Május 31. 10.00 – Bérmálás (Zalaegerszeg, Kertvárosi templom)

Május 31. 11.00 – Elsőáldozás (Kőszeg, Jézus Szíve-templom)

Május 31. 15.00 – Bérmálás (Tanakajd)

Rendezvény

Szombathely. Ferences kert – Történelmi Témapark: vasárnap 13–22 óráig városi gyermeknapi forgatag – Ezer Lámpás éjszakája. Színpadi előadások és koncertek, interaktív játszóprogramok és játszóházak, kézműves foglalkozások, civil szervezetek bemutatói és programjai, művészeti bemutatók.

Március 15. tér: vasárnap 10 órakor Magyar hősök emlékünnepe. Program: Az országzászló felvonulása katonai tiszteletadással. Paragvári Utcai Általános Iskola ünnepi műsora. Ünnepi beszéd. Koszorúzás. Díszmenet. A programban közreműködik Szombathely Város Fúvószenekara és az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. NYME-SEK Zenei Intézeti Tanszék (Géfin Gyula utca 28.): szombaton 19 órakor táncház Horváth Elek vajdaszentiványi prímással. Közreműködnek: Horváth Attila ás barátai. 17.30-kor Gyermektáncház.

Park Hotel Pelikán: vasárnap 17 órakor, Hogyan segíthet önmagán? címmel, Kovács–Magyar András gyógyító rendszeréről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők. Az előadáson szó esik a napi boldogság kulcsairól, testi–lelki–szellemi problémákról, káros földsugárzásról, gerincbántalmakról és a megfelelő táplálkozásról. Az előadó Pintér Mirkó.

MÁJUS 30.

Kerékpárverseny a határon keresztül

Vaskeresztes és Eisenberg önkormányzata május 30-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a határon átnyúló MTB (mountain bike) nemzetközi kerékpármaratont. Férfi és női kategóriában, három távon (24, 31, 62 km) hirdetik meg az erőpróbát. A kerékpárverseny központja, egyben a rajt és a cél az eisenbergbi sportcentrumban lesz. A verseny 13 órakor kezdődik, 17.30-kor körül ér véget. Nevezni május 28-áig lehet – pótnevezésre a helyszínen pótdíj ellenében lesz lehetőség. Az útvonal: Eisenberg (Ausztria), Deutsch Schützen (Ausztria), Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár, Burg (Ausztria), Eisenberg.

Vendégül látják a gyerekeket 

Gyöngyösfalu – Az önkormányzat és a kalandpark az idén összefog a gyöngyösfalui gyerekekért. Május 30-án, a gyereknapon 10 órától vendégül látják az összes gyöngyösfalui apróságot.

A hegyi kápolnánál ünnepelnek

Vásárosmiske – Hetedik alkalommal rendeznek Orbán-napi ünnepséget a hegyi kápolnánál. A rendezvény május 30-án, szombaton 15 órakor ökomenikus istentisztelettel kezdődik, majd Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke mond köszöntőt. Programokból sem lesz hiány: Albert Attila magyarszombatfai keramikus bemutatót tart, fellépnek a sárvári mazsorettek, lesz tűzoltó bemutató, kihirdetik a borverseny eredményeit. Közben a bográcsokban készült finomságokat is megkóstolhatják a résztvevők, a gyermekek pedig akár egy ló hátára is felpattanhatnak.

Komédia előadására készülnek

Lukácsháza  - Fergeteges komédia előadására készül a két éve alakult műkedvelő színházi társulat. Németh Lászlóné  rendező elmondta, hogy kedden és valószínűleg csütörtökön is próbálnak még. Bemutatójuk május 30-án 18 órakor kezdődik a közösségi Hhzban, és garantálják, hogy mosolyt fakasztanak Kéri Ferenc Beteg a disznó című komédiájának előadásával.

Kosárfonók találkoznak

Cák - Kosárfonók gyakorlati bemutatóját rendezik meg május 30-án 14-18 óra között a közösségi ház udvarán, egyúttal bort is lehet kóstolni a falu híres műemlék pincesorán.

Városi gyereknapot tartanak a téren

Celldömölk - Fellép Rudi bohóc (Lang Rudolf), zenél a Tarisznyások együttes, lesz pónikocsikázás a városi gyereknap programjában, amely május 30-án (szombat) 9-től 12 óráig várja az érdeklődőket a Szentháromság téren. Rossz időben a gyereknap beköltözik a KMKK-ba.

Gotthard City Rally

Szentgotthárd - Színház előtti tér: május 30-án, (szombat) 14 órakor Szentgotthárdi ifjúsági délután. Program: Gotthard City Rally interaktív vetélkedő. Ami vár rátok: Móka, kacagás, jófej fiatalok, új barátok és játékos vetélkedő.

Városi vetélkedő Bükiekkel Bükieknek!

Bük - Büki MSK Sportcentruma: május 30-án, (szombat) 9 órakor Részek az egészért – Városi vetélkedő Bükiekkel Bükieknek!

Egyházmegyei programajánló

Május 30. 9.00 – Egyházmegyei Családi Sportnap (Kőszeg, Szent Margit-iskola)

Május 30. 10.00 – Bérmálás (Répcelak)

Május 30. Ostffyasszonyfától Celldömölkig-Hősök Napi Emléktúra cserkészekkel

Rendezvény

Csempeszkopács. Árpád tér: szombat–vasárnap a 15. középkori vigadalom és vásárnap Csempeszkopácson. Benne szombaton 17 órakor Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes koncertje. Vasárnap középkori vásárnap! 10.30–21.30 óráig színes programokkal várják az érdeklődőket. 18 órakor az NyME SEK Szökős Néptáncegyüttes lép színpadra. 19 órakor a Boglya Népzenei Együttes koncertje. 20 órakor a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes produkciója várja a látogatókat.

MÁJUS 29.

Párkapcsolat önértékeléssel

Szentgotthárd – A Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezésében május 29-én, 18 órai kezdettel dr. Csernus Imre várja az érdeklődőket a Szentgotthárdi Színházba. Az előadás során dr. Csernus Imre több témát is boncolgat, mint például a párkapcsolat, az önértékelés vagy éppen a boldogság keresése.

MÁJUS 28.

Kósa Csaba apakönyve

Celldömölk – Kósa Csaba író, újságíró, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke Apáim című kötetének bemutatója május 28-án (csütörtök) 17.30-kor kezdődik a Kresznerics könyvtárban, a KMKK és a Berzsenyi Asztaltársaság szervezésében. A szerzővel Kozma Gábor újságíró beszélget.

Rendezvény

Szombathely. MMIK, Színházterem: csütörtökön 19 órakor Besenyő Só – Laár András önálló estje. Kiállítás, Szombathely.

gróf Esterházy János a mártírhalált halt felvidéki nemes élete és tevékenysége

Olad Lakótelepi Római Katolikus Plébánia közösségi háza: május 28-án, (csütörtök) 18 órakor az Olad Városrészért Egyesület, Hit, nemzet, közjó klubja tartja összejövetelét. Előadó, Kukor Ferenc tanár, a Bolyai Gimnázium igazgatóhelyettese. Téma: gróf Esterházy János a mártírhalált halt felvidéki nemes élete és tevékenysége.

MÁJUS 27.

Szerdán tartják fogadóóráikat

Szombathely – Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a 8. számú választókerület önkormányzati képviselője, szerdán 15–17 óráig, a  Szivárvány Óvodában fogadóórát tart. Kelemen Krisztián, a 9. számú választókerület önkormányzati képviselője, szerdán 16–17 óráig, a Bokréta Bölcsődében tart fogadóórát.

MÁJUS 25.

Pünkösd Kupa kispályás foci

Gencsapáti – A Gencsapáti KSE május 25-én, pünkösdhétfőn rendezi a 26. Pünkösd Kupa kispályás labdarúgó-tornát. Megkötés nincs, bármely osztályban szereplő futballista játszhat, az 5+1 fős csapatok füves pályán meccselnek. Nevezni a helyszínen is lehet 7.30-ig – csak az első 24 csapat nevezését fogadják el. A szervezők (Palatin István, Varga Zsolt) várják az érdeklődőket.

Kiállítások a héten

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Selyemszálak kiállításmegnyitó. A kiállítás a természet- és a történettudomány aspektusából közelíti meg a selyemnek, mint a természet gazdag adottságaiból megszülető anyagnak, és mint a viselettörténet örök összetevőjének történetét. A „selyemszálak fonalain” keresztül bemutatja a selyem alapanyagainak széles spektrumát, bepillantást nyújt a magyarországi selyemgyártás ipartörténeti kulisszáiba, felvonultatja késztermékeit, s divattörténeti palettáján a selyemtextíliákból készült történeti viseletekkel hálózza be, végül az intimitás szférájába, egy női budoárba csábítja látogatóit. A kiállítás a 2015-ös „Selyem”- sorozat nyitó rendezvénye. A tárlat október 29-éig tekinthető meg. Május 28-án, (csütörtök) 17 órakor, si si ru kou, avagy a titokzatos selyem kiállításmegnyitó. Kínában évezredek óta ismert, féltve őrzött titok, a Római Birodalomban költséges luxusáru: a selyem. A kiállítás a selyemszövés legendák homályába vesző történetét, a textíliák sivatagokat, tengereket és hegyvidékeket átszelő útját mutatja be, egészen a Római Birodalomban történő felhasználásáig. Pannoniai példák érzékeltetik téren és időn átívelő divatját, kulturális hatásait, a selyem őskori, középkori és kora újkori felhasználását. A tárlat megtekinthető október 29-éig.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–péntek 8.30–15.30, előzetes egyeztetés alapján (0620-275-2552). Május 29-én, (péntek) 10–17 óráig, Magyar Régészet Napja. Háló-járkáló: Szisztematikus terepbejárás módszerének bemutatása és gyakorlati alkalmazása. Csip-Csipogó: Fémdetektor alkalmazása a feltáráson. Talajlazító-Kuckoló: Kísérleti régészet! Egy őskori, ágasfás-szelemenes ház és környezetének megépítése korhű módszerekkel. Pingáló: A feltárt jelenségek dokumentálása – fotózás, rajzolás, szintezés. Kő-morzsoló: Pattints idén Te is! – őskori kőeszköz-készítés. Tele-Pakoló: Kiállítás rendezés hozott és megtalált tárgyakból. Idol-faló: Idolropogtatás – idoltördelés: újkőkori idol alakú sütemény elfogyasztása. Előadások a Régészeti lelőhelyfelderítés, régészeti és geodéziai kutatási módszerek, római kori falfestmények készítésének vizsgálata és rekonstrukciója témájában.

Weöres Sándor Színház, aula: Oroszy Csaba, Apokrif című kiállítása június 15-éig látogatható.

Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–vasárnap 10–19 óráig. Május 30-án, (szombat) Magyar Régészet Napja. Ezen a napon a belépőjegyváltás mellé ingyenes magyar és angol nyelvű tárlatvezetéssel várjuk a látogatókat az alábbi időpontokban: 10.30-kor és 14.00 órakor magyar nyelvű tárlatvezetés. 11.00 órakor angol nyelvű tárlatvezetés.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–19 óráig. Vándor Székely kiállításmegnyitó. A nagysikerű vándorkiállítás a Vasi Skanzen kerített házában tekinthető meg. Az erdélyi Árkoson élő Bálint Zoltán 15 éves korától gyűjti a székelység ismert és kevésbé ismert tárgyait – a lélekfás festett ládától a héhelig. A több mint 7 ezer darabos gyűjteményből az árkosi unitárius templom bástyájában látható állandó kiállítás, míg az anyag válogatott része a magyar nyelvterületen vándorol. A kiállítás június 12-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: szerda, péntek, szombat 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Kurátornők, Konkoly Gyula kiállítása. Konkoly Gyula a magyar neoavantgárd kiemelkedő képviselője. Szombathelyi kiállításán legújabb műveit mutatja be, amelyek éppúgy köthetők az előző, nagybányai hatásokat is tükröző periódusához, mint azokhoz az új elemekhez, amelyek első látásra napjainkról szólnak, ugyanakkor visszavezetnek a modern művészet gyökereihez. A nyár, a vízpart, a fiatalok látványa élénk hatást kelt. Ennek mélyén a quattrocento alapokon túl Matisse színvilága, Gauguin, Maillot formaredukciója található. Az élet kiragadott, hétköznapi, ugyanakkor ünnepi pillanatait látjuk, melyek tulajdonképpen „a szaporodás – végesség – végtelen sorának” művészi megfogalmazását hordozzák. A tárlat megtekinthető június 7-éig. Kifutó címmel, kiállítás a Művészeti Intézet hallgatóinak diplomamunkáiból. Kiállítók: Alt Beáta, Balogh Anett, Bedő Krisztina, Borbély Gréta, Budai Bálint, Czene Mónika, Dabronkai Dávid, Farkas Éva, Földesi Barbara, Halter Bettina, Horváth Réka, Hulmann Evelin, Huszár Zsófia, Kertész Dávid, Kis Zsófia Evelin, Kollár Viktória, Kondás Rebeka Anna, Kondor Katalin, Kovács Kitti Dóra, Kulcsár Bence, Menyhárt Noémi, Mukanovics Márta, Nagy Edit, Nagy Gabriella, Nagy Viola Júlia, Nemes Dóra, Németh Zsuzsanna, Pridhoszki Kitti, Rédl Anita Erzsébet, Sándorfi Krisztina, Szakál András, Turi Judit, Varjas Lili. A tárlat megtekinthető június 5-éig.

Iseum Savariense: szerda–szombat 10–17 óráig. Május 29-én, (péntek) 10–17 óráig Magyar Régészet napja. Egész napos régészeti játszóház kicsiknek, nagyobbaknak és felnőtteknek. Legyél te is régésztechnikus! – római kori utak, falak feltárása igazi szerszámokkal valódi ásatási szelvényekben. Hova rejthették?! – kincskeresés fémdetektorral. Utazás a Nílus völgyébe – tárgyalkotó kézműves foglalkozások, ókori társasjáték az ősi Egyiptom szellemében. 11.00 és 14.00 órakor tárlatvezetés az Isis savariai otthona című állandó kiállításban. 16.00 órakor Sosztarits Ottó: Régészeti szenzációk Vas megyében – vetített képes előadás. Kb. 16.30-kor Csapláros Andrea: Osztrák múzeumokban őrzött magyar régészeti emlékek.

Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9–17 óráig.

Egyházmegyei Könyvtár: csütörtökön és pénteken a következő tárlatvezetési időpontokban látogatható: 9.00, 11.00, 13.00 és 15.00 órakor.

Agora–Gyermekek Háza: Repüléstörténet maketteken, Nyilasi László hagyatéki anyagából várja kiállítás az érdeklődőket, mely hétköznap 8–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): Felszabadítás – Visszacsatolás címmel kiállítás látható, mely az intézmény nyitvatartási ideje alatt látogatható.

Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Forrásközpont, Aula (Károlyi Gáspár tér 4., C épület): a Kanizsai Dorottya Gimnázium rendezésében a Vas megyei Középiskolások Művészeti kiállítása, május 30-áig látogatható az egyetem nyitvatartási idejében.

Cafe Frei: Miért szép? címmel, válogatás a Weöres Sándor Színház művészeti sorozatának filmjeiből. Mindenkinek van különleges ajándéka, saját „Miért szép?-e”, ami egyben egyetemes is. Jordán Tamás ötlete, dr. Fűzfa Balázs, Kaczmarski Ágnes, Mérei Tamás és Oroszy Csaba személye által kapott egyedi, átütő formát, és vált rövid idő alatt a Weöres Sándor Színház sikeres művészeti sorozatává, ahol egy mű születése, benső lényege és kiteljesedése, az alkotó és az alkotás csodája várja a közönséget: műhelytitkok, alkímia, életmorzsák a képzőművészet, az irodalom és a zene világából. Ahol közösségünk teljesebbé válhat a szép felismerése által. Erre a kiállításra a műsorba beépülő filmekből (Dömötör Katalin, Kaczmarski Ágnes, Oroszy Csaba munkái) választottunk ki néhány felejthetetlen részletet. A kiállítás június 15-éig megtekinthető.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 8–18 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben a Magyar kultúra napja 3. rész – Hortobágy, Kalocsa és Kiskunhalas; Állatok világnapja – Tehenek; Vadászok és vadászat; Bor–utak; Lenin című tárlatok láthatók, a fogadóteremben március 15. és azt követő másfél év, a belső teremben pedig a Pápák – II. János Pál pápa címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének szervezésében, Ázsia címmel nyílott képeslap kiállítás. Ázsia művészeti emlékein keresztül jól látható a történelem és a vallás sokszínűsége, ugyanez megjelenik a különböző népek, kultúrák és szokások ábrázolásában is. A tárlat június 25-éig várja a látogatókat.

Répcelak. Répce Galéria: Kelecsényi Csilla, Ferenczy Noémi-díjas képzőművész kiállítása. Az Előtér-ben Németh D. Dóra 6. osztályos tanuló munkái láthatók. A tárlat június 6-áig látogatható.

Kőszeg. Hotel Irottkő aula: a Csók István Művészkör meghívására Papp Gábor, erdélyi festőművész „Színek és ünnepek” című kiállításával mutatkozik be a kőszegi közönségnek. A festmények június 5-éig tekinthetők meg.

Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. Rómer Flóris születésének 200. évfordulójára emlékezve időszaki kiállítás nyílt a Jurisics-vár déli szárnyában (Várkiállítás). A Régészek Kőszeghegyalján című időszaki tárlat a régészet másfél évszázados történetét, módszertani változását mutatja be Rómer Flóris, Miske Kálmán, Bándi Gábor és a mai régészek kőszeghegyaljai ásatásain, illetve Kern István tárgyain keresztül. A tárlat augusztus 30-áig látogatható.

Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítások: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”, Cipőtörténeti Gyűjtemény. Időszaki kiállítás: "Érzékek érintése: Herend" – kiállítás a kastély dísztermében. "Hintómakettek a kocsiszínben"– Varga Ernő hintómakettjei a Városi Kiállítóteremben. Nyitva tartás: kedd–szombat 10–16 óráig.

Kölcsey Ferenc Gimnázium galériája: Wolf Ferenc operatőr, Földön, vízen, levegőben... címmel fotókiállítása nyílott. A tárlat megtekinthető június 15-éig.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílik.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Színház aula: Szentgotthárd régen, Standor Tibor szemével... című fotókiállítás nyílott. A kiállítás június 3-áig látogatható, hétköznap 8.00–16.30 óráig, hétvégén 9–14 óráig, valamint a rendezvények alatt.

Templom Galéria: május Gyécsek József fest(eget)őművész kiállítása nyílott. A tárlat június 7-éig látogatható, naponta 14–18 óráig.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!