Civil

2015.07.22. 13:02

„Összetáncolt” pénzből lesz folklórfesztivál a hétvégén Hegyfaluban

Hegyfalu - IX. alkalommal szervezi meg a HÁNCS Közhasznú Kulturális Egyesület Hegyfalun a HÁNCS-napokat: július 31-én és augusztus 1-jén várják a fesztiválozókat.

Civil Tudósítónktól

Eleinte önmaguk szórakoztatására szervezték a programot, aztán – ahogy a csoportot alakító kisiskolásokból felnőttek lettek - úgy változott a HÁNCS-nap is.

Meghívták a szomszédos hasonszőrűeket, részint, hogy tanuljanak, részint az egyre szorosabbra szövődő barátság miatt. Szélesedett a paletta, kézműves foglalkozásokat szerveztek, meghívták a népi kismesterségek közeli, fellehető művelőit. Kovácstól hímzőasszonyig, fafaragótól a bőrösökig egyre több népművész tisztelte meg a már folklórfesztivállá avanzsált rendezvényt.

A mostani, 9. HÁNCS-napot kétnaposra tervezték. Az egyesület saját „összetáncolt" pénzén kívül a Hegyfalu önkormányzatától és Vas Megye Önkormányzatától kapott anyagi támogatást. Támogatóik közt szerepelnek helyi és környékbeli vállalkozók, önkormányzatok és egy kis érdekesség: egy Hegyfalun házat vásárolt német állampolgár, Richard Löffler, úgy döntött, hogy végleg ide költözik. Tagja lett a csepregi fúvószenekarnak, és a HÁNCS-napra – saját költségén – több alkalommal, így az idén is, meghívta a csepregieket.

Pénteken este az APEX, a Galeri és vendégeik koncertjei melegítik be jófajta rockzenével a programot. Szombaton a hagyományos főzőverseny, kézművesek, vásárosok várják az érdeklődőket. A délután - majdnem teljesen - a népzenéé, a néptáncé. Természetesen hívtuk fellépni a baráti művészeti csapatokat, a sitkei citerásokat, a Fergeteget Nickről, az Ümmögőt Répcelakról. Az idősebbeknek nosztalgiázáshoz – hiszen nem csak a húszéveseké a világ – Aradczky Lászlóval kedveskednek.

És akik nem maradhatnak ki: fellép a hegyfalui Művelődési Ház és Könyvtár Vegyeskara és a slusszpoén, a HÁNCS. Az estét utcabál zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!