Púder Nélkül

2013.07.24. 22:00

Gyulai Anikó, a felszabadító frizurák fodrásza

Sárvár - Gyulai Anikó mesterfodrász négyévesen vetetett a szüleivel egy hosszú szőke hajú babát, de csak azért, hogy levágja a haját az elképzelései alapján.

Merklin Tímea

Martin itt kezdi az iskolát, és mivel nagy érdeklődést mutat a keleti harcművészetek iránt, édesanyja megígérte neki, hogy tízéves kora körül elviszi Japánba, és egy mestertől tanulhat.

– Honnan van az érdeklődés a keleti kultúra iránt?

– Egy hónapig voltam Tibetben, ahonnan lelkileg megerősödve tértem haza. Adok a hozzám közel álló, számomra hiteles emberek véleményére, mert hiszem, hogy minden ember üzenetet közvetít felénk. De ettől függetlenül hallgatok a belső megérzéseimre, és nem adom meg magam negatív beállítottságú emberek játékának. Ha felteszek magamnak egy kérdést, előbb utóbb mindig megtalálom a megfelelő választ magamban, és e szerint cselekszem. A sport is nagyban hozzájárul az önértékeléshez, önbecsüléshez, amire a kisfiamat is tanítom. Iskolás koromban versenyszerűen sportoltam, rövidtávfutó voltam, majd művészi tornáztam. Több évig hastáncoltam, ami segített megismerni és megérteni a női belső szerveim működését is. A Tibetben töltött egy hónap alatt pedig megmásztuk a Himaláját 5600 méterig.

Gyulai Anikó Hévízen és Budapesten tanulta a francia stílusú hajvágási technikát, majd Budapesten dolgozott. Több ajánlatot kapott Bécsből, Győrből, de a sárvári hotelt választotta. Fotó: Benkő Sándor

– Hogyan lett fodrász?

– Négyévesen vetettem a szüleimmel egy hosszú szőke hajú babát, de csak azért, hogy levágjam a haját az elképzeléseim alapján, majd évekkel később a szakmunkásvizsgán ugyanezt a frizurát készítettem a modellemnek, ami a mai napig divat. A zalaegerszegi szakmunkásképző után Nagykanizsán volt üzletem, de mivel az ország akkor is fővároscentrikus volt, emiatt sokat utaztam Budapestre továbbképzésekre, tanfolyamokra. Hévízen és Budapesten sajátítottam el a francia stílusú Dessange hajvágási technikát, majd Budapesten maradtam és dolgoztam egy szintén ötcsillagos szállodában. 1998 óta rendszeresen részt vettem magazinok címlapfotózásán, belső divatanyagok készítésében, hetente reklámfilmekben és évente mozifilmek forgatásán is. Közben 2005-ben elvégeztem a Pécsi Tudományegyetemen egy fodrász szakoktatói szakot, majd megalapítottam a saját fodrász akadémiát.... Idén májusban több munkaajánlatot is kaptam – Dessange Spa luxus szalon vezetését Bécsben, egy győri szépségszalon üzemeltetését, az osztrák TV-hez és magazinok fotózásához, valamint egy itthon készülő mozifilm forgatására is ajánlatot kaptam. Soha nem gondoltam volna, hogy filmforgatást visszamondok, mert éveken keresztül nagyon profi stábbal dolgoztam együtt, és mindig jó hangulatban teltek a napi 13-14 órás munkák. A sárvári hotelbe Torhosi Tünde által kerültem. Amikor először megérkeztem, és izgatottan vártam a vezérigazgató asszonyra, körülnéztem, figyeltem és magamban csak halkan mondogattam, amit most már hangosan is ki merek mondani: „megérkeztem".

– Hogy érzi magát Sárváron, nincs nagyon egyedül?

– Tény, hogy gyökeresen megváltozott az életünk azáltal, hogy ide költöztünk, de a jót hamar meg lehet szokni. A kisvárosi hangulat furcsa még, azonban az emberek kedvessége segít a beilleszkedésben, valamint a hotelben dolgozó kollégák is sokat segítenek magas szaktudásukkal. Örülök, hogy nem fodrászgyárban dolgozom személytelenül, hanem a hotel olyan meghitt környezetet biztosított számomra, ahol a vendégekkel személyes kapcsolatot tudok kialakítani. Prémium kategóriás termékeimmel előtérbe tudom helyezni a Spa hajkezeléseket, ami különlegességnek számít a szakmánkban. Ezzel is alkalmazkodva a hotel méltó színvonalához. Kisfiammal szinte minden nap megyünk valahová, felfedezzük a környéket. Megtanultunk ketten együtt élni, meghitt pillanatokat élünk át. Energiám nagy részét két szerelemnek szentelem: a kisfiamnak és a munkámnak, de nem ijedek meg, ha egyedül vagyok, mert együtt tudok lenni a gondolataimmal, és merek nagyot álmodni...

A szőke nő kérdéskomplexuma

– A fodrászat nagy része pszichológia, a Pécsi Tudományegyetemen írt szakdolgozatom is e kérdés köré épült : „A szőke nő kérdéskomplexum pedagógiai és pszichológiai szempontból". Ezt a témát azért választottam, mert az emberek többsége előítéletekkel rendelkezik, hajszín alapján ítélnek. Tapasztalatok és kutatások alapján írtam arról, hogy egy nő mikor és miért változtat hajszínt vagy hajhosszúságot és a férfiak különböző korszakukban milyen típusú nőt választanak maguk mellé... A vendégeimnek ezért nemcsak divat szerint készítek frizurát, hanem figyelembe veszem az aktuális életszakaszukat. Ehhez lelkileg rájuk kell hangolódnom. A vendégeim többségével emiatt is baráti kapcsolat alakult ki. Többször rávilágítok arra, hogy az élet sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt néha megéljük, és ha hagyjuk magunkat sodortatni az árral, akkor sokkal könnyebb rátalálni az utunkra. Mondják: "ha részt veszel az élet komédiájában, elkerülnek a drámák."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!