Púder Nélkül

2015.11.11. 15:39

Ki rejtőzik valójában a vegán blogger, Dinu mögött?

Pető Dorina, a 18 éves lány, akit évek óta ezrek követnek különböző közösségi oldalakon. Mivel inspirálja a tinédzser lányok ezreit?

Nagy Diána

A villamosmegállóra koncentrálok, ahova a találkozót beszéltük. Amikor elmennek a pesti forgalomban felsorakozó autók, és kitisztul előttem az út, akkor látom meg Dinut, ahogy a gondolataiba merülve ül a megálló kopott, fém ülésén. 
Ahogy odaérek, rám mosolyog, és amikor feláll, alaposan szemügyre veszem. Térdénél koptatott nadrágot, szürke felsőt és egy elegáns fekete szövetkabátot visel. Egyszerű, letisztult öltözetét feldobja a smink nélküli csinos arca, amelyet hosszú szőkésbarna fürtök kereteznek.

De ki is ez a lány? Több mint 15 ezer ember követi Dinu mindennapjait. Régebben Ask.fm oldalán (közösségi weboldal, ahol a felhasználók kérdéseket tehetnek fel egymásnak), mostanában Instagram képmegosztó portálján, valamint nemrég blogot is indított, ahol egy-egy DIY (csináld magad) poszt és sütirecept mellett a vegánságot szorgalmazza. Egy pesti egyetemen germanisztikát hallgat, de a szíve a pszichológia felé húzza. Tini lányok ezrei néznek fel rá Magyarország-szerte, ő mégis szerényen sétál mellettem, és közben mosolyogva mesél arról a kisvárosról, ahol felnőtt. ,,Piliscsabán barátságosak az emberek, Budapest sokkal személytelenebb.”

Tizenhat évesen már csaknem ezer ember olvasta a válaszait az Ask.fm-en, ő mégis úgy gondolja, hogy ez csupán annak köszönhető, hogy odafigyelt az olvasóira.

,,Akkoriban volt időm véleményezni a problémáikat, tudtam tanácsot adni, amit sokszor máshonnan nem kaptak meg. Szerintem veszélyes, ha a fiatalok példaképként tekintenek idegen emberekre, idealizálnak valakit. Gyakran megtévesztő lehet, és ez azzal jár, hogy sokszor olyan dolgokat képzelnek hozzá az adott személyhez, amelyek szépek, de nem igazak. Minden ember, főként a jó tulajdonságait mutatja meg ezeken a felületeken, és nagy hiba azt hinni, hogy ők tökéletesek, vagy nincsenek rossz tulajdonságaik csak azért, mert ezek rejtve maradnak.''

Véleménye ellenére sok fiatal lány példaképként tekint rá érdekes személyisége és korát meghazudtoló életfelfogása miatt. 
Már a jegeskávénkkal kifelé tartunk, mikor meséli, hogy sokan felismerik, bár ő ezt nem veszi észre.

,,A volt barátom mindig felhívta rá a figyelmemet, ha megnéztek és látta, hogy felismernek. Ő élvezte a helyzetet. A családom viszont nem sokat tud erről az egészről. Csak egy tinédzserkori elfoglaltság ez, amúgy sem értenék meg.''

Időközben megeredt az eső és besiettünk a kávézóval szembeni fedett teraszra, ahol a zord idő ellenére vidáman mesélt a blogján hirdetett vegánságról.

,,Épp fogyókúrák után kutattam, mikor rátaláltam erre az életmódra, amely bár nem diéta, mégis végre szenvedés nélkül olvadtak le rólam a pluszkilók. Ez az étrend sok mindenben eltér a vegetáriánustól. Amíg a vegetáriánusok csak húst nem esznek, addig a vegánok semmilyen állati eredetű terméket, sem mézet, sem tojást, sem tejterméket nem fogyasztanak. Továbbá nem hordanak bőrruhákat, és nem használnak olyan sminktermékeket, háztartási kellékeket, amelyek állati eredetűek. Sokan először a vegánság hátrányaira asszociálnak, például, hogy nem ehetik meg a kedvenc hamburgerüket, pedig a legtöbb húsos ételnek nagyon finom vegán változatai is vannak. Hamar észrevettem a javulást magamon. Gyorsabban nő a hajam, erősebb a körmöm és a bőrhibáim is eltűntek. Nagy előnye még a tiszta lelkiismeret. Miután megtudtam, hogy min mennek keresztül az állatok, mire az asztalomra kerülnek, már nem tudtam részt venni ebben, és ezt másokkal is meg akartam osztani. A blogom által személyesebb forrásból lehet megismerkedni a vegán életmóddal.”

Miközben beszél a vegánság előnyeiről szóba kerül az időbeosztása is. Szomorúan említi, már elkerülhetetlen, hogy háztartást vezessen, hiszen nemrég összeköltözött a bátyjával egy pesti lakásba. Mégis, hogy jut ideje még a blogolásra is? Állítása szerint megoldható. Előre megtervezi a bejegyzéseit, és ha van 1-2 szabad órája, meg is írja őket. Mindemellett a magánéletével is tud törődni.

Elmerül a gondolataiban és megkeveri a jegeskávéját, majd elmeséli, hogy esténként sokszor átmennek a barátai kakaózni, amit persze mandulatejjel készít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!