Púder Nélkül

2016.07.06. 14:05

Szelídülni kezdtek a vasi nők? - A körömlakk színe és mintája ma már eleganciát és szolid visszafogottságot tükröz

Szombathely - Szelídült a nők elvárása a körmeikkel kapcsolatosan: mintha megunták volna a matricákat, strasszköveket. Ez a tendencia nem csupán a vasi megyeszékhelyen megfigyelhető, hanem a kifutókon is.

Simán Klára

A kifinomult elegancia, a letisztultság jellemző ebben az évben a nők körmeinél: aki szakemberrel készítteti el az ujjai díszét, már nem csillogó-villogó ékköveket és óriási matricákat szeretne, hanem többnyire egyszínű, natúr megjelenést.

- Én magam is meglepődtem azon a tendencián, amelyet tapasztalok - mondta el kérdésünkre Szoboszlai Réka, az egyik szépségszalon műkörömépítője. Mint kiderült, mostanság mintha leszoktak volna az őrültebbnél őrültebb mintákról a nők, főként a harmincas korosztály. A legkedveltebbek a nyárias, élénk színek, azonban ezekre nem, vagy alig kérnek mintát, rajzot a vendégek. Csak úgy egyszerűen, minta nélküli, tartós lakkozást - szinte minden esetben géllakkot - szeretnének.

Munka közben állandóan látjuk azt a színt, amelyet választottunk - ez hat a lelkiállapotunkra is. Fotó: Sárvári Zsuzsa

- A francia minta még mindig divat, ez az örök elegancia képviselője - emelte ki Szoboszlai Réka, majd hozzátette, hogy a natúr színeket is nagyon igénylik most a hölgyek. A bézs, a halvány rózsaszín, a kávészín, a bőr színéhez talán legjobban harmonizáló árnyalatok a legmenőbbek a szombathelyieknél. Emellett van, aki francia stílusú manikűrt igényel, ám nem fehér, hanem bármely más (általában piros, rózsaszín, pink) színben kéri ezt - teszi hozzá a szakember. Gyakori most ennek ötvözete a teljes köröm festésével: egy-két ujj - általában a gyűrűs és a középső - kivételével mind francia, csupán néhány köröm kap teljes felületen festést. Ez rendszerint ugyanolyan színű, mint a francia vége.

- Érdekes, hogy aki mégis szeretne valamilyen mintát, az sem a fél éve még trendinek számító matricát, csillogó strasszt kéri a körmére, hanem inkább rajzolt változatot, de ilyenkor többnyire már úgy érkezik a vendég, hogy eleve hozza, mutatja a rajzot, amit csak le kell másolnom - meséli a szakember, aki azért hozzáteszi, hogy ez a másolás gyakran nem is olyan egyszerű, hiszen néha a köröm formája, hossza sem teszi lehetővé a pontos mintakövetést.

Az élénk színek között még mindig ott van a klasszikus vörös. Fotó: Szoboszlai Réka

Ami a köröm hosszát illeti, még mindig inkább a rövid, vagy a viselhetően hosszú az igény a nők többségénél: érthető, hiszen ez praktikus a többi között a házimunkánál, sportolásnál is. Igaz, hogy - és ezt tapasztalatból tudjuk - bármilyen hosszú karomhoz hozzá lehet szokni, legfeljebb kissé extrém mozdulatokkal szaggatjuk a nokedlit A fiatalok egyébként a nagyon rövid körmöt favorizálják. Igaz, hogy ezt nem ártana egyeztetni a manikűrössel is, hiszen a szakember objektíven megmondja, hogy a kézformánkhoz melyik hossz és melyik forma áll a legjobban.

- Most az ovális és a szögletes egyaránt kedvelt forma, igaz, előbbit kissé nehezebb megformázni, de valóban elegáns - jelezte Szoboszlai Réka. Hozzátette, hogy fontos szempont, mit szoktunk meg, de alapvetően úgyis mindegyikkel otthonosan mozgunk néhány napon belül, hiszen ez is olyan, mint egy új kocsi: hozzá kell szokni.

A francia nem csak fehér végű lehet: bármilyen színből csodás. Fotó: Sárvári Zsuzsa

Sokan hiszik, hogy néha pihentetni kell a körmöt: a szakember kiemelte, hogy erre általában nincsen semmi szükség, hiszen optimális esetben a köröm felszínét alig sérti fel a szakember, így nem sérülhet, vagyis nem kell gyógyulnia , pihennie sem. Akkor azonban a körmös maga javasolja a géllakk elhagyását, ha elváltozást észlel a köröm felszínén: akár gombásodást. A gombás körömfertőzés szintén nagyon gyakran fordul elő. Kialakulására hajlamosíthat például cukorbetegség, valamint a köröm sérülésével járó állapotok. Ilyenkor gyógyszeres kezelés válhat szükségessé.

A benőtt köröm pedig már gyakorlatilag népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns műtét. Ebben a betegségben a körömlemez oldalsó széle behatol a körmöt körülölelő szövetbe. Itt gyulladás, fájdalom és úgynevezett sarjszövet képződik. A betegség gyakran elhúzódó lefolyású. Hátterében a nem megfelelő pedikűr (a köröm sarkainak levágása!) és a túlságosan szoros cipő viselése állhat. A benőtt köröm sebészeti úton gyógyítható, fontos továbbá a helyes körömápolás elsajátítása - illetve a manikűrös, vagy pedikűrös is segíthet megelőzni a bajt.

A pasztellre szolid minta illik, és ez is festett, nem pedig kristály. Fotó: Szoboszlai Réka

Jó tudni azt is, hogy ha valaki kórházba megy valamilyen műtétre, vagy szülésre készül egy adott időpontban, akkor érdemes átlátszó lakkot kérni: az orvosok gyakran a köröm színéből is levonhatnak olyan következtetést, hogy valami baj van a beteggel. (Azt például mindenki tudja, hogy ha elkékül a köröm, akkor nagy a baj ez azonban nem látszik, ha teljes fedésű, színes lakk van a kezünkön.)

Célszerű erre is gondolni tehát, ha előre tudjuk, hogy mikor kell kórházba mennünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!