Púder Nélkül

2014.10.15. 09:55

Toldy Erzsébet kinevezése a kórházban történelmet ír

Szombathely - Toldy Erzsébet az első olyan női professzor a kórház történelmében, aki ezt a kinevezését az elmúlt 25 év során a Markusovszky Oktatókorházban és a Pécsi Egyetemen kifejtett, betegcentrikus kutatói és oktatói munkásságával érte el.

Merklin Tímea

Jelenleg ő az a professzornő az aktív korúak között, akit a köztársaság elnöke nevezett ki, tehát nem címzetes. Toldy Erzsébet még akkor került szombathelyi kórházba, mikor Kovács L. Gábor professzor vezetése alatt működött a laboratórium. Mint mondja, tőle tanulta azt a lényegkiemelő, rendszerszemléletű gondolkodástechnikát, ami a kutatószellemet eredményessé teszi. PhD disszertációjának sikeréhez prof. dr. Szabolcs István, valamint dr. Lőcsei Zoltán klinikus endokrinológusok is hozzájárultak. Erzsébet hangsúlyozza, hogy a tudást tisztelő lelkes asszisztensgárda munkája sem volt nélkülözhető a munkájához.

Korábban hívták más laborokba, Budapestre, Pécsre, Szegedre, de maradt a Markusovszky Kórház Központi Laboratóriumában, pedig az egyetemi központokban könnyebb tudományt csinálni, mint egy megyei kórházban. Ezzel együtt, ha nehezebben is, de a betegcentrikus gyakorlati diagnosztikai kutatásokhoz – amit ma is folytat – a kórházi körülmények kiválóak.

Toldy Erzsébet professzor lett. Az Áder János köztársasági elnök által aláírt kinevezését a Budapesti Vigadóban kapta meg Balogh Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. Fotó: PTE, EMMI

Úgy véli, nincs az a szakmai karrier, amit a család fölé lehetne helyezni. Az adni tudás a legfontosabb. A munkájában is ez vezeti: egy vizsgálati eredmény miként lehet a leghasznosabb a betegek számára. Vas megyében két fontos dolog kötődik a nevéhez: az egyik a pajzsmirigy diagnosztika egyszerűsítése, melynek révén olcsóbb gyorsabb és betegkímélőbb lett a folyamat. Más hormonok esetében is diagnosztikát pontosító kivizsgálási stratégiát vezetett be. Ezeket az országban már több helyen is használják.

– Mindig, minden helyzetben csak az emberséget és a tudást tudtam tisztelni. Ezért néha konfliktusba keveredek azokkal, akik csak a rutinból végzik a munkájukat, és nem törekszenek arra, hogy azt jobban is lehetne tenni. Apám volt ilyen, „az igazság bajnoka" – mondja Toldy Erzsébet.

_ Nem csak földi igazságra törekszünk. A végső igazság és minden tudás máshol van. Egyszer el kell számolni arról, hogy ki mit mikor miért tett. Ezt a filozófiát a szüleimtől hoztam, szakrális örökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!