Rábapaty

2015.11.22. 14:04

Kolbászt és pálinkát is töltöttek bélbe a rábapatyi versenyen

Rábapaty - A versenyt szervező Joó Tibor örömmel vette, hogy a négy rábapatyi csapat mellett egy sárvári és két soproni is nevezett.

Pajor András

A szervezőktől kapott öt kiló darált húsból kellett kolbászt készíteni: a fűszereket és a tapasztalatokat az indulók tették hozzá és ők is sütötték ki a végterméket a rendelkezésre álló három óra alatt. A fogadó udvarán lévő félig kültéri versenyhelyszín hőmérséklete azért indokolttá tette, hogy az asztaloknál házi pálinkatöltő verseny is kialakuljon.

A kolbászkészítés folyamatát négytagú bizottság bírálta: Dugovics Balázs, Rábapaty polgármestere; Kovács Ferenc korábbi és Majthényi László jelenlegi megyei közgyűlési elnök, a zsűri elnöke pedig Lőke István mesterszakács volt. A bírálók kóstolták nyersen a tölteléket, figyelték a töltést, a sütést és a tálalást. Beszámított az értékelésbe a körítés, az asztalokra rakott díszítés és egyéb csemegék. A harmadik helyezést elért csapatból Szabóné Lázár Éva itt termett szőlőt rakott az asztalra, hozzátéve, hogy a pincében zsinóron lógatva, még jövő januárban is lehet csipegetni az édes szőlőfürtöt.

A töltelékbe hagyományos módon a húshoz pirospaprikát, borsot és fokhagymát kevernek. Ám, a végül különdíjjal jutalmazott soproni Kolb-Ászok merész alakulata vörösborban párolt gombát adott a húsdarálékhoz. Majthényi László közgyűlési elnök esélyesei ők voltak ugyan, de a többségi pontozás után győzött a tradíció.A kolbászcsatát most is megnyerő helyi páros – Varga József és Hajas László –  idén a „Kismalac és a farkasok” néven indult. Az összeszokott győztes pár elárulta, hogy ügyeltek minden részletre. A kolbász mellé adott fehérborral és tejföllel kikevert torma is saját készítésű és a helyben sült kenyér mellé még házi búzasörrel csiklandozták meg a zsűri ízlelőbimbóit.

A versenyt Lőke István úgy értékelte, hogy az valójában nem küzdelem, hanem egy jó társaságban töltött idő volt, ami alatt még tanulni is lehetett a másiktól. A zsűri elnöke végül tanácsokat adott. Megtudhattuk, hogy a főzés egyik legalapvetőbb mozzanata a folyamatos kóstolás. Lőke István szerint viszont a legfontosabb az, hogy mindenki egye meg, amit főzött!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!