Receptek

2014.06.21. 18:16

Egyszerű finomságok egészséges alapanyagokból (x)

Napjainkban egyre többen érdeklődnek a diétás alapanyagokból készíthető édességek iránt.

Kétségtelen, hogy még a hagyományos sütemények is kivitelezhetőek diétás formában, s ehhez nem kell más, mint egy-két alapanyagot lecserélni, kiváltani valami mással. A sutigyar.hu szerint az egyszerű sütemény receptek között is egyre több olyan változat kap helyet, melyeket bátran fogyaszthatják azok is, akik kilóikra szeretnének ügyelni. Nézzük először, mely alapanyagokat érdemes választania, ha kalóriaszegény változatban készítené el a család kedvenc finomságait!

A finomított cukor helyett váltson nádcukorra! A méz, a juharszirup is kiváló édesítő lehet, de vannak olyan édességek, mint például a muffinok, melyek esetében már egy-két érett banánnal is megoldható a kellő édes íz megadása. A gyümölcsökben levő cukor, vagy az aszalt gyümölcsök is remek választásnak bizonyulnak, ha édesítésről van szó, és könnyen lehet, hogy a receptek által előírt cukormennyiségnek így töredéke sem kell majd a sütikészítéshez.

Sok sütemény esetében nélkülözhetetlen a liszt. A hagyományos, finomított helyett azonban javasolt a teljes kiörlésű változat mellett dönteni. Lehet, hogy kicsit tovább tart majd az előkészület, mivel ezek nehezebben veszik fel a nedvességet, de a kalóriaszegény végeredmény érdekében igazán megéri az a néhány plusz perc. A szójából, hajdinából, zabból, barnarizsből, árpából, rozsból, vagy tönkölybúzából készült lisztek ideálisak a sütemények készítéséhez is. A vaj helyett hidegen sajtolt növényi olajok, vagy margarin javasoltak. A zabpehely nem csak fasírtsütéskor lehet hasznos, hanem akkor is, ha süteménykészítés előtt áll. A dió, a különféle magvak és a mogyoró nem csak esztétikai szempontból érdemesek a használatra, hanem a szervezetre gyakorolt hatásuk miatt is. S hogy mit érdemes készíteni, ha gyorsan szeretne valami egészséges finomságot az asztalra varázsolni? Egy-két ötlettel szeretnénk ebben segítséget nyújtani, jöjjön néhány, a diétázók számára is alkalmas édesség!

A kókuszos diós golyók  zab kekszdarából, szárított gyümölcsökből, dióból, mogyoróból, frissen facsart gyümölcsléből, és egy kis vaníliából állnak. A megformázott golyókat jó minőségű kakaóporban, vagy kókusz reszelékben javasolt meghempergetni, és máris ízletes kis falatkák kerülhetnek a vendégek, a család elé.

A céklás-csokis muffin a két íz klasszikus kombinációját nyújtja, ráadásul túlzott cukrozásra sincs szükség, ugyanis az alapanyagok már magukban is édeskések. A hagyományos muffin receptből a lisztet helyettesítse a már említett változatok valamelyikével, ha pedig mindenképpen édesíteni szeretne még a tésztán, tegye azt barnacukorral. A keverék ízesíthető vaníliával, fahéjjal, kókuszreszelékkel, s körülbelül 25 perc sütés után már gyönyörködhet is az elkészült finomságban, ami nem utolsó sorban egészséges is.

Az almás morzsa nem véletlen az angolok egyik kedvenc édessége, hiszen pillanatok alatt összeállítható, gyorsan megsül, és rendkívül ízlésesen is tálalható. Egészséges liszt, margarin, barnacukor és némi fahéj adja a morzsa anyagát, melyet a citromlével meglocsolt, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal ízesített almaszeletekre kell csak szórni a tepsiben, és 30 perc után melegen tálalhatjuk is. Fogyasztható vaníliamártással, fagylalttal, de ezek akár el is hagyhatóak.

Az egészséges alapanyagokból készíthető édességek száma végtelen, és valójában csak fantázia és hozzáállás kérdése, hogy miként helyettesíti egyik vagy másik alapanyagot. Sokszor már az is számít, ha a receptben megadott cukormennyiség töredékét használja fel a sütikészítéskor. Némi konyhai gyakorlattal úgyis érezni, hogy mennyi lesz elég egy-egy összetevőből. A diétás verzióknak hála pedig azok is hódolhatnak a sütifogyasztás élményének, akik alakjukra ügyelni szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!