Receptek

2017.01.18. 20:55

Finom dán sütik egyszerűen

Szombathely - Ha nemcsak a leveles tésztát, hanem a custardkrémet is meg tudjuk készen vásárolni, gyerekjáték ennek a mutatós sütinek az elkészítése.

Civil Tudósítónktól

A hűtve vásárolható levelestésztából akkora kockákat, téglalapokat vágunk ki, amekkora süteményt szeretnénk. A kreatív hajlamúak különböző virágokat, forgókat, csillagokat is hajtogathatnak az alapanyagból. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Minden tészta közepére rakjunk egy púpos kiskanálnyi custardkémet, erre pedig a tetszésünknek megfelelő, markáns ízű gyümölcsöt: epret, barackot, áfonyát. Előmelegített sütőben süssük addig, amíg körben, a szabadon maradó tészta szépen feljön és világosbarnára pirul. Porcukorral meghintve már tálalhatjuk is.

A leveles tészta ott, ahol a vaníliakrém takarja, lapos marad, míg körben szépen felpúposodik
Fotó: Varga Veronika

Angliában az üzletekben olcsón kapható a kész, vaníliás custardkrém. Amennyiben ehhez nem férünk hozzá, házilag is elkészíthetjük. Az eredeti angol recept szerint 570 ml tejet és 55 ml tejszínt forraljunk fel egy felhasított vaníliarúddal, majd a rudat vegyük ki. Egy tálban négy tojás sárgáját verjük fel 30 gramm kristálycukorral és két teáskanál kukoricaliszttel. A forró tejszínes tejet folytonos keverés közben öntsük rá a tojásos keverékre. A tűzre visszatéve, faspatulával kevergetve lassú tűzön főzzük sűrűre. Melegen is tálalhatjuk, ha pedig kihűlt, számos finom cukrászsütemény alapanyaga lehet. A custard- vagy cukrászkrém számos további receptjét megtalálhatjuk, melyek értelmében liszt helyett keményítőt, a tejszín helyett vajat is használhatunk az elkészítéséhez.

Varga Veronika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!