Receptek

2016.05.08. 15:10

Finomságokkal a jobb közérzetért

Répcevis - Tamás Anikó életmód-tanácsadó szenvedélyesen szeret kísérletezni a konyhában. Kalandozásai során újszerű, finom, és az egészségünkre jótékony hatással bíró fogásokat talál ki. Ezúttal egy lúgosító főétel és egy levendulás desszert szerepel a menüjében.

Tersztyánszky Krisztina

A szervezet elsavasodása a mai ember egyik aggasztó problémája. Ez az állapot sok betegség elősegítője, rossz alvás, fáradtság lehet a velejárója. Ezért Anikó igyekszik az ételekhez lúg-többlettel rendelkező, bázikus alapanyagokat felhasználni, melyek a szervezetünkbe beépülve javítják annak sav-bázis egyensúlyát.

Tamás Anikó a mogyorós tofut gyorsan elkészíthető kuszkusszal tálalta

Az idén receptjei, előadásai középpontjában gyakran áll a levendula, amely jól ismert biostimulátor, serkenti az immunrendszer működését. Anikó a levendula szervezetünkbe juttatásának számos módját kísérletezte ki: készít belőle teát, süteményeket, fagylaltot vagy a ma bemutatott tortát. Nemcsak újszerű, hanem finom is.

Hozzávalók a mogyorós tofuhoz: 2 evőkanál repceolaj, 25 deka füstölt tofu, egy nagyobb fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 2 közepes paradicsom, 2 maréknyi sótlan, pirított földimogyoró, kevés himalájai só.

A torta krémjébe annyi levendulát tegyünk, hogy ne legyen tolakodó az íze Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az olajból, a hagymából, a paprikából és a paradicsomból lecsós alapot készítünk, majd hozzáadjuk a kockára vágott tofut. A földimogyorót kevés víz hozzáadásával botmixerrel sűrű péppé keverjük. Ráöntjük a tofus lecsóra, egyszer felforraljuk, és már kész is. Petrezselyemzölddel díszítjük. Ropogós barna kenyérrel, barna rizzsel, kuszkusszal vagy kölessel tálaljuk.

Hozzávalók a sütés nélküli levendulatortához: 25 deka általunk kedvelt keksz összezúzva, egy evőkanál porcukor, 15 deka olvasztott vaj az alaphoz, a krémhez 25 deka túró, 2,5 deci tejszín, egy marék levendulavirág, egy zacskó zselésítő anyag, 10 deka porcukor.

A kekszet a porcukorral és az olvasztott vajjal összekeverjük, egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, és a hűtőbe rakjuk. A túrót kikeverjük a cukorral és a zselésítő anyaggal. A tejszínt a belemorzsolt levendulavirággal együtt habbá verjük. A kettőt óvatosan összeforgatjuk és a kekszalapra terítjük.

A tetejét szárított levendulavirággal díszítjük. Egy órán át hűtőben dermesztjük, majd kiemeljük a tortaformából, és már szeletelhetjük is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!