Receptek

2016.02.10. 15:31

Könnyű és nagyon finom: kóstolta már a túrófánkot?

Farsang elmúltával sokaknak vannak fánkfogyasztással, sütéssel kapcsolatos élményei.

Tersztyánszky Krisztina

Mi most egy olyan fánkféleségről írunk, amelynek elkészítése gyors és egyszerű, tésztája a beledolgozott túrónak köszönhetően laza állagú, és sütés közben kevésbé szívja magába az olajat, mint a hagyományos, szalagos fánk.

Mai vendéglátónk Molnár Sándorné Gizi, aki egy barátnőjétől kapta tavaly a túrófánk receptjét, ami úgy bevált, hogy azóta csak ennek alapján készíti a fánkot. A túró akkor teszi lazává a tésztát, ha zacskós kiszerelésűt, darabosat választunk, és ha kézzel gyúrjuk össze – a gép ugyanis túlságosan krémessé dolgozná össze a masszát.

Hozzávalók: 50 dekagramm liszt, 50 dekagramm túró, 6 tojás sárgája, 4 evőkanál tejföl, 2 citrom reszelt héja, 4 evőkanál porcukor, egy csapott mokkáskanál só, 2 kiskanál szódabikarbóna. (A tojások fehérjét nem használjuk föl, mert ettől kemény lenne a tészta.)

A hozzávalókból kézzel laza tésztát gyúrunk. Nem lesz egységes a massza, inkább darabos. Lisztezett deszkára tesszük és sodrófával másfél-két centiméter vastagságúra nyújtjuk.

A fánkokat kerek, mintegy 8 cm átmérőjű lyukasztóval kiszaggatjuk. Ezek túl nagyok lennének ahhoz, hogy jól átsüljenek, ezért egy kisebb (4 cm átmérőjű) szaggatóval mindegyiknek kivágjuk a közepét. A fél kiló lisztből 12 nagy és 12 kicsi fánkunk lesz. Tálcán tíz percig pihentetjük őket.

A sütés bő, forró olajban történik. Az olaj hőmérséklete akkor jó, ha a beledobott liszt nem megy le az aljára, hanem serceg. Inkább kisebb, de mély lábasban süssük, lefedni nem kell. Fritőzt is használhatunk. A fánkokat beledobjuk a forró olajba, és időközben megfordítva, aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. Két perc alatt elkészül. Ekkor kiszedjük, lecsepegtetjük.

Tálaláshoz a fánkokat egyenként kistányérra rakjuk. A korongok közepébe savanykás ízű lekvárt kanalazunk, majd rátesszük a saját, kiszaggatott kupakjukat. Végül a fánkok tetejét megszórjuk porcukorral.

Tipp: ha nincs szaggatónk, a nagyobbat vizespohárral, a kicsit pálinkás kupicával helyettesíthetjük.

Nyújtás közben a deszkát lisztezzük, de ne túlságosan, mert elnehezül a tészta.

Gyúrjuk a tésztát vékony gumikesztyűben, így a munka végeztével, egy mozdulattal eltávolíthatjuk a kezünkről a tésztát és a manikűrünk is sértetlen marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!