2014.07.13. 14:30
Recept: lenmagpelyhes kenyér cukkinivel
Ezúttal egy sós süteményt kínál a lisztérzékenyeknek a Vas Népe konyháján Szekeres Rita életmód tanácsadó.
Könnyen, gyorsan elkészíthető az alábbi recept alapján a gluténmentes finomság.
Hozzávalók: két csésze lenmagpehely (egy csésze körülbelül 2,5 deci) fél teáskanál sütőpor, lehetőleg bio, fél teáskanál xilit, öt tojás, 3-5 dekagramm puffasztott amaránt (búzaliszt helyett), egy közepes cukkini reszelve, egy teáskanál só, egy teáskanál vega-mix ételízesítő, egy deci víz, egy deci olívaolaj.
Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, egy másik tálban a tojásokat, az olívaolajat, valamint a reszelt cukkinit. A végén összevegyítjük a kettőt, és egy tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon húsz perc alatt készre sütjük. Jól eltartható, az állagát több napig megőrzi.
A lenmag élettani hatásairól azt mondja Szekeres Rita: értékes forrása az omega-3 zsírsavnak, amely a legtöbb zsiradékkal ellentétben nem hizlal. Csökkenti a túlsúllyal gyakran együtt járó magas koleszterinszintet, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így a fogyókúra során időnként fennálló hiánybetegségeket is megszüntetheti. Gyorsítja a bélmozgást, és hozzájárul a káros méreganyagok kiürüléséhez, mielőtt azok a szervezetben lerakódva további súlygyarapodást okoznának. Pelyhesített formában még jobban hasznosul, ezért érdemes a lenmagpelyhet választani. Fogyaszthatja glutén-, tejfehérje- és tejcukorérzékeny, valamint cukorbeteg is.