2012.11.12. 09:40
Őszi ízek a gyümölcsöskert terméseiből
Pornóapáti - Az ősz meghozza a vadász-szezont és a szüretet egyaránt. Ha igazi idényjellegű ételt szeretnének készíteni, érdemes megpróbálkozni mai főfogásunkkal nem is olyan nehéz elkészíteni!
Rózsa Károlyné, Zsóka pornóapáti háziasszony ezúttal arra mutat alternatívát Olvasóinknak, hogyan lehet elkészíteni a vadhúst annak, aki nem szereti, vagy unja már a vadast.
Mustos pecsenye
Hozzávalók négy személyre: 4 szelet szarvas karaj vagy 4 szelet sovány marhahús, 2 deci vörös must, 2 deci tejszín, 1 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál liszt, fél kg vörös szőlő, néhány szelet bacon szalonna, valamint fűszerek: só, bors, fokhagyma, 1 fej hagyma, mustár, oregánó.
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, 2-3 gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Mindkét oldalukat vékonyan megkenjük mustárral és megszórjuk oregánoval és az apróra vágott vöröshagymával. Az így előkészített hússzeleteket lefóliázzuk és egy éjszakára a hűtőbe rakjuk. Sütés előtt egy deci vizet öntünk alá, és lefóliázott tepsiben egy órát sütjük, majd megfordítjuk a húsokat és további egy óráig folytatjuk a sütést.
Közben a tojássárgáját kikeverjük egy csapott evőkanál liszttel és a 2 deci tejszínnel. Felforraljuk a 2 deci mustot, a habját leszedjük és lassú kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. A szőlőt megmossuk, lecsumázzuk, pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit pedig a pecsenye mellé rakjuk. Az egészet leöntjük a mustos keverékkel, összerázzuk, a tetejét vékony szelet baconokkal beterítjük és visszatesszük a sütőbe. Most már fólia nélkül még körülbelül 20 percig sütjük, amíg a bacon ropogósra pirul és a pecsenye összeforr a musttal és a szőlővel.
A pecsenyét burgonyafánkkal tálaljuk.
Almás, diós birslekvár
Hozzávalók: három kg birsalma, egy kg alma, fél kg, durvára vágott dió, 80 dkg cukor, egész fahéj, szegfűszeg ízlés szerint.
A birsalmát megmossuk, magházát kivágjuk, héjastól összevágjuk és kevés vízzel (nem kell, hogy ellepje) odatesszük főzni. (Tipp: a birsalmát amikor feldaraboljuk, a mosólébe tegyünk egy kávéskanál borként és akkor nem barnul meg a birs.)
Amikor puha, burgonyatörővel összetörjük, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almát és addig főzzük, míg az alma is megfő. Ekkor összetörjük, hozzáadjuk a 80 dkg cukrot, felforraljuk, majd végül belekeverjük a diót. Forrón üvegekbe töltjük, késhegynyi szalicilt, vagy benzoátot teszünk a tetejére. Szárazdunsztba tesszük.