Receptek

2017.04.05. 13:20

Húsvéti vendégváró: sós, sajtos, magvas nyuszik

Felsőcsatár - Sokféle mókás, csibe, bárány, nyuszi alakú süteményforma kapható a boltokban. Segítségükkel hangulatos húsvéti vendégvárót készíthetünk.

Tersztyánszky Krisztina

Pomper Lászlóné, Erika több változatot is szokott készíteni, az egyik a sós, sajtos.

Pomper Lászlóné, Erika szívesen kísérletezik a húsvéti süteményformák hasznosításával

Hozzávalók:
35 deka liszt, 12 deka vaj vagy margarin, egy késhegynyi szódabikarbóna, egy késhegynyi szalalkáli, egy deci tejföl, két tojássárgája. A díszítéshez: két tojásfehérje, öt deka reszelt trappista és öt deka reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:
A lisztet, a vajat csipet sóval, a szódabikarbónával és a szalalkálival összemorzsoljuk, majd beletesszük a tejfölt és a tojások sárgáját. Simára gyúrjuk, majd letakarva egy órára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivett tésztát egy centiméter vastagra sodorjuk és a formákkal kiszaggatjuk. A formák tetejét megkenjük a fehérjével és megszórjuk a reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Hozzávalók a magos, sós változat tésztájához: 25 deka liszt, 25 deka vaj vagy margarin, 20 deka gomolya, a tetejére pedig egy tojás, öt deka tisztított napraforgómag és öt deka tisztított tökmag.

A képen a sós, sajtos változat látható, de készítette már az aprósüteményt csoki bevonattal is

A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzáadjuk a gomolyát és alaposan átgyúrjuk. Letakarjuk és egy órára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve a tésztát lisztezett deszkán egy centi vastagra kisodorjuk és a formákkal kiszaggatjuk. A figurák tetejét megkenjük a jól elkevert tojással, megszórjuk a magvakkal. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 16 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Készülhetnek a nyuszi és kacsa figurák édes, például csokis változatban is. Ekkor a tésztához 15 deka vajat, 30 deka lisztet, 3 deka kakaót, 12 deka cukrot és egy tojást használunk fel. Ezt a változatot 180 fokon 8-10 percig kell csak sütni. A bevonathoz tíz deka tortabevonó csokit vagy fehér csokit vízgőz felett felolvasztunk, belekeverünk fél deci olajat, majd belemártogatjuk a kihűlt sütiket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!