Receptek

2017.02.01. 17:45

Téli frankfurti leves gazdagon

Szombathely - Ezzel a tömény levessel már szinte jól is lakhatunk. Utána elég egy könnyebb tésztaféleség - például csörögefánk!

Tersztyánszky Krisztina

A frankfurti levest a téli időszakban is könnyen elkészíthetjük, hiszen a hozzávalók között nincsenek friss, csak nyáron elérhető zöldségfélék.

Hozzávalók a frankfurti leveshez: két szál sárgarépa, egy szál fehérrépa, három nagyobb krumpli, egy kis fej kelkáposzta, fél deci olaj, só, egy evőkanál fokhagymakrém vagy három gerezd fokhagyma összepréselve, egy evőkanál morzsolt majoranna, egy kis pohár tejföl, tíz deka liszt, harminc deka virsli, tíz szem egész bors, két babérlevél, egy teáskanál Vegeta. (Ha fokhagymakrémet használunk, kevesebb só kell!)

Egyetlen tál ételben hús, zöldségek és tejtermék - nincs, akinek a frankfurti leves ne ízlene! Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A sárgarépát és a fehérrépát karikákra vágjuk, olajon átpirítjuk. A krumplit megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A kelkáposztát vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk és a forró vízben egy kicsit állni hagyjuk. Ez után leszűrjük, az erős vizet elöntjük. A virslit fölkarikázzuk.

Az így előkészített krumplit, a kelkáposztát és a fűszereket rádobjuk az átpirított répakarikákra. A borsot és a babérlevelet tegyük teatojásba, hogy aztán könnyebben el tudjuk távolítani őket a levesből. Engedjük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, és az egészet főzzük puhára. Amikor puha, a liszttel és a tejföllel készítsünk sima habarást és sűrítsük be vele a levest. Ezzel is forraljuk fel. Végül adjuk hozzá a virslit és ezzel is főzzük össze. Ha az íze vagy a sűrűsége nem megfelelő, sóval, víz hozzáadásával korrigáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!