Receptek

2016.02.05. 11:32

Vas Népe konyhája: mutatjuk, hogyan készítsen krumplis tésztát egyetlen lábasban

Szombathely - A Vas Népe konyhája hasábjain ezúttal egy olyan háziasszonyt mutatunk be olvasóinknak, aki korábban még nem szerepelt rovatunkban. Szabó Györgynének - ismerősei számára csak Manci - szenvedélye a konyhaművészet, és receptjeit szélesebb körben is szívesen teszi közkinccsé.

Tersztyánszky Krisztina

- Akkor érzem jól magam, ha a konyhában tevékenykedhetek - meséli magáról Manci . - Szinte minden nap főzök valami újat, kitálalom gyönyörűen, azután lefotózom, és már mehet is az internetre.

Ma bemutatott háziasszonyunk hosszú ideig egy kereskedelmi cégnél dolgozott, ahol napi munkájához tartozott a konyhai bemutatók tartása. Miután abbahagyta ezt a tevékenységet, hiányzott neki a sikerélmény is, a közösség is, szeretett volna hasznot hajtani. Négy éve létrehozta saját honlapját.

Fotó: Unger Tamás

- Mindennel foglalkozom itt, ami a főzéssel kapcsolatos. A kenyérrel, a vízzel, tartósítási eljárásokkal A célom az, hogy látványos, gyors és olcsó ételötleteket adjak azoknak, akiknek nincs idejük az ilyesmire. Én például nem szoktam előre elhatározni, hogy mit főzök, hanem bemegyek a boltba, és megnézem, mi van leakciózva. Mindig azt használom alapanyagként, ami épp olcsó.

Ennek a kritériumnak felel meg Manci mai ajánlata is: az egy edényben készíthető krumplis tészta. Ez az olcsó étel sokak kedvence, de megnehezíti az elkészítését, hogy több edényt kell hozzá felhasználni. E szerint a recept szerint azok is könnyen megfőzhetik, akiknek kevés az idejük, vagy akár csak egyetlen főzőlap áll rendelkezésükre az albérletben, kollégiumban. Ráadásul az íze is finomabb, mert nem ázik ki a krumpli zamata.

Krumplis tészta egy edényben

Hozzávalók: 3 evőkanál étolaj, 2 közepes vöröshagyma, 3 krumpli, bors, só, pirospaprika ízlés szerint, fél kg négytojásos fodroskocka tészta.

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott burgonyát. Folytonos keverés mellett együtt dinszteljük, lefedni nem kell. Körülbelül öt perc elteltével levesszük a lángról, frissen őrölt borssal, sóval, pirospaprikával ízesítjük. A tűzre visszatéve a nyers tésztát alaposan hozzákeverjük a pörköltalaphoz. Egyenesre simítjuk a tetejét, és annyi vizet adunk hozzá, hogy egy ujjnyival legyen a tészta szintje alatt. Ekkor rátesszük a fedőt, és közepes tűznél addig főzzük, amíg a gőz ki nem jön a fedő mellett. Ekkor folyamatos keveréssel, 8-10 perc alatt lepirítjuk. A víz eltűnik, a tészta megdagad, és ha az alja jól lepirult, már tálalhatjuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!